G4Media.ro

ANALIZĂ ”Să nu fim de nicio parte”. Patru din cele mai puțin…

Sursa foto: doxologia.com

ANALIZĂ ”Să nu fim de nicio parte”. Patru din cele mai puțin vaccinate șapte județe țin de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Un stareț subordonat lui Teofan a demonizat vaccinul la un miting AUR, fără ca Biserica să reacționeze

Un curent conspiraționist și anti-vaccinist a luat amploare în Arhiepiscopiile și episcopiile ce sunt în componența Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pe de o parte, instituția condusă de ÎPS Teofan a criticat acerb restricțiile impuse de autorități, dar a ezitat să încurajeze deschis enoriașii să se vaccineze.

Pe de altă parte, în teritoriu, preoți sau călugări din subordinea lui ÎPS Teofan au lansat mesaje conspiraționiste și anti-vaccin fără ca, de cele mai multe ori, Mitropolia să intervină în vreun fel. ”Vaccinul nostru este și Agheasma”, spunea Teofan la începutul acestui an.

Un efect al acestei atitudini, într-o zonă în care populația, mai ales din mediul rural, ”ascultă ce zice preotul”, a fost înregistrarea unora dintre mai mici rate de vaccinare din țară. Mitropolia Moldovei a ales ”să nu fie de nicio parte”, după cum le-a spus un preot din Botoșani enoriașilor săi și a tăcut atunci când clericii au făcut campanie zgomotoasă împotriva vaccinării.

”Mai sunt instituții în România care trebuie să se hotărască cum joacă. Biserica noastră cea ortodoxă trebuie să decidă dacă este și creștină. Este foarte important și acest lucru. Nu ai cum să atingi și oamenii de la țară decât și prin implicarea Bisericii”, a spus, recent, jurnalistul Cătălin Tolontan.

Botoșani: Gropile se sapă cu excavatorul

Conform unei situații oficiale, pe ultimele locuri în topul județelor din România, după numărul de vaccinați, se aflau la începutul acestei luni:

Vaslui – 25,13%
Vrancea – 23,14%
Botoșani – 22,34%
Bacău – 22,52%
Covasna – 21,88%
Giurgiu – 21,07%
Suceava – 20,6%.

Patru dintre aceste județe (Vaslui, Botoșani, Bacău, Suceava) fac parte din Arhiepiscopii/Episcopii care aparțin de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Anul trecut, Suceava a fost numită ”Lombardia României” după ce a înregistrat o explozie de cazuri de Covid, iar Botoșaniul tocmai a trecut de 1.000 de morți de Covid din cele circa 45.000 de decese de la nivel național.

În acest județ, numărul mare de morți a forțat autoritățile să sape morminte cu excavatorul, în timp ce la morgă nu mai sunt locuri pentru cadavre în frigidere.

”Suntem disperaţi. Se moare pe capete. Trebuie să ne ajutăm noi, pentru că altfel nu vine nici dracu să ne ajute”, a declarat Iulian Preda, medicul care coordonează măsurile anti-Covid în spitalele din Botoșani.

Celelalte două județe care au teritorii ce țin scriptic de Mitropolie sunt Iași (locul 17 pe țară – 31,82%) și Neamț (locul 31 – 26,15%). Cazul județului Iași reprezintă, cel puțin aparent, o curiozitate prin ”decuplarea” de București, Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș, Brașov sau Ilfov.

În alte topuri (contribuție la Produsul Intern Brut, număr de angajați, persoane cu studii superioare, număr de paturi în spitale etc), județul Iași este mult mai aproape de București și celelalte județe decât în topul vaccinării.

Cu alte cuvinte, în timp ce la capitolul vaccinare Iașul a ”regresat”, ceilalți au ”confirmat”. Poate nu întâmplător, Iașul este centrul unei zone pe care statistica o așază regulat în topul sărăciei din România și unde influența ortodoxiei este puternică, aici fiind sediul Mitropoliei și locul de unde pleacă la București patriarhii Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Spre exemplu, modelul de management impus la Iași de fostul Mitropolit Daniel a fost implementat în BOR de acesta după ce a devenit Patriarh.

Formal, pentru respectarea regulilor

În contextul pandemiei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a transmis regulat mesaje formale care au îndemnat credincioșii la respectarea regulilor de distanțare socială, dar, pe de altă parte, reprezentanții instituției au criticat vehement măsurile inițiale de interzicere a slujbelor în interiorul lăcașelor de cult și au persiflat suspiciunile legate de folosirea repetată a aceleiași lingurițe la împărtășanie.

”Spre deosebire de abordările din alte veacuri ale istoriei, mentalitatea omului modern concepe lupta împotriva bolii exclusiv prin mijloace precum distanțarea socială, igiena riguroasă și tratamentul medical specializat. (…) s-a încetățenit ideea că biserica este, de fapt, un mediu care favorizează contaminarea cu noul coronavirus”, scria ÎPS Teofan, în 2020, în volumul ”Covid. Colivia noastră” (Editura Institutul European, Iași, coordonator Laurențiu Șoitu, p. 58).

”(…) Au ieșit astfel la suprafață, cu tot mai multă forță, acele atitudini antieclesiale și anticlericale ale unora dintre semenii noștri care nu frecventează biserica, dar se pronunță cu privire la ceea ce se petrece în spațiul lăcașului de cult”, adăuga Teofan cu referire la utilizarea linguriței la împărtășanie.

În același volum, Episcopul Ignatie de la Huși, ulterior infectat cu Covid și internat timp de mai multe zile în spital, se lansa în atacuri necruțătoare la adresa celor care ”prigonesc ortodocșii în plină eră virusologică”: ”progresiști stahanoviști”, ”leftiști radicali români” de la care răzbate ”puroiul haterilor Învierii” și ”grobianismul progresist și neoateist” (paginile 63-66 din același volum).

La începutul pandemiei, ideea centrală a clericilor, care a subminat, pe termen lung, o parte a eforturilor autorităților de restrângere a efectelor acesteia și, în același timp, a pervertit conștiința enoriașilor, a fost aceea că partea fizică a lăcașului de cult are un regim special, tămăduitor, care nu permite transmiterea virusului, lingurița, de exemplu, conținându-l pe ”Hristos, Doctorul trupurilor și sufletelor” (Episcopul Ignatie).

La puțin timp după aceste rânduri, din cauza virusului a murit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Un an și jumătate mai târziu, a fost răpus de această boală, la 47 de ani, și șeful cancelariei noului Arhiepsicop al Sucevei și Rădăuților, care, la rândul său, s-a îmbolnăvit și el de Covid.

Tăcere în jurul vaccinului: ”Să nu fim de nicio parte”

După apariția vaccinului, Mitropolia a evitat să facă apel direct în rândul credincioșilor pentru a se imuniza. Un reporter Republica.ro  l-a abordat pe Teofan în ianuarie 2021:

”Reporter: Ce îi sfătuiți pe credincioși? Să se vaccineze?
ÎPS Teofan: Fiecare cu treaba lui. Noi cu agheasma, medicii cu vaccinarea. Să ne facem fiecare treaba noastră.
Reporter: Vă veți vaccina?
ÎPS Teofan: Toate la rândul său! Doamne ajută!”

Câteva zile mai târziu, poziția lui Teofan a răzbătut clar dintr-un mesaj transmis de un preot din Botoșani credincioșilor din parohia sa, după slujbă: ”Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, ne-a însărcinat să vă transmitem faptul că urmează această acţiune de vaccinare şi ne-a recomandat ca acum, la fel ca la campania electorală, să nu fim de nicio parte, să nu influenţăm pe nimeni, şi mai ales să nu ne substituim cadrelor medicale. Fiecare om trebuie să decidă şi să se informeze pentru el.”

