G4Media.ro

Antonio Tajani, în plenul Parlamentului European: Am aflat cu îngrijorare de punerea…

Antonio Tajani, în plenul Parlamentului European: Am aflat cu îngrijorare de punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi, ceea ce înseamnă limitarea libertăților sale / Parlamentul o sprijină în continuare, cer autoprităților române să nu îi pună obstacole

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat, în deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles, îngrijorarea față de punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi de către Secția specială de investigare a magistraților. El a spus că această măsură înseamnă limitarea libertăților fostei șefe DNA, inclusiv deplasarea în străinătate și vorbitul cu presa, și a făcut un apel la autoritățile de la București să nu îi pună obstacole în calea candidaturii la șefia Parchetului european. Tajani a precizat că Parlamentul European o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție.

”Am aflat cu îngrijorare faptul că candidata Parlamentului European la postul de procuror-șef al Parchetului european, Laura Codruța Kovesi, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar. Acest lucru înseamnă limitarea libertății sale personale: nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte periodic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitatea autorităților judiciare și cerând respectarea prezumției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea Parlamentului European în legătură cu situația astfel creată. Repet clar că doamna Kovesi rămâne candidata noastră și se bucură de încrederea noastră și de sprijinul nostru. Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror european șef. Astăzi voi scrie o scrisoare în acest sens autorităților române așa cum s-a hotărât în această dimineață de conferința președinților”, a declarat Antonio Tajani în plenul Parlamentului European.

Un mesaj dur la adresa Guvernului de la București a fost transmis și de vicepreședintele grupului S&D Josef Weidenholzer.

Ne îngrijorează această măsură lipsită de proporționalitate față de dna Kovesi. Regretăm faptul că preocupările exprimate de Parlamentul European cu ocazia rezoluției adoptate în data de 13 noiembrie 2018 nu au fost respectate de autoritățile române. Ne exprimăm sprijinul față de domnul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans. Lansăm un apel înspre România să demareze un dialog constructiv cu instituțiile europene și să renunțe la toate aceste activități care nu respectă, care nu sunt utile pentru atingerea acestui obiectiv comun pe care îl avem”, a declarat europarlamentarul austriac, membru al Partidului Socialilștilor Europeni, familia politică din care face parte și formațiunea condusă de Liviu Dragnea.

G4Media.ro a scris încă de miercuri dimineață despre decizia Conferinței președinților din Parlamentul European, care l-a mandat pe Antonio Tajani să transmită în plen declarația de susținere față de Laura Codruța Kovesi și să trimită o scrisoare Guvernului de la București prin care să protesteze față de ”acțiunile îngrijorătoare” împotriva fostei șefe a DNA (detalii aici).

Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Parlament și Consiliu privind numirea procurorului-șef european va avea loc joi la Bruxelles, după ce săptămâna trecută, pe 27 martie, runda a doua de discuții dintre reprezentanții celor două instituții s-a încheiat fără niciun rezultat. Dacă nici joi nu se va ajunge la o înțelegere, o nouă rundă este programată pentru 10 aprilie. Prima rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-șef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără a se ajunge la un rezultat.

Antonio Tajani a avut și vinerea trecută o reacție rapidă la punerea sub control judiciar a fostei șefe a DNA, el anunțând că a Parlamentul European o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului european.

”Sunt îngrijorat de veștile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar. Parlamentul European își sprijină în continuare candidatul la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Voi ridica această problemă la reuniunea comitetului președinților de miercurea viitoare”, a scris Tajani pe Twitter.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ce măăăăăăă? Ce vrea limbricul ăsta? Cum adică statul român poate să ridice controlul judiciar al stalinistei? Păi cum rămâne cu independența justiției? Dacă Guvernul României poate opri ancheta judiciară împotriva lui Kovesi, ar putea opri și ancheta judiciară împotriva lui Liviu Dragnea, de exemplu. Cum se întâmplă lucrurile acestea? Cum adică să oprești o anchetă judiciară într-o justiție independentă?

  2. De cand are jegosul de dragnea interdictie sa vorbeasca sau sa paraseasca tara? De cand este ciumatul rosu sub control judiciar. Si are destule dosare.
    Sau credeti ca cei din afara nu inteleg de ce a fost creat SS?
    Da, statul roman poate ridica interdictiile prin reprezentantul sa ICCJ.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.