G4Media.ro

Aproximativ 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri se vor afla în dispozitivul…

Sursa foto: Facebook/ ministrul Tanczos Barna

Aproximativ 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri se vor afla în dispozitivul de ordine publică ce va asigura siguranţa pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, la care este aşteptat un număr foarte mare de participanţi

Pentru buna desfășurare a pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, Ministerul Afacerilor Interme a dispus o serie de măsuri de ordine publică, astfel, circa 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri se vor afla în dispozitivul de ordine publică, se precizează într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Jjandarmii vor fi prezenţi atât pe traseele de afluire/defluire ale pelerinilor, în apropierea Catedralei Franciscane din Şumuleu, în zona gărilor şi autogărilor, cât şi la locul de desfăşurare a slujbei religioase de pe Dealul Şumuleul Mic.

„Având în vedere că este o manifestare care polarizează un public numeros, jandarmii aflaţi în dispozitiv vor acorda asistenţă de specialitate participanţilor, vor lua măsuri pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură a încălca normele de convieţuire socială stabilite prin actele normative în vigoare, pentru contracararea oricăror manifestări care nu au legătură cu scopul urmărit de către organizatori. Scopul nostru final este acela de a asigura liniştea şi siguranţa creştinilor ce aleg să-şi petreacă în rugăciune şi reculegere acest sfârşit de săptămână”, se arată în comunicatul menţionat.

Şi poliţiştii vor acţiona zilnic atât în municipiul Miercurea Ciuc şi în zona Catedralei Franciscane de la Şumuleu, cât şi în zonele de agrement de pe raza judeţului şi pe traseele pe care pelerinii le străbat către locul pelerinajului şi apoi pentru a ajunge acasă.

„Atât pe traseele de afluire/defluire cât şi la locurile de desfăşurare, poliţiştii harghiteni vor asigura fluidizarea traficului rutier şi pietonal, ordinea publică şi respectarea legalităţii, în toate domeniile. (…) În acest context, la nivelul judeţului Harghita au fost constituite, atât în localităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural, dispozitive de menţinere a ordinii publice şi de poliţie rutieră, constituite în puncte fixe, filtre, patrule pedestre şi auto, precum şi echipe de investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi de la alte structuri poliţieneşti”, se menţionează în comunicat.

Totodată, se precizează că cei mai mulţi dintre pelerini aleg calea rutieră spre a ajunge la procesiune, motiv pentru care „în cursul acestor zile sunt mobilizate în judeţul Harghita dispozitive specifice, care vor acţiona pe toate schimburile, cu utilizarea mijloacelor tehnice din dotare, inclusiv aparatura radar’, pentru depistarea celor care încalcă normele rutiere.

La datorie se vor afla şi poliţiştii structurilor de poliţie transporturi, care se vor îngriji de siguranţa traficului feroviar, ţinând cont că mulţi pelerini vor veni şi cu trenul la Miercurea-Ciuc.

Şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita va lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potenţialelor situaţii de urgenţă pe toată durata desfăşurării manifestărilor religioase şi comemorative, se arată în comunicat.

Potrivit sursei menţionate, în această perioadă, „specialiştii Inspecţiei de Prevenire, în colaborare cu componenta preventivă a SVSU din cadrul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, desfăşoară acţiuni preventive la unităţile de cult, turism şi alimentaţie publică, precum şi la persoanele fizice şi juridice autorizate, care desfăşoară activităţi de comerţ ambulant, în zona centrală şi pe str. Szek (strada de acces către catedrala franciscană – n.r.), verificându-se respectarea măsurilor de securitate la incendiu, asigurarea mijloacelor de primă intervenţie în caz de incendiu, respectiv modul de folosire al acestora, precum şi reguli de apărare împotriva incendiilor specifice manipulării, transportului şi utilizării GPL”.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Oltul’ al judeţului Harghita va asigura măsurile de prevenire şi de intervenţie pentru stingerea incendiilor, precum şi de evacuare în situaţii de urgenţă specifice pe timpul manifestărilor religioase cu două autospeciale de stingere, care se vor afla în curtea Catedralei Franciscane, respectiv pe platoul din zona capelei de pe dealul Şumuleu Mic.

Pentru asigurarea măsurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerare sunt pregătite să acţioneze mai multe echipaje de pompieri, paramedici şi voluntari SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor atât în curtea Catedralei Franciscane, cât şi pe Dealul Şumuleu, se mai arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, plt. adj. şef Gheorghe Suciu, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent principal de poliţie Maria Plumbu, şi purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotaru.

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, fiind pentru prima dată, în ultimii doi ani, când manifestarea se desfăşoară fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19.

Sursa foto: Facebook/ ministrul Tanczos Barna/ Arhiva

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. „Societatea civila”, in toata splendoarea ei, la singurul tip de evenimente la care reactioneaza si se aduna masiv. Dezgustator…

  2. participantii se inchina la nationalism si revizionism sau la iubirea aproapelui?…🙄

    • Foarte, foarte bună întrebarea. Un soi de spirala a spălatilor pe creier. Cam asta se întâmplă acolo an de an.

    • Niște comentarii specifice ignoranților și inculților care habar n-au dar își dau cu părerea. Clasic.

    • Se vor închina la nationalismul maghiar și vor comemora Trianonul ca în fiecare an.

  3. Nu știam ca pomohacii aurolaci sunt secui și maghiari.

  4. Sper ca vorbesc ungureste.