G4Media.ro

Anchetatorii ucraineni au descoperit o presupusă „cameră de tortură” în orașul Herson,…

Sursa foto: Unsplash / Jez Timms

Anchetatorii ucraineni au descoperit o presupusă „cameră de tortură” în orașul Herson, unde zeci de bărbați ar fi fost reținuți, electrocutați, bătuți și unii dintre ei uciși

Anchetatorii ucraineni au descoperit o presupusă „cameră de tortură” în orașul Herson, unde zeci de bărbați ar fi fost reținuți, electrocutați, bătuți și unii dintre ei uciși, relatează The Guardian.

Poliția a declarat că soldații ruși au preluat centrul de detenție pentru minori în jurul jumătății lunii martie și l-au transformat într-o închisoare pentru bărbații care refuzau să colaboreze cu ei sau care erau acuzați de activități partizane.

Trei vecini și doi comercianți locali au declarat că au început să audă țipete la aproximativ șase săptămâni după ce au văzut soldații ruși preluând clădirea. Martorii au spus că au început să vadă oameni care erau duși înăuntru cu saci pe cap, iar unele cadavre erau scoase.

Mykola Ivanovici, al cărui balcon are vedere spre curtea din spate a centrului de detenție, a declarat că a văzut două cadavre aruncate în garajele din spatele centrului. The Guardian se afla cu presa și procurorii când au intrat prima dată în incintă, iar cadavrele fuseseră scoase.

„Ieșeau bătuți […] complet dezorientați”, a declarat Ira, care deține un chioșc în afara centrului de detenție. „Veneau aici și cereau indicații, iar noi le dădeam bani pentru autobuz”.

Martorii au declarat că nu au văzut niciodată fețele bărbaților responsabili de centru, deoarece aceștia purtau cagule și erau îmbrăcați din cap până în picioare în negru.

Soldații ruși au venit la casa lui Vitaliy Serdiuk, în vârstă de pensionare, la sfârșitul lui august. Ei au răsturnat casa cu susul în jos și au tras în aer când vecinii au protestat, apoi l-au dus pe Serdiuk la centrul de detenție.

Serdiuk a fost bătut atât de rău în cele patru zile în care a fost reținut încât soția sa, Elena, a declarat că în ultimele două luni i-a fost teamă să iasă din casă.

I s-a spus că bătăile erau pentru fiul său, un soldat în termen în armata ucraineană. Fiul său, care nu se afla în Herson în timpul ocupației, a fost rănit recent în timpul luptelor.

Zhenia Dremo, specialist în IT, a fost lovit în frunte la un punct de control pentru că nu avea țigări pe care să le dea soldaților, lăsând o cicatrice încă vizibilă. Rușii l-au dus apoi la centrul de detenție.

„M-au bătut doar puțin – am fost norocos”, a spus Dremo, „dar colegii mei de celulă au fost puternic bătuți”. El a spus că soldații ruși „au atașat un electrod la boașele lui [colegului de celulă] și celălalt la penisul lui. Apoi, timp de două ore, stăteam acolo și îl ascultam cum țipa”, a spus el. „Dorm prost noaptea până în ziua de azi”.

Dremo a spus că îi vedea doar pe cei din celula sa, dar în a sa erau opt și se schimbau în mod regulat. El a spus că a auzit că au fost 23 de celule în total, ceea ce sugerează că aproximativ 180 de persoane ar fi putut fi ținute acolo la un moment dat.

„Erau și femei acolo”, a spus Dremo. „Existau cel puțin două celule pentru femei. Aveam o prietenă, Anna, care se afla acolo. Nu a fost violată, dar au ras-o în cap”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...