G4Media.ro

Argentina devalorizează moneda națională, a doua zi după alegerile primare prezidențiale

Argentina devalorizează moneda națională, a doua zi după alegerile primare prezidențiale

Autoritățile monetare argentiniene au devalorizat luni moneda națională, peso, cu aproximativ 20% pentru a apăra moneda și a anticipa reacția piețelor în urma alegerilor primare prezidențiale din octombrie, în urma cărora candidatul ultraliberal Javier Milei a ieșit învingător, transmite boursorama.com.

Luni, Banco Nacion, cea mai mare bancă de stat din țară, a afișat un curs oficial al peso-ului de 365,50 pesos pentru un dolar, după ce a deschis la 350, față de 298,50 vineri, cu o zi înainte de alegeri.

Mai mulți analiști prevăzuseră o reacție nervoasă din partea piețelor financiare și posibile presiuni asupra peso-ului, în funcție de rezultatele alegerilor primare de duminică, desfășurate cu două luni înainte de alegerile prezidențiale.

Pe piața valutară neoficială, peso-ul se tranzacționa la începutul zilei de luni la un curs cuprins între 670 și 680 de pesos pentru un dolar.

Într-un comunicat de presă, banca centrală a anunțat, de asemenea, o creștere a ratelor dobânzilor pentru depozitele la termen de la 97% la 118%, a treia creștere puternică în cinci luni, „în concordanță cu reajustarea cursului oficial de schimb” și pentru a „atenua așteptările privind cursul de schimb și a minimiza impactul asupra prețurilor”.

Argentina se confruntă cu o inflație cronică, care se situează de o duzină de ani la două cifre și care a ajuns la 115% în ritm anual în iulie.

Javier Milei, în vârstă de 52 de ani, un economist libertarian ultraliberal cu propuneri radicale și un discurs „antisistem” incendiar împotriva „castei politice” aflate la putere, a făcut senzație când s-a clasat duminică pe primul loc la nivel național, cu 30% din voturi.

El a devansat-o pe Patricia Bullrich, 67 de ani, fost ministru al securității sub președintele liberal Mauricio Macri (2015-2019) și viitoare candidată a coaliției de opoziție de centru-dreapta, care a obținut 28%. Ministrul economiei Sergio Massa, 51 de ani, va reprezenta coaliția guvernamentală de centru-stânga, pe locul al treilea, cu 27% din voturi.

Rezultatul alegerilor primare este considerat uneori ca un sondaj de opinie în toată regula, care prefigurează rezultatul alegerilor prezidențiale, dar diferența mică dintre cei trei candidați principali, care se află la trei puncte unul de celălalt, înseamnă că există încă o incertitudine considerabilă cu privire la rezultatul alegerilor din octombrie pentru a-i succeda lui Alberto Fernandez (centru-stânga), care nu candidează pentru un nou mandat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...