G4Media.ro

Aproape zece mii de persoane primesc pensii speciale în România, mai multe…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Aproape zece mii de persoane primesc pensii speciale în România, mai multe decât în 2018 / De cele mai mari sume beneficiază foștii magistrați, peste 18.000 de lei pe lună, în medie

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), transmite Agerpres.

Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat.

Alți peste 170.000 de beneficiari de pensii speciale sunt foști militari, polițiști și angajați din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Serios, aviatorii sunt incadrati alaturi de dactilografe? Asa sunt oamenii: civili sau militari? Care guverne (si diversi experti ai comisiilor presedintiale etc) au cugetat pentru aceasta cuantificare?

  2. Pamflet
    Foarte bine!
    Romanii asta merita, la cat sunt de prosti!

    • Daca nu se reduc si pensiile securistilor,militienilor si fostilor militari ,nu am facut aproape nimic pentru ca se mentine enorma inechitate ca cei care ne-au persecutat in numele idealurilor comuniste si al altor idei aberante sa fie si acuma o povara pentru platitorii de taxe prin pensiile total nemeritate. Pentru acestia a avea pensia minima este deja prea mult. Cel care va avea curajul sa propuna anularea pensiilor speciale in totalitatea lor va avea tot respectu si stima mea (si desigur a majoritatii romanilor). Este aberant ca in 89 sa se moara pentru inlaturarea comunistilor si a acolitilor lor si astazi sa-i onoram cu pensii speciale.

    • @Bombardierul,
      P3rfect adeva4at, subscriu

  3. Tăiați pensiile speciale si dati alocații la copii, mama voastră de nenorociți.

    • Desființați pensiile speciale, voucherele de vacanță și vor fi bani și pentru copii și pensionarii care au cotizat 40-45 de ani!!!

      Cresteti vârsta de pensionare la 60-65 ani la Speciali

  4. Grecii le- au anulat, iar noi îi facem speciali și pe aleși. Nu sunt bani pt. pensii, educație, sănătate, autostrăzi, banii sunt doar pt. speciali. Ășia să vă voteze

  5. Lasa ca lucreaza prostii pina la 75 de ani ca sa iasa puturosii la pensie la 50 de ani cu pensii nesimtite.

  6. Subsemnatul Todoran Emil, domiciliat in localitatea Apold, nr. 199, jud. Mures, fost primar al acestei comune Apold, trei mandate, 1992-2004, perioada in care indemnizatia a fost mizerabila si ca urmare dupa 45 de ani de contributivitate, am iesit la pensie cu 873 lei. Se poate traii cu acesti bani ? In cele trei mandate de primar nu am primit spor vechime, spor conducere si alte sporuri cum se primesc in alte sectoare de activitate, si nu am avut voie sa desfasor alta activitate, deci am fost pe undeva persecutati.
    Primarii de astazi au indemnizatia de zece ori mai mare, fata de cei din perioada anterioara. Primarul nostru al Apoldului are 9600 lei plus 25% ca implementeaza un proiect european, Desigur ca acestia la iesirea la pensie vor avea in jur de 7000 lei, deci cam de zece ori mai mult ca mine, asadar acestia nu au nevoie de aceasta pensie suplimentara.
    Aceasta disproportionalitate se poate rezolva daca veti acorda indemnizatia stabilita prin OUG nr. 57/2019, primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene care au detinut aceste functii incepand din anul 1992 si pana la aparitia legii nr. 153/2017 prin care a fost reglementat sistemul de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice si care le-a asigurat un venit nu suficient ci foarte mare.
    O alta categorie de persoane in preajma pensionarii si-au adaugat la salariu o serie de premii care au stat la baza stabilirii unei pensii colosale. Noi primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene am fost incatusati, nu am avut alta sansa decat acea indemnizatie saraca, care a dus la o pensie mizerabila.
    Nu va speriati ca nu primesc aceasta indemnizatie prea multe persoane asa cum sa facut o prima evidenta de nu stiu cine si dau doar doua exemple: In comuna noastra sunt indreptatit sa primesc acea indemnizatie, eu pentru trei mandate de primar si un singur viceprimar pentru un mandat, ceilalti au fost condamnati pentru fapte de coruptie. In comuna Ibanesti, Mures, toti primarii au decedat iar cel in functie inca nu a ajuns la varsta de pensionare. Deci nu va speriati. Sumele respective reprezinta un foarte mic procent din PIB nesemnificativ. Sunt convins ca veti tine cont de aceste aspecte si ca veti face dreptate intre noi cei de dinaintea intrarii in vigoare a legii nr. 153/2017 si cei care au beneficiat de prevederile acestei legi.
    Acest document contine numai adevaruri, consider ca e de mare interes mai ales in aceste momente, cand partidele politice se gasesc intr-un impas. Daca ramanea Dancila erau bani de salarii, de pensii, de indemnizatii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti consilii judetene. Am aratat in aceasta scrisoare aspectele care trebuie sa le aiba in vedere politicieni atunci cand dezbat problema pensiei speciale celor amintiti. Parlamentarii iau de vreo trei-patru ani indemnizatia dar noi prapaditi de primari nu o meritam. Un fost senator din Sighisoara ia pentru un mandat 4000 lei lunar. Eu nu merit 4000 lei pentru trei mandate. Mai arat ca dupa 2002 cand am fost agreati de UE am implementat 6 proiecte europene pana la incheierea mandatului 2004, dar nu am luat nici un spor in calitatea ce o aveam de primar. Actualul primar ia 25% pentru ca implementeaza un proiect european. Actualii primari beneficiaza de fel si fel de facilitati ca nu mai stiu ce sa faca cu bani. 9600 indemnizatie, 2400 spor, 3500 pensie, asa se poate traii in Romania cu 15.500 lei primar intr-o comuna cu 3000 locuitori mai zic si eu. Iar noi fostii primari cu o pensie de 873 lei o ducem foarte bine, nu avem nevoie de pensie speciala, care de fapt este o recunoastere a faptului ca noi fostii primari de dinaintea legii 153/2017 am fost persecutati, am primit o indemnizatie mizerabila comparativ cu actuala.
    Ma intreb: Unde va este coloana vertebrala politicienilor, ce aveti in cap atunci cand stabiliti asemenea masuri de a nu da pensia speciala fostilor primari ? Ce credeti ca faceti cu acel procent de nimica din PIB ? Poateca da domnul sa vina vremea sa traiti si voi politicieni de sus cu 800-1200 lei pe luna.
    De ce nu a-ti taiat pensia speciala parlamentarilor ? si datile si primarilor pensie speciala o perioada egala cu perioada in care parlamentari au beneficiat de aceasta. De ce nu tineti cont de o asemenea discriminare. Nu faceti jocul PNL. Mergeti cu Dancila inainte. P.S. Imi plac numele care nu se termina cu escu . Numele candidatilor la presedintiale nu sa terminat cu escu la nici unul. Minune mare.
    Dumnezeu sa va binecuvinteze. Un an plin de impliniri.
    Cu stima si respect, Todoran Emil