Această expectativă a fost criticată de societatea civilă și unii jurnaliști: ”Noi suntem într-un război civil nedeclarat în momentul acesta, care va fi vindecat foarte foarte greu. Mai sunt instituții în România care trebuie să se hotărască cum joacă. Biserica noastră cea ortodoxă trebuie să decidă dacă este și creștină. Este foarte important și acest lucru. Nu ai cum să atingi și oamenii de la țară decât și prin implicarea Bisericii”, a declarat  zilele trecute, la EuropaFM, jurnalistul Cătălin Tolontan.

 • Într-un articol anterior, Tolontan afirmase următoarele: ”Credincioșii meritau gesturi dezinteresate, simbolice și ferme din partea înalților prelați. Destui români așteptau vizitele umile ale Patriarhului Daniel în spitalele Covid, ca Preafericitul să-i mângâie pe cei bolnavi sau să participe inopinat la slujbe în bisericile mici de la țară, acolo unde creștinii se uitau, îngroziți, după un semn care să-i îndrume. «Sarea pământului» a fost lăsată la cheremul clerului local, interesat, în general, în menținerea unei dependențe a enoriașilor de el, chiar și cu prețul vieții acestora. Există și exemple remarcabile printre fețele bisericești, nu puține, oameni generoși și empatici, însă linia general-ecleziastică a fost una împotriva organizării sanitare.”

Nu la fel au stat lucrurile, însă, în altă chestiune derivată din dreptul la viață: avortul. Aici, Biserica a ales deschis să fie de o anumită parte și să încerce să influențeze percepția publică. Chestiunea drepturilor pentru care militează sau nu Biserica este subiectivă și vine în contradicție cu universalitatea acestora: astfel, clericii s-au implicat activ în Referendumul Coaliției pentru Familie unde miza era legată de ”dreptul familiei”, dar aleg ”să nu fie de nicio parte” în chestiunea altor drepturi esențiale, din sfera sănătății/vieții, așa cum este combaterea Covid prin vaccin.

Teofan a ignorat subiectul vaccinării și în Pastorala de Paște din acest an – mesaj care este citit de preoţii din toate eparhiile Moldovei.  El s-a rezumat să spună că ”Bucuria, rugăciunea și mulțumirea sunt întreitul medicament care contribuie în mod real la vindecarea proprie și a lumii.”

Mult mai vocal fusese, însă, ÎPS Teofan în toamna lui 2020, atunci când s-au impus restricții celor din afara Iașului care doreau să participe la pelerinajul Sfintei Parascheva: ”Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat.”

De la Huși, Episcopul Ignatie transmitea, în același context, un mesaj și mai radical, criticând autoritățile pentru că ”sunt neputincioase în a gestiona, coerent şi lucid, situaţii imprevizibile şi periculoase, cum sunt vremurile de molimă, pe care le trăim, împing pendulul tragediei înspre zona spaţiului religios, cu nădejdea fictivă că amână sau evită vârtejul apocaliptic epidemiologic, vânzându-ne iluzia că pot să ne scape de agentul patogen infinitezimal.”

În final, autoritățile au cedat și bisericile au primit un statut special, din sfera ”activităților esențiale”, asemenea magazinelor alimentare și farmaciilor. Acestea sunt singurele locuri în care cei nevaccinați au acces nelimitat.

Tot în această toamnă, înainte și în cursul pelerinajului de Sfânta Parascheva de la Iași, Mitropolia a transmis mesaje de forță către autorități. Mitropolia a cerut, contrar reglementărilor în vigoare, să nu se interzică accesul la Catedrala Mitropolitană, pe parcursul nopţii, în cazul pelerinilor care nu deţineau certificat verde.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, preotul Constantin Sturzu, nu a răspuns întrebărilor G4Media legate de vaccinare și implicarea instituției pe care o reprezintă în eforturile de combatere a Covid 19.

Nicio reacție față de zgomotul aberațiilor

Mitropolia a tăcut atunci când și alți clerici, pe lângă Ignatie, au promovat discursuri conspiraționiste, anti-vacciniste sau care au bagatelizat existența virusului.

Călugărul Calistrat Chifan din Iași, urmărit de sute de mii de oameni pe Facebook, a declarat că, pentru a scăpa de virus, le sfătuia pe bătrânele care veneau la el, ca ”În fiecare dimineaţă, prânz şi seara (să facă n.r.) gargară cu apă caldă şi sare ca să se cureţe zona bucală pentru că sarea e cel mai bun dezinfectant bătrânesc de când e ţara şi pământul, după aceea dimineaţa la sculare o gură de ţuicuţă după ce ai luat agheazmă şi anafură, pentru că alcoolul este cel mai bun dezinfectant, după aceea este acest tratament, căruia nimeni nu-i dă importanţă, e o pastilă foarte simplă cu albastru de metil care e tot un dezinfectant, mai ieftin.” În septembrie 2020, Chifan a fost internat în spital, fiind infectat.

În Onești-Bacău, un preot care a negat existența noului coronavirus, contestând cu vehemență măsurile luate de autorități, s-a infectat și a ajuns în spital în vara lui 2020.

În Botoșani, în aprilie 2021, șase preoţi au fost amendaţi după ce au participat la o slujbă cu sute de enoriaşi fără a respecta nicio normă de protecţie sanitară.

”După vaccinare, după o perioadă mică de timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești”, le transmitea oamenilor un călugăr din Neamț în vara acestui an

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a criticat declarațiile călugărului, dar a adăugat că impactul acestora este și va rămâne minor în societate. În același județ, protosinghelul Teodosie Paraschiv, duhovnic la Mănăstirea Durău, le spunea recent celor veniți la slujbă: ”Scopul acestor vaccinuri sau așa zise vaccinuri este ca să ne modifice ADN-ul, să ne transforme în hibrizi. Care să putem ușor să comunicăm, cum am spus, cu sistemul de calculatoare și cu rețeaua 5G. (…) Dacă te-ai vaccinat, ești un om mort. Ți-ai semnat condamnarea la moarte.”

Numai după ultimul caz și pe fondul situației catrastrofale din țară, Mitropolia a anunțat că va face o ”analiză” a declarațiilor lui Paraschiv, făcând notă discordantă de poziția Patriarhiei care avusese, cu câteva ore mai devreme, o poziție tranșantă: ”Centrele eparhiale de care aparțin aceste persoane care își permit să transmită mesaje publice para-bisericești în nume personal, au datoria să intervină punctual și să sancționeze derapaje impardonabile ce afectează profund nedrept imaginea Bisericii Ortodoxe, cea mai implicată caritabil instituție din România în această perioadă de pandemie.”

De precizat că Biserica a reacționat doar după dezvăluiri din presă și nu a ieșit niciodată să critice prelați pe care să-i fi descoperit singură că au emis ”mesaje publice para-bisericești în nume personal”. Aceasta deși unii nu s-au ascuns deloc, ba dimpotrivă. O arată și prezența starețului Hariton de la Mănăstirea Petru Vodă (de asemenea subordonată Mitropoliei Moldovei) la un miting organizat de Partidul AUR, pe 2 octombrie, în București.

Starețul a vorbit de pe scenă: ”(…) acest vaccin nu mai este pentru oameni. Acest vaccin vrea să ne ducă într-o stare de supunere față de cei care vor să reseteze lumea. (…) De accea le spun celor care conduc țara: Le spun, să-i Ferească Dumnezeu să-i vaccineze pe copiii noștri, să-i țină într-o capcană prin școli și apoi să-i aducă la părinți vaccinați fără acordul părinților”.

