G4Media.ro

Antibioticele ar putea să nu mai poată fi luate din farmacii nici…

Sursa foto: Pixabay

Antibioticele ar putea să nu mai poată fi luate din farmacii nici cu rețetă simplă. Rafila: ”Să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului” / România e pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia acestea să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”, relatează Agerpres.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Citește și: 

GRAFICE România, pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani / Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică

Cinci măsuri simple prin care fiecare poate contribui la reducerea consumului de antibiotice și limitarea rezistenței la acestea / Ce poți face chiar tu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. reteta „simpla” nu mai exista nea rafila da matale nu cunosti subiectul este destul de evident, reteta are cod qr emis pe baza unui certificat digital , da e greu la deal cu boii mici !

  • @mishu – Cred ca doar habar n-ai ce spui. Reteta cu cod de care zici e cea gratuita. De la orice medic privat sau in regim platit vei primi o reteta simpla cu semnatura si parafa si atat. Te duci cu ea la medicul de familie doar daca o vrei compensata/gratuita.

  • Kafka,
   Corect, mishu e pe langa. Nu o fi luat niciodata o reteta necompensata, adica platita de ceilalti.

  • Mishu, un neasigurat nu poate lua rețetă cu cod qr, i se eliberează rețetă simplă.

 2. Corect. Doar cu rețetă simplă de la MF nu 3 productiv pt sistem. E nevoie sa cotizezi macar la vreo 3 clinici pt rețeta aia. Eventual și o șpagă.

 3. Păi poate medicii ar trebui să aibă o procedură in baza căreia să elibereze rețete cu antibiotice, și atunci ar fi ok. Este stupid să fie Romania singura țară in care să te duci la 6 medici pentru o ampicilina, să rămână sistemul la fel , dar medicii să dea atunci când trebuie, nu ca pe bomboane!
  Orice modificare a sistemului ce există in toată lumea pare a fi furaciune/tun FSN-ist!

 4. Si uite asa niste baieti mai fac niste banuti in plus fara prea mare efort. Banutii aia o sa se faca si cu prelungirea suferingei pacientilor. De acum retetele date de medicul de familie pentru antibiotice o sa dispara. Neaparat ele o sa fie prescrise de medici specialisti in cabinetele lor particulate. Si uite asa un antibiotic de 20 de Ron o sa coste 220 de Ron dupa o vizita la cabinetul medicului specialist.

  • Stai linistit, Rafila vorbeste aiurea, ca de obicei, la fel abera si in pandemie. Poti sa imi spui o singura masura implementata de Rafila ? Nimic din ce spune nu se concretizeaza, apare imediat Ciolacu si il pune la colt.

  • Exact la asta mă gândeam, ar fi tipic un tun PSD.

 5. Rafila are misiunea sa „pastorească”,să mane bolnavii spre clinicile private.Daca privim cu ochelari „adecvati”,vorbele si faptele sale nu pot fi „citite” altfel.