G4Media.ro

VIDEO Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate/ Andrei Baciu, președintele…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Dezbatere G4Media și FPEE pe dezinformarea din sănătate/ Andrei Baciu, președintele CNAS: Se impune să antrenăm foarte mult „acest mușchi al comunicării oficiale” în spațiul din care oamenii își iau informațiile / Unul din trei români se informează exclusiv din online

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), a explicat marți, la Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”, organizată de G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe, la Universitatea Româno-Americană că se impune ca instituțiile să antreneze foarte mult „acest mușchi al comunicării oficiale” în spațiul din care oamenii își iau informațiile, menționând că în prezent unul din trei români se informează exclusiv din online.

„Comunicarea este o artă, dar este în același timp și o știință. V-aș propune să ne uităm în primul rând la cum se informează oamenii astăzi. Eu fac chestia asta câteva ore pe zi: scrolling. Oamenii sunt informați și se informează și la finalul zilei iau o decizie, fie că vorbim de domeniul medical, fie că vorbim acum de situația militară care se află la graniță, fie că vorbim de criza energetică. Pentru toate aceste situații, ai nevoie să iei decizii. Cum luam noi decizii până acum 10 ani? În principal, folosind unele din informațiile pe care le aveam din mass-media – tv, presă scrisă, ce exista atunci – și, evident, din alte surse de informare. În momentul de față, lucrurile s-au schimbat. O cantitate semnificativă de informații vine din alt mediu, care comportă alte reguli și care comportă alți factori de definire a percepției, motiv pentru care când luăm azi decizii ținem cont efectiv de informațiile, unele dintre acestea, în cazul unora dintre noi, într-o cantitate mai mare provenind din mediul online, unde dezbaterea se desfășoară după alte reguli”, a declarat președintele CNAS, Andrei Baciu.

Baciu a explicat că oamenii iau acele decizii pe care le consideră benefice pentru ei.

Oamenii iau o decizie de a nu se vaccina, de a nu lua un medicament… pentru că consideră că acea decizie, bazându-se pe informațiile pe care le au, este cea mai bună pentru propria lor sănătate. (…) Putem să deducem faptul că volumul, cantitatea și calitatea de informații pe care le-au avut pe acea temă erau și conduceau către această decizie. Dacă iei o decizie care nu-ți favorizează ție din punct de vedere medical, chiar dacă este o decizie falsă din punct de vedere științific, chiar dacă este o decizie falsă din punct de vedere medical, tu o iei pentru că, bazându-te pe informațiile pe care le-ai primit, decizia respectivă e cea mai bună pentru tine”, a afirmat președintele CNAS.

Andrei Baciu a subliniat că „nu e vina oamenilor că nu au avut acces și la informațiile corecte”.

„De aceea, cred că una dintre soluțiile care se impune și mult mai mult decât se făcea acum 10 ani, când nu aveam acest obicei care să ne consume câteva ore, de a scrolla, cred că o soluție care se impune acum de a fi luată foarte în serios este de a exersa și de a antrena foarte mult acest mușchi al comunicării oficiale, nu atât al comunicării cât al informării oficiale. Informația corectă, adevărată să-ți fie accesibilă ușor, să-ți fie accesibilă imediat, în sensul în care dacă tu vrei să verifici și să exersăm și gândirea critică în comportamentul în special al generațiilor tinere, acea gândire critică să se poată manifesta în spaiul existențial informațional. (…) Google a făcut o chestie deșteaptă în pandemie: dacă scriai COVID sau orice scriai legat de pandemie, indiferent de traficul unui site, primul site la care aveai acces era site-ul oficial al țării în care trăiai”, a spus Baciu.

„Dată fiind avalanșa de informații false din spațiul online, cred că este datoria noastră, în toate instituțiile unde lucrăm, se creăm aceste mecanisme prin care informația oficială, adevărată să fie nu numai accesibilă, dar să poată să fie prezentă în spațiul în care oamenii trăiesc și iau decizii astăzi”, a subliniat Andrei Baciu.

Președintele CNAS a precizat că, în România, potrivit sondajelor, unul din trei oameni își iau informațiile exclusiv din mediul online, unul din trei doar de la televizor, iar cealaltă treime combinat.

„Unul dintre principalele lucruri pe care ar trebui să le luăm în considerare cu toții: să nu mai subevaluăm importanța informării oficiale, indiferent cât de evidentă ar fi informația respectivă pentru cei care o generează”, a mai declarat Andrei Baciu.

G4Media.ro și Free Press for Eastern Europe au organizat, marți,  la Universitatea Româno-Americană din București, Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”. Între participanți s-au aflat Andrei Baciu, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Raed Arafat, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societatea Naţională de Medicină a Familiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. CNAS- de ce nu imi pot vedea istoricul medical in celebrul SIUI, ca asigurat care plateste o caruta de bani ?

    • pentru ca probabil trebuie dati in judecata pe motive de GDPR , si apoi sa se miste pu to rile SPECIALISTII PSNDLUDMR sa mai faca un soft cu IT-istul nr 1 mondial GHITA fugarul de la sarbi

    • @ rastan78 – Pai cred ca trebuie sa-ti iei un cod/parola de la medicul de familie pentru asta, parca asa era procedura.

  2. la astfel de mese rotunde/dezbateri, nu ar trebui chemati oameni care au credibilitate?

    nu vad cum cineva care face parte din PNL(PSDUDMR), cei care lanseaza campanii de fake news anti-USR, poate fi credibil !
    si mentionez doua campanii , la Cluj la Boc cu pliantele false, si mai nou site-ul cu 3 grame lansat de PNL anti-USR

  3. CNAS de ce cineva care incaseaza dividente si este si salariat plateste de 2 ori sanatatea? si apoi datorita servicilor statului roman care sunt asa de mizerabile ca tot la privat se duce, ca nu are posibilitatea de a face un CT/radiografie/analiza din cauza listelor mari de asteptare

  4. ma-ntreb ce-l recomanda pe Baciu sa si de-a cu parerea,in afara de partid