 

Ulterior, clericul de la Petru Vodă și-a menținut punctul de vedere, asemuind vaccinarea cu ispita diavolului: ”Este ca și cum am zice omul care și a înșelat soția, bărbatul care și-a înșelat nevasta lui, nu că i s-a întâmplat o dată; diavolul îi dă o ispită să mai facă și a doua oară și a treia oară. Adică dacă cineva din curiozitate a vrut să vadă cum este un drog sau o țigară diavolul se ține de capul lui să repete păcatul respectiv. Este ca și cum zicem în zilele noastre: când omul s-a vaccinat mai trebuie să se vaccineze și încă o dată și încă o dată și la anul și la anul celălalt. Adică devine un rău multiplu. Și răul acesta dacă nu este oprit dintr-o dată, el produce consecințe în viața omului. Adică deja îl caracterizează.”

Alt cleric influent din Moldova care răspândește teorii conpiraționiste, fără a fi deranjat de superiori, este preotul Amfilohie Brânză, fost duhovnic al Mănăstirii Diaconești, ale cărui discursuri sunt distribuite pe Youtube și în presa ortodoxă : ”S-au semnat lucruri la Davos, s-au semnat lucruri în alte părţi… Vedeţi, orientarea lumii să nu fie într-o zonă de putere, să fie în alta, corporaţii şi-au dat mâna pentru o resetare a lumii. Nici măcar nu mai vorbim de acea Nouă Ordine Mondială, se vrea mult mai mult: să se umble în om! (…) Şi mergeam atunci în Athos şi vorbeam atunci de masonerie, şi acum vedeţi că e o problemă care ţipă şi de pe ecrane, de peste tot, nu mai sunt poveşti; sunt un grup de oameni care vorbesc că ne-am înmulţit, că trebuie să fim împuţinaţi, că vor să impună un vaccin la scară planetară, deci sunt lucruri care se petrec sub ochii noştri, nu că e ideea lui cutare sau cutare, ci realităţi cu care se confruntă omenirea.” Și în cazul lui Hariton și a lui Brânză, Biserica a tăcut.

Ce a făcut Mitropolia bine

Pe de altă parte, au existat mai multe demersuri ale Mitropoliei sau ale unor preoți care au ajutat la depășirea dificultăților cauzate de pandemie sau au consolat victimele bolii. De exemplu, instituția a donat echipament Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și a asigurat masa de prânz pentru angajații acestei unități medicale.

În toamna lui 2020, trei cadre medicale care au murit din cauza Covid au fost decorate post-mortem de către Mitropolitul ÎPS Teofan. La Spitalul din Suceava, numit ”Lombardia României” din cauza numărului mare de cazuri din 2020, unul dintre eroii aflați în centrul evenimentelor a fost preotul Constantin Diaconașu care nu a pregetat să ofere sprijin bolnavilor chiar în saloanele ATI, atunci când situația era critică.

Episcopul Ignatie a transmis, recent, un mesaj fără atacuri, afirmând că ”Este absolut necesar, în aceste vremuri, să conștientizăm pericolele reale ale pandemiei și să înmulțim rugăciunile pentru sănătate, să respectăm cu mai multă responsabilitate măsurile de protecție sanitară și să ascultăm, cu deplină încredere, de îndemnurile avizate ale medicilor și specialiștilor din domeniul sănătății, uzând de tot ceea ce este necesar pentru împiedicarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și revenirea la o viață spirituală, culturală, economică și socială normală. Rațiunea principală care stă la baza respectării acestora este dragostea față de aproapele și conștiința faptului că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, de care trebuie să avem mare grijă”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

91 comentarii

 1. In acelasi timp, papa a primit al 3lea vaccin si indeamna la vaccinare. Aia e, unii cu vaccin si altii cu moaste 🙁

  • Articol menit sa adâncească prăpastia segrregari în societate, care și asa este greu încercat de aceasta isterie ce,o generează presa plătită

  • Tu ai văzut, ca papa a primit al 3 vaccin, ca eu din ce scrie și spune presa plătită nu cred o iota

  • @Ursu
   Papa Francisc a sustinut vaccinarea in mod direct de foarte multe ori.
   Este egal cu 0 faptul ca nu l-ai vazut tu in momentul in care s-a vaccinat.

   https://www.youtube.com/watch?v=JWf3Ji11EaU

  • Ciuma .. hAURitã

  • Nici-un politician din actualele partide(cu excepția haurarilor) nu au făcut mai mult rău acestei țări și acestui popor, cât au făcut unii popi ai bisericii Marelui Alb.

   Niște ticăloși care ar merita pușcărie pe viață.

  • Papa e un pedofil sorosist, bineinteles ca face ce „trebuie”

  • Sa mori tu ca l-ai vazut pe papa ca s-a injectat de trei ori !!!

  • E inspaimantator cat de puternica poate sa fie influenta ruseasca in biserica din Moldova! Curenntul anti-vaccinist este pornit si abil intretinut de rusii si cozile lor de topor!
   Biserica trebuie sa apere viata oamenilor, asa cum au facut-o si Sfintii Doctori-fara-de arginti! Acesti Sfinti au vindecat oamenii cu stiinta medicala!!! Nu altfel!
   Sfantul Vasile a creat spitalele, ca bolnavii sa fie ingrijiti si vindecati. Nu i-a trimis sa se roage in biserica!

  • Preotii nostri sunt satanisti 🙁

 2. Putregaiul ăsta de Teofan e mai ticalos decât Marele Alb

 3. Bravo PnL!!!! Bravo iohanis!!! Romania educata si normala in toata splendoarea ei !!!1

  votati psd votati pnl!

  • Biserica are scopul de ai tine cat mai pr0sti.
   Sa linga cadavre si sa doneze la biserica!
   Selectia naturala functioneaza!

  • „a-i ține” cât mai „proști”. Extraterestrule, mergi înapoi pe reddit. Nu e obositor să stai toată ziua pe aici?

 4. Opriti-i pe popi sa-si mai dea cu parerea despre vaccin si vaccinare!! Este inadmisibil ce se intampla in republica medievala Romania. Biserica nu are nici o competenta si nici un drept sa se amestece in stiinta si medicina!

  • Un lucru este cert. Si cei mai fanatici ortodoxi ar trebui sa-si puna o simpla intrebare, bineanteles daca au ceva materie cenusie in cavitatea craniana: Cum naiba se face ca tocmai tarile ortodoxe sunt cele mai sarace si totodata cele mai inapoiate, mental vorbind??? Asta inseamna implicarea clerului in politic, care duce de cele mai multe ori la manipulari, coruptie, nedezvoltare, indoctrinare,…practic nimic bun. Sa nu mai spunem ca majoritarea dintre ei, cu cateva exceptii o duc foarte bine(din diferite conjuncturi am vazut chiar cu ochii mei)iar prostimea care merge sa le pupe mainele traiesc in saracie(daca ar avea ocazia sa intre pe domeniile lor sa vada cum o duc clerii poate s-ar trezi la realitate) . Parca stiam ca rolul credintei este altul in societate. Hai, hauristii si spalatii pe creier sa raspunda la intrebarea de mai sus. PS: Sunt o persoana, credincioasa, am relatia mea cu D-zeu, dar asta nu inseamna ca sunt atat de prost sa ajung sclavul unor preoti parveniti!!!

