G4Media.ro

Antibioticele, nerecomandate în virozele necomplicate, atenționează medicii de familie şi de medicină…

Sursa foto: Pexels

Antibioticele, nerecomandate în virozele necomplicate, atenționează medicii de familie şi de medicină generală / În caz de îmbolnăvire, trebuie evitată automedicația

Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală avertizează, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt „universal valabile”.

În plus, medicii arată că în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate.

De asemenea, medicii recomandă populaţiei generale ca, în caz de îmbolnăvire, să solicite consult medical, să evite automedicaţia.

Ei menționează că eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale şi că „tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia”.

„Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze”, se arată într-un comunicat al asociaţiei medicilor de familie şi de medicină generală.

Aceştia precizează că este mai uşoară prevenirea, decât tratarea unei boli.

„Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, mai transmit medicii.

Medicii de familie şi de medicină generală arată că „este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia”.

„Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că în cazul virozelor nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon”, mai arată medicii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pt niste oameni cu carte, astia sunt cu vaca. Ateptam sa vedem daca e complicat, daca nu cumva mori intre timp. Pneumologii se lupta cu fibroze ciudate de dupa covid si gripa netratata. Ei spun ca incanu inteleg pe deplin ce se intampla si voi bateti campii. O sa revenim in evul mediu ca sa facem cate 10 copii si care scapa scapa.

  2. Cu ani inainte, medicii prescriau, preventiv, si antibiotic si pacientii nu ajungeau in forme grave.
    Acum trebuie sa ajungi in forma grava si, de multe ori, degeaba iti mai prescriu antibiotice!!!