G4Media.ro

„Aproape de tata” – un proiect special în România pentru deținuți și…

sursa foto: Pexels

„Aproape de tata” – un proiect special în România pentru deținuți și copiii lor inițiat de o cântăreață de muzică pentru copii

Ilioara Radu a devenit cunoscută prin trupa Marili, care este nelipsită de la evenimentele pentru copii, unde îmbină muzica, dansul şi teatrul. Ea a inițiat în 2022 un interesant proiect denumit „Aproape de tata”. Totul a pornit de la un copil cu care s-a întâlnit de Crăciun și care i-a spus că cea mai mare dorință a lui este ca timpul să treacă mai repede pentru ca tatăl lui să revină acasă.

„M-am uitat la el, n-a părut, să zic așa afectat și m-am gândit că poate e plecat în străinătate și l-am întrebat de unde să vină și mi-a spus că este închis în penitenciar. Mi-a spus că tatăl lui s-a asociat din greșeală cu niște oameni și a intrat apoi în niște probleme și că el nu și-ar dori niciodată să treacă prin ce a trecut tatăl lui și nici să facă lucruri de genul”, povestește Ilioara.

Atunci i-a venit ideea să inițieze un proiect prin care să apropie copiii de tații lor închiși în Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Galați.

„Am zis poate că, de fapt, copiii deținuților din penitenciar au fost stigmatizați degeaba. Și cumva poartă degeaba povara asta a faptelor părinților. Și să le dăm o șansă să-i cunoaștem și să să-i aducem mai aproape de tații lor, dar și să le confirmăm lor, familiilor lor că nu-i stigmatizăm atât de mult și că există și reprezentanți ai comunității care-i acceptă”, explică Ilioara Radu Marili cum a început totul.

La întâlnirile dintre micuți și tații lor sunt abordate subiecte sensibile, cum este legătura emoțională dintre ei, sunt implicați în jocuri  emoționale, de conectare și participă la ateliere de creație.

Anul trecut, părinții-deținuți și copiii lor au avut o ieșire în comunitate, iar în acest an s-au organizat două astfel de activități. Toți deținuții sunt impresionați de aceste întâlniri, iar unii dintre ei au mărturisit că a fost cel mai frumos lucru care li s-a întâmplat de când li s-au născut copiii.

Mărturiile unor deținuți

Două persoane private de libertate au vorbit despre emoțiile pe care le-au trăit în cadrul acestor întâlniri altfel cu copiii lor.

„Nu există cuvinte prin care să spun cât de mult a contat această întâlnire și cât de mult ne-a afectat la modul bun. Am trăit emoții până la lacrimi. La final, am plecat mai repede ca să nu mă vadă pentru că întâlnirea m-a copleșit”, a declarat un deținut despre întâlnirea emoționantă cu copilul său.

„Cred că a fost cel mai bun lucru care mi s-ar fi putut întâmpla vreodată, dacă mă refer la viața din penitenciar. Sunt niște lucruri care nu se pot exprima în cuvinte. De la a doua sau a treia ședință părea deja că sunt acasă cu copilul. Nu am avut trăirile de tată în libertate. La aceste întâlniri am avut cele mai intense trăiri ca tată”, mărturisește un alt bărbat închis în penitenciarul din Galați.

În 2022 au fost incluse în proiect 13 persoane private de libertate din penitenciarul de la Galați, iar în acest an vor fi 10. Proiectul Ilioarei Radu Marili este susținut exclusiv din donații făcute de persoane fizice făcute fie direct, fie în cadrul unor evenimente precum Semimaraton Galați, un eveniment sportiv caritabil din regiune.

Pentru ca deținuții să fie incluși în proiect trebuie să muncească în penitenciar sau pentru firme cu care structura a încheiat parteneriate și să nu fi fost sancționați în ultimii doi ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un articol bun,în completare recomand și vizionarea filmului Acasă la tata.