  • @AndreiA
   O persoana credincioasa ar trebui sa stie ca relatia cu Dumnezeu se consolideaza in biserica ajutat de preot, de duhovnic…

  • N-am nevoie de duhovnic daca vreau sa ma rog sau daca eu cred in ceva, chiar daca nu este cazul la mine. Un „dohovnic” corupt care mai este si un asasin (indirect) din cauza caruia mor zeci de mii de „enoriasi”, trebuie sa fie judecat de DNA si sa plateasca. Apropo, ce mai fac baietii de la DNA? Bine, sanatosi, vaccinati?

  • Este alegerea ta asta, fiecare cu relatia lui, cum si-o construieste si unde, eu doar iti spuneam ca biserica este importanta. La fel si preotul. Sunt preoti si preoti, vezi in articol la sfarsit. 😊
   Aata cu DNA-ul tine de justitie. Treaba DNA-ului. Eu astept rezultatele. Mi-am spus deja punctul de vedere.

  • Au citu si iohanis competente sa se amestece in stiinta si medicina!

 5. Apropo , cine a luat Nobel-ul pentru religie anul asta ?

 6. Jur pe Apollo și toți zeii….inclusiv Athena….

 7. In EPOCA DE PIATRA suntem ! Biserica ne trage inapoi in loc sa ne impinga inainte.

 8. Biserica are dreptul și competența de a face recomandări. Biserica și Credința sunt principalele motive pentru care mai existăm ca popor. Sigur, pe unii marxiști îi deranjează asta, și încearcă, așa cum au încercat de multe ori în istorie să ne facă să dispărem. Nu au reușit în trecut, nu vor reuși nici acum. Doamne-ajută !!

  • Mars la lins de cadavre!
   Tot raul spre bine, se mai imputineaza credinciosii.

  • Nu, analfabetule. Biserica nu are nici dreptul nici competenta sa faca astfel de recomandari. Preotii invata teologie, nu medicina. Si nu, Biserica și credinta NU sunt principalele motive pentru care mai existam ca popor. Existam datorita progresului stiintific si medical, altfel am muri toti la 40 de ani cum se intampla in 1700.
   Nu datorita Bisericii si credintei avem internetul pe care il folosesti ca sa comentezi cu asemenea aberatii.
   Atat de mult ii ajuta rugaciunile pe credinciosii nevaccinati incat mor pe capete. Asadar esti nu numai analfabet dar si prost, needucat si egoist.
   Din cauza celor ca tine suntem unde suntem.
   Crezi in Dumnezeu… Atunci nu-ti este rusine de ce zici?

  • @Mihai
   As spune progresisti.
   Doamne-ajuta!

  • @Mihai: Nu, analfabetule. Biserica nu are nici dreptul nici competenta sa faca astfel de recomandari. Preotii invata teologie, nu medicina. Si nu, Biserica și credinta NU sunt principalele motive pentru care mai existam ca popor. Existam datorita progresului stiintific si medical, altfel am muri toti la 40 de ani cum se intampla in 1700.
   Nu datorita Bisericii si credintei avem internetul pe care il folosesti ca sa comentezi cu asemenea aberatii.
   Atat de mult ii ajuta rugaciunile pe credinciosii nevaccinati incat mor pe capete. Asadar esti nu numai analfabet dar si prost, needucat si egoist.
   Din cauza celor ca tine suntem unde suntem.
   Crezi in Dumnezeu… Atunci nu-ti este rusine de ce zici?

  • Da, corect. Dar cu o bună aproximație Progresiști = Marxiști.

  • La această oră statistic, Poporul Român are încredere în biserică în proporție de ‘70..80%. Așa că cei care fac spume pe aici predicând opoziția față de Biserică mă amuză teribil.
   Asta e 😃.

  • Da, biserica are dreptul sa faca diverse recomandari, dar numai in limita competentelor sale.

   Competentele sale nu exced si nu au excedat niciodata competentele stiintei, dimpotriva, de cate ori a incercat sa treaca peste stiinta, biserica a facut-o cu sabia, presarand ura, moarte si blocand progresul umanitatii.

   Ai aici cateva exemple:
   https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-s-a-nascut-conflictul-dintre-biserica-si-stiinta-de-la-geocentrism-la-heliocentrism-si-nasterea-stiintei-moderne

  • 70% cred in biserica, pana acum ceva timp 70% nu erau vaccinati… Coincidenta?
   Cu cifrele pandemiei de acum, chiar nu vedeti dincolo de nasul vostru? Nu ar fi cazul sa fiti crestini pe bune? Biserica se bazeaza pe oameni si solidaritate. Unde va este solidaritatea daca ii lasati pe apropiatii vostri sa moara?

  • „cu o bună aproximație Progresiști = Marxiști”? Aceasta tampenie a fost invatata la scoala bisericeasca? Care este sursa? Apoi va plangeti ca sunteti etichetati ca oameni inapoiati la minte… Unele dintre cele mai mari minti „progresiste” ale umanitatii erau oameni credinciosi. Asa ca mai incet cu acuzatiile si prostiile aruncate cu lopata…

  • Bravo MAB👍, i-ai dat sah mat spalatului pe creier. Credinta are cu tot alt rol in viata noastra, atunci cand intra in sfera politicului si a administratiei mai poate fi numita credinta.

  • Mihai, marxismul nici intr-un caz nu promoveaza in mod direct progresismul. Mai pune mana si mai citeste nu lasa Romania TV, Antena 3, Haur-istii sa-ti spele creierul si asa destul de prajit. Ai vrut sa te dai intelectual….

  • @MAB, @AndreiA
   Marxismul nu se preda la biserica, iar tu ar fi trebuit sa stii asta, daca tot zici ca faci progrese. Tine parca de filozofie, daca nu ma insel. Comparatia cu marxistii e de la a3 auzire.
   Lupta AUR – USR. Cat sa fie scorul?

 9. Dar cine il asculta pe Parintele asta nu asculta si indemnul Patriarhiei?

  • Nup. Se merge in ordine ierarhica. Oamenii prima data asculta de preot, apoi de episcop, aopi de arhiepiscop, aopit de mitropolit, si abia apoi de Patriarh. Pana la Patriarhie e cale lunga. De fapt, pana si la Mitropolit e cale lunga. Epsicopii mai bat satele si comunele din tara, dar Patriarhul si Mitropolitii nu prea.

  • g4media.ro/exclusiv-efectul-ambrozie-si-teodosie-patriarhul-daniel-scrisoare-dura-prin-care-le-cere-capilor-bisericii-ortodoxe-sa-se-abtina-de-la-comentarii-despre-vaccin-si-pandemie.html

   g4media.ro/biserica-ortodoxa-despre-vaccinare-patriarhia-romana-are-o-pozitie-favorabila-vaccinarii-cu-consimtamantul-informat-al-persoanei-descrierea-clara-a-beneficiilor-si-a-riscurilor.html

  • Patriarhul poate fi ascultat si la radio Trinitas. Ar trebui sa se prinda si la sate.

  • Da, dar Patriarhul nu-ti comunica lucrurile astea fata in fata. E ceva complet diferit sa spui ceva la tv si altceva e cand le spui fata in fata. Cum am spus, Patriarhul e la o distanta lunga.

 10. Îndemnul Patriarhiei!? tocmai a murit un preot vaccinat.

  • Shhh. Nu spune de asta. Nah. Ala ori o facut vaccin la chiuveta, o fi avut nu stiu ce comobirditati, etc.. O avut el ceva, dar vaccinul suta la suta a fost bun.

