G4Media.ro

Argentina își exprimă nemulţumirea faţă de vizita ministrului britanic de Externe în…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / amanderson2

Argentina își exprimă nemulţumirea faţă de vizita ministrului britanic de Externe în Insulele Falkland

Ministrul argentinian de externe Diana Mondino i-a comunicat miercuri omologului său britanic David Cameron nemulţumirea produsă de recenta sa vizită în Insulele Falkland (Malvine), asupra căreia ţara sud-americană îşi revendică suveranitatea, transmite AFP, transmite Agerpres.

În marja reuniunii G20, la Rio de Janeiro, Diana Mondino i-a comunicat omologului britanic, care a vizitat arhipelagul luni,”nemulţumirea faţă de declaraţiile sale şi de vizita sa în Insulele Falkland” şi „a reafirmat drepturile de suveranitate ale Republicii Argentina” asupra teritoriului, a declarat guvernul argentinian într-un comunicat.

În timpul vizitei pe acest teritoriu din Atlanticul de Sud, David Cameron şi-a exprimat speranţa ca locuitorii săi să dorească să rămână „pentru totdeauna” sub administraţia britanică.

Cei doi miniştri de externe „au recunoscut existenţa unui dezacord”, pe care Argentina este dispusă să îl rezolve „în conformitate cu mandatul comunităţii internaţionale”, adaugă comunicatul publicat de Buenos Aires.

După întâlnire, şefa diplomaţiei argentiniene a postat pe X o fotografie în care apare alături de David Cameron şi sub care scrie: „Punând lucrurile la locul lor”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat, după întâlnire, că David Cameron „a reiterat sprijinul continuu al Regatului Unit pentru dreptul la autodeterminare al locuitorilor din Insulele Falkland”. Cu toate acestea, el a subliniat că acest lucru „nu va împiedica cooperarea în domenii care ar fi reciproc avantajoase” pentru ambele ţări.

„Suntem nerăbdători să intrăm într-o nouă eră a relaţiilor dintre Argentina şi Regatul Unit”, a scris David Cameron pe X în urma întâlnirii.

Situate la 400 de kilometri de coasta argentiniană şi la aproape 13.000 de kilometri de Regatul Unit, teritoriile insulelor Falkland au fost disputate de Londra şi Buenos Aires în timpul unui conflict fulger din 1982, care a făcut peste 900 de morţi de ambele părţi în 74 de zile. Insulele au rămas sub controlul britanic, iar Londra susţine că aproape toţi cei 2.000 de locuitori au fost de acord să rămână sub control britanic în timpul unui referendum organizat în 2013. Însă noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, şi-a anunţat recent intenţia de a „recupera” Malvinele într-o manieră „diplomatică”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...