    • Dar cate parandaraturi, comisioane, prime, cate beneficii ai avut in acea perioada nu spui nimic? Toti care au iesit in acea perioada au pensii dupa contributivitate, de ce altii sa fie mai presus de lege? Atunci….pensii speciale pentru toata lumea!

    • Ati fost Primar, sunt convinsa ca intelegeti BINE ca Pensia Dvs e Conform Legislatiei de la momentul respectiv!
      Si eu am 2 NEMULTUMIRI legate de pensie, care mi-au SCAZUT mult Pensia:
      1) Intre 1980-1982 si 1983-1985 am stat acasa, de 2 ori pana la Varsta de 2 Ani, pentru fiecare din cei 2 Copii ai nostri, in Concediu fara plata pentru Ingrijirea copilului mic pana la 3 ANI, conform Legislatiei de atunci, care spunea: „Perioada respectiva se considera Vechime neintrerupta in munca si se ia in considerare ca vechime la pensie”!
      A venit Legea Pensiilor(cu Contributivitatea) nr 19/2001 si am Pierdut perioada respectiva!(aproape 3 Ani si jumate!)
      2) M-am pensionat in 2013 cand Coeficinetul de corectie a fost PUS din PIX de guv Ponta si a fost de 1,06!
      http://www.pensiiconstanta.ro/upload/OUG_1_2013.pdf
      Acum, pe 2020, Coeficientul de corectie la Pensie e 1,41!

      Adica, Punctajul mediu anuual rezultat din calculul salariilor se inmulteste cu 1,06(pentru Anul 2013), respectiv cu 1,41(pentru Anul 2020!)!

      In 2013 s-a inmultit cu 1,06, adica de EXEMPLU, la un Punctaj mediu anual(rezultat in urma calculului conform Legii pensiilor, pe baza salariilor)de 60 de puncte, INMULTIM cu 1,06(Indicele de corectie din 2013!) sau cu 1,41(indice de corectie in 2020!) si Rezulta o DIFERENTA Uriasa la Punctajul final:
      1) 60 puncte X 1,06= 63,6 puncte
      2) 60 puncte X 1,41 = 84,6 puncte

      La un stagiu de cotizare de 30 de ani si 6 Luni, rezulta urmatoarele:
      1) 63,6 : 30,5 = 2,08 puncte
      2) 84,6 : 30,5 = 2,77 puncte

      La o Valoare a Punctului de pensie de 1265 Lei, cat e azi, rezulta Pensia de:
      1) 2,08 X 1265 = 2637 Lei
      2) 2,77 X 1265 = 3504 lei

      Diferenta URIASA la ACELASI Punctaj MEDIU Anual, calculat Conform Legii actuale a Pensiilor!
      Legea pensiilor actuala produce astfel de DIFERENTIERI, adica INECHITATI intre pensionari cu acelasi Punctaj mediu anual!
      NU e OK, dar asta e!

  7. Cåți din aceștia sunt mineri ???

  8. Pensiile speciale sunt o mare porcarie legislativa, mostenita de la comunisti si extinsa la noi categorii de privilegiati. Romania din acest punct de vedere este o societate feudala, cu nobili, adica pensionarii speciali si prostimea, adica cei cu pensii obisnuite, majoritatea mici si foarte mici. Doar guvernul Emil Boc a inlaturat aceasta porcarie legislativa, dar pentru scurt timp, fiind demis de PSD-isti, adica de urmasii comunistilor.