  • @oana – Mno, acu’, ca a murit vaccinat ar trebui sa te credem pe cuvant, pe de alta parte, majoritatea preotilor duc o viata sedentara si plina de excese culinare si, ma rog, de alt fel… putini, foarte putini preoti am intalnit care sa se preocupe de starea fizica, stiti voi, mens sana in corpore sano

 11. Traim in Republica TALIBANIA . Multi dar prosti , ne-a tras-o covidul de ne iasa agheasma pe nas

 12. A fi ”de nici o parte” ar înseamna a da prioritate – în sfârșit !!!! – dreptului de a decide personal. Pentru aceasta ar fi nevoie de o informare sistematică, corectă și neangajată, fără minciuni și accente interesate. De nici o parte.

 13. Devine și mai limpede că materia „Religie” trebuie scoasă din școli și mutată in curtea bisericilor și a mănăstirilor. Hoarda flămândă a popilor îmbuibați o răstălmăcesc în propriul interes și se folosesc de ea pentru a ne trage înapoi in Evul Mediu, pentru spălarea creierelor și zombificarea tinerei generații.

  Acum are din nou înțeles spusa unui ticălos dar de alt fel, Karl Marx: „Religia este opiul poporului”. Dezorientați de talibanii religiei cetățenii încep să acționeze ca drogați împotriva propriei sănătăți și a propriilor interese.

  Din nefericire, capii jihadului contra românilor se afla la Patriarhie, în mitropolii, episcopii, mănăstiri și biserici. Strânge-i Doamne!

 14. Inca mai sunt cetateni ce refuza sa vada realitatea , ce isi fac singuri si altora rau atunci cind nu se vaccineaza . Partide ce sunt antivaciniste speculeaza aceasta credulitate extrema a unor oameni , semeni de ai nostri ,ce in principiu sunt bine intentionati si care vor sa traiasca la fel ca noi toti , dar case inca mai cred cum olecuta de tuica sau vreo baba vanga si vreun calugar oarecare ii pot vindeca de boala prin simplul pupat al unei asa zise moaste .Biserica ortodoxa trebuie sa decida grabnic si explicit cum se va adresa oamenilor . O decizie clar exprimata la virful bisericilor si inlaturarea din functiile detinute a celor care nu vor sa prezinte realitatea poate fi solutia .Suntem in plin razboi .Ascunderea ”dupa cires „ nu mai e benefica pentru nimeni .

 15. Cele 4 judete cel mai putin vaccinate sunt de fapt judete campioane la exportul fortei de munca din cauza lipsei investitiilor (de ex: din judetul Suceava sunt plecati la munca in UE peste 50% din forta de munca activă)

 16. Inca mai sunt cetateni ce refuza sa vada realitatea , ce isi fac singuri si altora rau atunci cind nu se vaccineaza . Partide ce sunt antivaciniste speculeaza aceasta credulitate extrema a unor oameni , semeni de ai nostri ,ce in principiu sunt bine intentionati si care vor sa traiasca la fel ca noi toti , dar care inca mai cred cum olecuta de tuica sau vreo baba vanga si vreun calugar oarecare ii pot vindeca de boala prin simplul pupat al unei asa zise moaste .Biserica ortodoxa trebuie sa decida grabnic si explicit cum se va adresa oamenilor . O decizie clar exprimata la virful bisericilor si inlaturarea din functiile detinute a celor care nu vor sa prezinte realitatea poate fi solutia .Suntem in plin razboi .Ascunderea ”dupa cires „ nu mai e benefica pentru nimeni .

 17. problema e ca nu lucram cu totii la firme unde platitorul conditioneaza salariul de laudarea produselor platitorului

  La noi la locul de munca nu e ca la G4, sa-mi spuna USAGM ce sa proslavesc si in timpul liber.

 18. @mihaita unde-i saracie inclusa si cea culturala,e si multa prostie. daca popa va spune sa va aruncati in fantana ca asa scapati de covid voi chiar o faceti.

 19. Nu staretul a demonizat vaccinul, ci doar l-a demascat, a spus adevarul fara teama pentru ca vaccinul asa este el elaborat de niste grupuri demonice pentru bani, controlul populatiei si chiar contolul demografiei. Unii preoti sau calugari sunt bine informati din vreme. Asa apar profetii.

 20. De cate ori am auzit noi vreun medic sa se bage peste slujba vreunui preot sa zica ca nu e bine ce zice de Dumnezeu?NICI UNUL!!!!!!Cati preoti au facut medicina la scoala de preoti?NICI UNUL!!!!!Cand le merge bine la buzunar preotilor?CAND MOR OAMENI !!!!!!!!Ziceti voi daca cunoasteti vreun preot sa vina la inmormantare GRATIS!!!!

  • @Dorin
   Esti ridicol. Exista multi medici care au devenit calugari. Iar oamenii mor pentru ca nu primesc tratament din cauza interdictiilor medicale si de lipsa medicamentelor impuse de Iohannis, guvernul sau si Arafat cu scopul clar de a muri oameni. Activitatea lor subversiva este deja la vedere. Cu ce sa treteze medicii daca presedintele plimbaret si cainii sai de paza Citu si Arafat vegheaza sa nu existe medicamente in farmacii si in spitale? Tu dai impresia ca nu esti obisnuit sa gandesti, gandeste superiorul tau si pentru tine, daca o fi si ala capabil sa gandeasca ceva..

  • Du-te mai, sergiule, naibi de aici ca ne-ai innebunit la cap cu oculta ta mondiala… vorba lui mihai, gaseste ceva pe netflix si scuteste-ne

  • @Kafka
   Oculta mondiala? Tu ai zis asta, nu am zis eu. Insemna ca stii tu ceva, esti complice la crima.

 21. La puscarie cu popii senili
  Papa a facut a treia doza, iar noi in loc sa ne incredem in stiinta ne luam dupa vraci si popi.

 22. A avut cineva curiozitatea sa o intrebe pe sosoaca , pe marele alb si pe toti capii bisericii daca s-au vaccinat? Oare ar spune adevarul???

 23. „Asemenea mesaje razna la realitate, toxice pentru organismul comunitar confruntat acum cu efectele tragice ale antivaccinismului alimentat de conspiraţionism apocaliptic şi esenţialmente anticreştine, compromit grav nu doar persoanele care le debitează iresponsabil, ci şi pe cei ce le răspândesc în diverse medii. Efectul lor este unul total smintitor”,
  a transmis Bănescu – purtatorul de cuvant al BOR acum doua zile.
  asa spun siteurile de stiri.
  fake?

 24. Si? I-a suparat pe stalinisti?

 25. Mi se pare un pic batatoare la ochi insistenta asta pe Biserica din partea G4.
  Si ieri parca a mai fost ceva articol tot asa, cap de afis, cu biserica, cred ca ala cu colaboratori ai securitatii.

 26. Eu chiar îmi doresc să trăiesc într-un stat laic (cum de altfel zice și constituția că ar fi la noi) în care biserica să nu influențeze medicina, învățământul, politica.
  Și chiar îmi doresc ca biserica să nu fie o c*rvă care ia bani de la politicieni și apoi cântă cum vor aceștia.
  Bine, în mod ideal mi-aș dori să nu existe biserici, dar îmi dau seama că societatea nu e pregătită pentru așa ceva, chiar când renunță la religie, cei mai mulți oameni o înlocuiesc cu diverse pseudo-religii.

