G4Media.ro

Anca Dragu: A crescut îngrijorător numărul femeilor agresate în timpul pandemiei. Avem…

Anca Dragu: A crescut îngrijorător numărul femeilor agresate în timpul pandemiei. Avem nevoie de instituţii ale statului care să acţioneze

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat luni că numărul femeilor agresate a crescut în pandemie, ca atare trebuie luate măsuri la nivelul politicilor publice.

„În timpul pandemiei vedem o creştere îngrijorătoare a numărului de femei agresate. Violenţa domestică e o problemă foarte gravă în România (…) Un studiu al Facultăţii de Medicină arată că în primele trei luni ale pandemiei, în 2020, numărul femeilor care au ajuns cu politraumatisme la spital e de patru ori mai mare decât înainte de pandemie. Aceste cifre ne îngrijorează. (…) Asta trage un semnal de alarmă că e ceva de făcut la nivelul politicilor publice”, a spus Anca Dragu la o dezbatere având ca temă „Transformarea femeii, de la incluziune socială la leadership”, organizată de Institutul Francez.

Potrivit preşedintelui Senatului, politicile publice înseamnă conştientizare, efort continuu de a aduce în dezbatere problema diferenţei de gen, a violenţei împotriva femeilor, de a crea mentalităţi.

„Avem nevoie de instituţii ale statului care să acţioneze, de societate civilă, de ONG-uri, avem nevoie de lege, dar ea vine cumva la final. Putem scrie un articol de lege, ‘De mâine, femeile sunt egale cu bărbaţii’, dar el nu se poate aplica, trebuie să creăm un mecanism întreg”, a explicat Anca Dragu.

Potrivit acesteia, femeile au fost mai afectate decât bărbaţii în pandemie şi din alte puncte de vedere. Anca Dragu a menţionat că mai mult de 80% dintre medicii şi asistentele medicale din România sunt femei, iar acestea „au dus greul” pandemiei.

„Pe de altă parte, femeile sunt majoritare în domeniile acestea de îngrijire copii, de tot ce înseamnă a avea grijă de locuinţă, fie că este locuinţa personală, fie că este un serviciu în sine şi aceste doamne au fost afectate foarte mult în timpul pandemiei”, a spus Anca Dragu.

Ea a precizat că România se află pe locul 26 din 28 în UE privind indicele egalităţii de gen.

„Indicele egalităţii de gen ne situează pe un loc nu foarte onorant, pe locul 26 din 28 de ţări membre ale UE. Stăm mai bine la aspecte legate de diferenţa privind plata între femei şi bărbaţi, aici avem o diferenţă de numai 3%, dar eu m-am uitat puţin în profunzimea acestor cifre şi este o situaţie puţin care te induce în eroare, deoarece avem dominant acolo sectorul public, unde avem foarte multe femei, şi ca atare cumva estompează aceste cifre, dar, dacă ne uităm la domenii specifice, cum ar fi cel politic, atunci diferenţa de gen este foarte accentuată”, a mai spus Anca Dragu.

Ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer, a amintit că în 2015 Consiliul UE a invitat statele membre să adopte măsuri de egalitate între femei şi bărbaţi şi să crească reprezentarea femeilor în luarea deciziilor în sfera politică şi economică.

Laurence Auer crede că subiectul egalităţii între femei şi bărbaţi nu poate fi abordat doar printr-un articol de lege, ci trebuie să se ţină cont de ansamblul de prejudecăţi, de instruire, educaţie.

Ea a subliniat că în Franţa a fost necesar „un arsenal de măsuri” pentru a aplica Strategia diplomaţiei feministe şi a egalităţii şi că a fost nevoie de prevenirea prejudecăţilor.

„Cred că acest punct astăzi este foarte, foarte important. Trebuie să reflectăm sistematic la ceea ce semnifică prejudecăţile la muncă şi (…) toate formele de violenţă”, a adăugat Laurence Auer, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook/Anca Dragu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Avem nevoie de institutii ale statului care sa nu mai traficheze fetite la straini si soldati americani, bai porci cu suflete vandute satanei ce sunteti de stat mafiot, DIICOT-ul a clasat toate dosarele unde erau implicati straini si militari…

  3/4 fapte de viol asupra minorilor sunt judecate ca „sex consimtit” si diavolii sunt achitati

  proxenetii recruteaza direct din orfelinate si medii disfunctionale, aloooooo senatu

  sunt traficate fete si copii din Romania+tot spatiul ex sovietic (georgia, ucraina etc) prin granitele noastre, aia de la frontiera sunt toti vanduti si corupti

 2. A rezolvat problemele importante ale țării și a trecut la fineturi!

 3. Instituții ai, oameni normali la cap în ele n-ai!
  Uitată-te ce polițiști și procurori sunt în țara asta!

 4. Statul român e în pragul dezintegrării. Toate instituțiile statului au fost lovite rand pe rand. Populația nu are încredere în nicio instituție.

 5. Atribut de rezonanță în rândul doamnelor!
  Alături de CPF, vă vor duce pe culmile famigliei tradiționale!
  Votați Aur și egalitatea de șanse!
  Plus va vor asigura, alături de minoritarii religioși din parlamentul României, de educație …, pardon, anatomia și fiziologia corpului uman!
  Și dacă mai luați câte o ” bucată”, sigur știți voi pentru ce! În ultimă instanță pentru a întreține ” familia tradițională”!
  La multi ani tuturor nouă….!

 6. Sa traiti, Tovarasa Gradul, aceste elemente decadente nu stie se respecta drepturile la femeie, nu luati in seama.

  Daca efectuati intocmai si la timp, va puteti alege si dumneavoastra cu un prieten in Florida, ceva anternor de tenis, sa va invite la casa „lui”. Prestati mai departe. Indepliniti planul la gaze din Marea Neagra cum s-a trasat obiectivele.

 7. Doamna senator, permiteti sa rectific: „Avem nevoie de instituţii ale statului care să acţioneze” in oricare domeniu.
  Alegeti la intamplare si constatati ca avem un stat esuat in mod lamentabil.

  Ca statul actioneaza in mult mai multe domenii decat ar fi indreptatit, asta e o alta discutie. O lasam pe alta data…

 8. De parca nu ajung atrocitatile institutiilor care sunt.

 9. buna dimineata! Te ai trezit? Ai auzit de senatoarea sosoaca? Ai vazut ce face, ai auzit ce spune? Ai vazut ca nu poarta masca in senat? De ce nu reactionezi, de ce nu faci nimic? Dormi?
  Mare dezamagire ministri usr stelian ion, nasui…tu anca esti dauna totala, efectiv, nu existi! Doar liberalii bode, nazare imi pari mai slabi decat ei…Du te acasa anca si lasa pe altul, esti departe de ceea ce ar trebui sa fii in functia asta atat de importanta!

 10. E nevoie de un site unde femeile agresate, violate sa se exprime si sa gaseasca sprijin efectiv. Sint cred ca mii de studente violate in caminele din tara. E timpul sa le auzim vocile

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.