  • @nicu
   E plina Europa de state laice, mergi acolo daca nu-ti place in tara ta. Insa trebuie sa existe in Europa si tari cu credinta in Dumnezeu, sa ramana Romania asa cum este cu biserici, preoti, calugari si credinta, din respect pentru diversitatea culturala; iar cei care doresc viata laica au de unde alege fie in Europa fie in SUA. Daca asteptati ca romanii sa-si piarda credinta, va irositi viata pe aici, mergeti mai bine in tarile cu traditie LGBT, acolo este locul vostru al progresistilor, laicilor si satanistilor, nu in tarile religioase.

  • @iorgule – am sa iau doar expresia tari religioase… e plina lumea asta de tari religioase si cam toate au probleme grave cu drepturile omului, cu saracia, cu razboaiele… oare are ganduri de radicalizare ortodoxia? Ii face cu ochiul strategia talibanilor, isis sau mai stiu eu ce mari religiosi ai lumii?

  • @Kafka
   Imi faci dovada unei lipse totale de logica. De ce amesteci crestinismul cu islamul sau alte religii cand noi vorbim de Romania? Se vede treaba ca habar nu ai despre ce vorbesti, latri si tu la ordin, repeti ce primesti de la superiorul tau care gandeste si pentru tine. Ca sa-ti demonstrez cat de incult poti sa fii, am sa mentionez ca primele scoli, primele spitale, adaposturi si ajutoare pentru saraci, primele tipografii au fost create in jurul bisericilor. Biserica a fost un factor de progres si de etica intre oameni. Daca omul este om si nu este un animal haotic, asta se datoreaza si religiilor indiferent de lipsurile lor. Crestinismul a adus si ceva special, a adus porunca iubirii! Dar tu esti liber sa traiesti cum poftesti, Iisus a spus limpede oamenilor, toate le sunt ingaduite dar nu toate le sunt de folos. Mergi pe calea ta.

  • @iorgu

   Religia este cea mai mare înșelătorie din istoria omenirii.

   „CÂND nu îndeamnă la luptă, religia e ca un drog ce paralizează conștiința și îi îndepărtează pe oameni de realitate umplându-le mintea cu fantasmagorii. . . . Sub influența ei, oamenii devin înguști, superstițioși, plini de ură și de frică. Sclavi.“

   In „numele” religiei, de orice fel.. au murit sute de milioane de oameni, printre care si foarte multi oameni de știința, care au fost uciși exact pentru ca se opuneau acestei maladii periculoase numita .. religie.
   Religia/biserica, nu a inventat sau descoperit absolut nimic,.. din contra, a ucis adevăratele valori ale omenirii, si si-au însușit meritele.

   Dovada clara, chiar si in ziua de azi .. toate tarile religioase, trăiesc in sărăcie, mizerie, violenta si război.
   Spre norocul speciei umane,.. Tehnologia a avansat atât de mult si de rapid, încât religia numai poate face nimic pentru a opri creșterea nivelului de inteligenta la nivel global.

  • @dex
   Dar rabinul tau care te invata ce sa scrii pe aici, nu este si el tot o expresie a religiei, a obscurantismului si a inapoierii? Raspunde cinstit,chiar daca esti de alt neam.

 27. Mai propagandistilor nerozi, daca vaccinarea nu este obligatorie, de ce trebuie sa se vaccineze cei care nu doresc asta? E riscul lor, e decizia lor, ce va pasa voua? Un nevaccinat nu va putea imbolnavi niciodata pe un vaccinat pentru ca nu va avea niciodata suficientti virusi, un vaccinat suporta o incarcatura virala mult mai mare decat poate furniza un nevaccinat fara sa moara. Pe cand un vaccinat asimptomatic va putea baga in mormant o multime de nevaccinati, pentru ca vaccinatii asimptomatici raspandesc de zece ori mai multi virusi decat nevaccinatii, pentru ca organismul vaccinatilor suporta fara sa se imbolnaveasca o incarcatura virala mult mai mare. Pericolul raspandirii il reprezinta doar persoanele vaccinate doldora de virusi si asimptomatice. Doar un nevaccinat intubat la terapie intensiva ar putea sa aiba nivelul de incarcatura virala pe care o poate suporta bine-sanatos un vaccinat asimptomatic. Deci pericolul raspandirii este la vaccinati, doar ei pot transmite virusul intre ei dar si celor nevaccinati. Mortalitatea nu veine de la nevaccinati ci de la presedinte, guvern si Arafat care interzic schemele de tratament si medicamentele necesare tratarii oricarui fel de boala, nu numai covid. Intrebati-ii pe cancerosi si pe bolnavii de tiroida daca nu credeti.

  • @Jorj dupa cum se „vede” ai studii ‘inalte” in virusologie esti cum se zice: frigideru in caldura din Antarctica . Poti lua o pauza si sa iesi dintre BU.CI.LE sosoacai ? Omniprezentule in toata stiinta medicala si in tot universul farmaceutic ..ai verificat ca nu ar fi medicamente „potrivite” pentru halte afectiuni ? Cate ai gasit ca nu ar fi conforme dupa INALTUL TAU STANDARD ? Ai hinventat Covidometrul sa sti cati virusi are un vaccinat si un mort nevaccinat ? De ce Dumnezeu nu iti deschizi o „clinica speciala de vindecat” bolnavii asa dupa ADEVARATA TA VALOARE ..DE MARE „VINDECATOR” ? Pentru incurajare: INCEPE CU FAMILIA TA .LASA MAI LA URMA FAMILIILE NOASTRE !!!! Si dupa primele rezultate ..revino cu detalii concrete ! PS daca se poate si cu pacienti VI !

  • @Moromete
   Tu ce vrei necajitule? Sau te pomenesti ca esti si tu securoi sau faci parte din neamul ala celebru prin rautate si minciuna? Ce nu-ti convine? Daca te-ai vaccinat, du-te in durerea ta si asteapta sa vezi efectul pe termen lung.

 28. Nici-un politician din actualele partide(cu excepția haurarilor) nu au făcut mai mult rău acestei țări și acestui popor, cât au făcut unii popi ai bisericii Marelui Alb.

  Niște ticăloși care ar merita pușcărie pe viață.

 29. Stefan cel Mare nu prea ar fi fericit de neamul lui. Cam prosti de cap

 30. Pentru fraierii anti-excavatoristi:
  Fraierilor…gropile din cimitire se sapa cu excavatorul de cateva zeci de ani, in Romania.

 31. Poate la cimitirul tau, deficientule! Eu asa ceva n am vazut pana acum…

 32. Și ce vreți să facă popii, bai fanaticilor?

 33. Câtă propagandă pro-vaccinare și anti-religie mai face și G4…

 34. g4 lasa Biserica in pace ia uite CE SPUNE CERCETATORUL
  Un cercetător acuză: Puteau să împiedice valul 4 să ajungă la 15.000 de cazuri. Acest document spune că ei știau la ce să se aștepte și au acceptat prețul ăsta, plătit în vieți.
  camelia.badea.
  CAMELIA BADEA
  28.10.2021, ora 16:35
  Un cercetător acuză: Puteau să împiedice valul 4 să ajungă la 15.000 de cazuri. Acest document spune că ei știau la ce să se aștepte și au acceptat prețul ăsta, plătit în vieți Foto: Facebook / Ambulanta
  Din raportul INSP datat 1 septembrie lipsește tocmai prognoza care ar fi arătat că vom avea peste 10.000 de cazuri pe zi și sute de morți zilnic în octombrie. A fost scoasă intenționat pentru că autoritățile nu erau dispuse să introducă restricții impopulare? A existat o complicitate la cel mai înalt nivel? O anchetă ar putea desluși dacă a fost vorba despre combaterea zădărnicirii bolilor, faptă prevăzută în Codul penal.
  ”Ecuația e simplă: Dacă tu știai la 1 septembrie că pandemia lăsată să evolueze liber va produce 500 de decese pe zi la finalul lunii octombrie și tu, în mod deliberat, în loc să iei măsuri de restricție le ELIMINI PE CELE CARE EXISTĂ DEJA, asta intră în orice criteriu de favorizare a răspândirii bolii (…) Dacă autoritățile îl identifică pe cel care a contribuit la zădărnicirea combaterii bolii, furnizând astfel de rapoarte și el nu este pedepsit, înseamnă că el nu este în eroare, este doar un complice (…)

  Acest document demonstrează acest joc politic. Sunt absolut sigur, subliniez, că acei specialiști au produs graficul și l-au introdus în raportul înaintat către conducerea INSP și că au fost cenzurați politic la nivel de conducere a INSP, ca nu cumva să se poată spune în urma unei investigații jurnalistice că ’dl Cîțu știa că vor fi 15.000 de cazuri și n-a făcut nimic’. El poate să spună ’De unde să știu eu că vor fi 15.000 de cazuri, că, uite, nu am primit nimic?’”, afirmă cercetătorul Octavian Jurma în partea a doua a dialogului nostru, pe care v-o prezentăm în format mixt – idei principale + detalii audio.
  Citește și prima parte a analizei pe documentele INSP realizată de Octavian Jurma pentru cititorii Spotmedia.
  Foto: Facebook / Octavian Jurma
  Ce lipsește din raportul din 1 septembrie este să ne arate unde s-ar fi dus valul chiar și cu prognoza lor. Ceea ce înseamnă că ei intenționat ar fi scos vârful din octombrie, pentru că el s-ar fi dus undeva la cel puțin 10.000 de cazuri pe zi.
  Dacă autoritățile ar fi avut pe 1 septembrie această prognoză cu un vârf de cazuri de 10.000 în octombrie, n-ar fi putut să justifice lipsa de măsuri. Pentru că de ce să aștept până în octombrie să iau exact acele măsuri pe care dacă le-aș lua acum aș împiedica 10.000 de cazuri pe zi?! La asta se reduce discuția: De ce le luăm la 18.000 de cazuri pe zi? Că atunci a ieșit președintele.
  În discursul din 19 octombrie se spune că singurul lucru care contează sunt viețile. Ne așteptam să urmeze starea de urgență și declararea carantinei naționale. Dar nu…
  Puteau să împiedice valul să ajungă la 15.000, puteau să producă un platou la 5-6.000 de cazuri, prin luarea de măsuri.
  6.000 de cazuri (în medie, pe 7 zile) înseamnă foarte mult! Noi știm din valurile 2 și 3 că la peste 6.000 de cazuri se umplu secțiile de ATI în România. Ei degeaba prognozează 4.000 de paturi de ATI, dar vedem că nu reușim să oferim nici măcar 2.000.
  În lipsa paturilor ATI, crește mortalitatea. De ce nu mai crește mortalitatea la noi? Pentru că, evident, a început deja să se ”greșească” în raportare. Până acum aproape întotdeauna s-a dublat numărul de decese de pe luni pe marți, acum (26 octombrie) e prima excepție. Dacă noi nu o să depășim 600 de decese pe zi, înseamnă că s-a început deja să se intervină în raportări. S-a mai întâmplat asta în noiembrie anul trecut. Imediat după declarația președintelui, lucrurile încep să se îmbunătățească, în mod natural, dar și ajutate în mod artificial, prin erori care niciodată nu sunt pedepsite.
  Asta mă face să cred că avem de-a face cu prima dovadă clară (de aceea acest document mi se pare foarte interesant, foarte important) că s-a pregătit cumva lăsarea lucrurilor de sub control. Nu a fost haotică, ci a fost deliberată.
  S-au omis din raportări date. Sunt convins, absolut sigur, că specialiștii care mai există la INSP au produs și prognoza asta, doar că ea a fost eliminată din raport.
  Pandemia evoluează după legile naturii, care pot fi descrise matematic. Să nu uităm că matematica a evoluat foarte mult din necesitatea de a descrie legile naturii.
  Nu era niciun motiv să se elimine prognoza pe termen lung, mai ales că era un document intern. Acest document trebuia să le dea decidenților o idee: unde se ajunge dacă ei nu fac nimic.
  Aceste scenarii trebuie să fie pe masa decidenților -pe masa miniștrilor, pe masa președintelui- DIN TIMP. Dacă noi știm că ajungem la 15.000 de cazuri, atunci pe 1 septembrie trebuia convocat comitetul ăsta care a făcut pe genunchi regulile care s-au dat sâmbăta asta (și care deja sunt ignorate de luni).
  Nu aveam niciun motiv, niciun motiv, zero! să nu pregătim acest pachet din septembrie.
  În septembrie aveam un set de reguli, care sistematic au fost eliminate pe măsură ce ajungeam la pragul respectiv. Am ajuns la 1 la mie? Nu, s-a vorbit de 2 la mie. Am eliminat complet orice măsură până la 2 la mie, și erau multe, foarte importante, inclusiv masca. Aceste măsuri începeau, firesc, de la 1 la mie, pentru că 1 la mie înseamnă o răspândire intensă comunitară, înseamnă că noi am ieșit din faza de control epidemiologic.
  Când ajungem la 0,5 la mie noi pierdem controlul epidemiologic, înseamnă că DSP-urile sunt depășite și că e nevoie de măsuri populaționale, non-farmaceutice, dintre care cea mai ușor de adoptat și de introdus e masca.
  În loc de asta, s-au ridicat pragurile. S-au mutat sus, la 6 la mie….Fără nicio justificare. S-a spus că ultimele închise vor fi școlile, odată cu carantina locală, regională sau națională. Evident că am trecut de 6 la mie, s-a suspendat și acest prag foarte important și s-a trecut mai departe. Acum ce vedem? Școlile nu se închid ultimele. Chiar se închid primele.
  În momentul în care au început să se elimine pragurile, s-a pregătit terenul ca pandemia să urce nestânjenită, la nivele care vedeau pe graficul care a fost scos din raportarea către autorități.
  Acest document demonstrează acest joc politic. Sunt absolut sigur, subliniez, că acei specialiști au produs graficul și l-au introdus în raportul înaintat către conducerea INSP și că a fost cenzurat politic la nivel de conducere a INSP, ca nu cumva să se poată spune în urma unei investigații jurnalistice că ”dl Cîțu știa că vor fi 15.000 de cazuri și n-a făcut nimic”. El poate să spună ”De unde să știu eu că vor fi 15.000 de cazuri, că, uite, nu am primit nimic?”.
  Fie cineva își bate joc și oamenii ăștia se lasă batjocoriți, fie sunt parte din această mascaradă, în care ei se prefac că iau măsuri, produc date pe care le cenzurează. O mascardă tipic comunistă, în care ei se prefac că le pasă de populație, noi ne prefacem că ne pasă și de fapt nu ne pasă.
  Această fractură completă este extrem de gravă, pentru că până acum am plătit-o cu bani, acum o plătim în vieți.
  Ceea ce spune acest document este că ei știau la ce să se aștepte și au acceptat prețul ăsta, plătit în vieți.
  De ce se așteaptă până când pandemia ajunge la vârf?!
  De ce? Eu cred că niciodată sănătatea oamenilor nu a fost o preocupare pentru ei. La noi a fost mereu adoptată filosofia suedeză de lucru, însă spre deosebire de Suedia și de Brazilia ei nu și-au asumat-o și politic.
  Lăsăm pandemia să meargă până în vârf, oricum scade natural, venim și luăm niște restricții cu mare fanfară și lumea în loc să ne trimită în judecată (cum fac acum în Brazilia) o să ne și mulțumească. Ca și cum pompierul stă pe margine și când vede că începe să se stingă focul vine și el să arunce un pic de apă pe foc și să zică ”Na, ți-am stins incendiul!”.
  Ăsta e comportamentul pe care l-am remarcat și în valul 1 (am crezut atunci că am greșit eu estimările) dacă o să vedem că începe să se plafoneze numărul de decese acum și o să vedem iarăși în vara anului viitor că s-au mutat 10.000 de decese (cum s-au mutat în vară aproape o treime din decesele din valul doi – 3.500 de decese – din pix, efectiv.)
  Să ne înțelegem: Sunt decese confirmate Covid în spitale, pe certificatul de deces. Nu discutăm despre decesele în exces – oameni care au murit de Covid dar nu s-a înregistrat pe certificatul de deces (alea au mai adăugat 50%, că s-a murit dublu de fapt). Vorbim despre decesele înregistrate și care n-au fost raportate către populație! S-a plafonat.
  Când pui decesele înapoi pe curbă, se reface curba exact pe prognoză. Pentru că unul dintre cei mai puternic corelat matematic indicator din pandemie este corelația dintre numărul de cazuri confirmate și numărul de decese. (…) Dacă noi nu mai avem paturi la ATI, dacă oamenii nu se internează, numărul de decese ar trebui să crească, nu să scadă. Dacă el scade, înseamnă că se întâmplă niște ”miracole”…
  Noi n-am știut atunci. Din fericire, Vlad Voiculescu a reușit să deschidă ”cutia asta de viermi”. A fost destituit pentru asta. Și vedem că ”eroarea” lui, de a pune lumină și a transparentiza, a fost aspru pedepsită, prin demisie.
  La fel, eroarea dnei dr. Andreea Moldovan, un profesionist ireproșabil. A fost dată afară pentru că nu a obținut aprobare politică de la prim ministru să publice un document care ținea strict de managementul sanitar al pandemiei (…) Se cereau niște criterii obiective de a introduce carantina, pentru că și acum nu există niciun criteriu obiectiv. E subiectiv: ’20 la mie? Hai să punem unul în carantină’, să nu spunem că n-am carantinat. Dar după ce s-au înmulțit localitățile, n-am mai carantinat pe nimeni. Au depășit 7,5 la mie toate din Ilfov, cu o singură excepție. Inclusiv București. INSP a cerut carantinarea. E clar că a avut loc o mică revoltă internă.
  Acest document trebuia să fie automat însoțit de demisie.
  Toate partidele au nevoie de astfel de oameni, care fac ”the dirty work”. Ei sunt cei care furnizează datele astea, care îi pot ajuta pe ei să scape cu fața curată în cazul unei anchete, penale chiar.
  Ecuația e simplă: Dacă tu știai la 1 septembrie că pandemia lăsată să evolueze liber va produce 500 de decese pe zi la finalul lunii octombrie și tu, în mod deliberat, în loc să iei măsuri de restricție le ELIMINI PE CELE CARE EXISTĂ DEJA, asta intră în orice criteriu de favorizare a răspândirii bolii. Un criteriu mai clar de atât nu pot să îmi imaginez.
  Dacă autoritățile îl identifică pe cel care a contribuit la zădărnicirea combaterii bolii, furnizând astfel de rapoarte și el nu este pedepsit, înseamnă că el nu este în eroare, este doar un complice.
  Asta e întrebarea reală: Discutăm de primul document care sugerează existența unei conspirații? Nu știu, eu întreb. De ce nu s-au luat măsuri? De ce se așteaptă până în vârful valului? De ce vin și ne ceartă pe noi ”Dacă nu v-ați vacinat, așa vă trebuie!”
  ”NU poporul este de vină, să ne înțelegem! Poporul trebuie iubit de conducătorii lui (…) După Lombardia, italienii au spus ’Niciodată nu se va mai repeta așa ceva în țara mea! Totul până la viața oamenilor’. Așa a declarat și președintele. Dacă nimic nu e mai presus de viața oamenilor, atunci de ce nu suntem în stare de urgență și carantină?”, întreabă retoric Octavian Jurma, în partea a treia a dialogului purtat, pe care vă invităm să o citiți în zilele următoare pe Spotmedia.ro.
  Citește și: Octavian Jurma
  Octavian Jurma a analizat estimările eronate ale INSP pentru valul 4: Fie e incompetență, fie e rea-credință
  Valul 4
  Valul 4 se înalță mai repede și mai sus decât ne-am așteptat. Care sunt consecințele și ce arată matematica pandemiei Dr Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei
  De ce
  De ce se ia în calcul rata de vineri și nu de azi, pentru închiderea școlilor? De ce punem copiii în pericol? Ce să facă un părinte? Dr. Octavian Jurma răspunde la întrebările zilei
  Octavian Jurma:
  Octavian Jurma: Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale

 35. Lasati-i pe calugarii ortodocsi moloveni sa se injecteze intre ei in dos, ca tare le place 😂

  • @Gigi
   Tu te injectezi cu corn de drac, asta iti place tie.

  • @Jorj, tu du-te si spovedeste-te la nea ala, IPS Onanila, sa-ti curete rectul de pacate 😂

  • @Gigi
   Nu cred ca poate ceva egala cornul de drac de care te folosesti tu, satanistule.

  • Ha, ha, din grota carui secol ai iesit, IX? 😁

  • @Gigi
   Razi manzeste, dar esti galben de frica, nici nu banuiesti ce te asteapta dar ai mirosit tu ceva si de aia latri tare. Ai mers deja prea departe. Dumnezeu nu bate cu batul, asa ca asteapta sa vezi ce-ti este tie rezervat.

  • Jorj, iadul e pentru semetii care se cred cei mai jmecheri pe pamantul asta, cum ar fi ortodocsii farisei si talibani, care se dau rotunzi ca religia lor e singura adevarata, dar pe de alta parte saliveaza dupa baietei. Asa ca ai grija mare ce le doresti altora, ca barnoiul din ochii tai e mult mai mare decat iti inchipui.

 36. Scanteia in actiune.
  G4 a recrutat mici comunisti dornici sa isi arate fidelitatea fata de crezul comun, scriind articole legate de elementele dusmanoase care nu fac plecaciuni noului regim care va conduce omenirea cu mana de fier catre fericire. Credeati ca scapati de fericire, apropo?

  Dupa ce ati improscat cu noroi constant acum cersiti Bisericii ajutor in propaganda. Dupa ce ati distrus orice punti, acum va plangeti ca nu lupa nimeni pentru binele comun. Care bine si care comun?

  Ca tot veni vorba, binele comun facut cu forta se cheama comunism.

 37. Bă nene, cum poți să te pretinzi presă, când minți despre lucruri care se pot verifica factual? Mitingul la care a fost hariton a fost organizat de cinci ong-uri, aur a fost in piata universitatii, la alta ora.

  E o chestie factuală. Minti fără jenă. Dar totul are un scop: sa asociezi AUR cu tot ce e mai rau, cu inconstientii, etc.

  rahatmedia.

 38. Combaterea unei boli prin vaccin este „drept esential”? Incredibil. Aiuritor. Suntem in plin bolsevism.

  Ce mai urmeaza? Dreptul „esential” de a combate obezitatea prin excursii in lagăre de muncă?