G4Media.ro

ANALIZĂ România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE

ANALIZĂ România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE

România are al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creștere ușoară de numai 3,1% în 2021 față de anul precedent, arată raportul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review”. Salarii mai mici decât în România se regăsesc doar în Ungaria și Bulgaria, iar cel mai mare salariu minim se încasează în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în țara noastră.

Salariul minim brut în România a ajuns la 2.300 lei pe lună în 2021, după o creștere de numai 70 de lei (3,1%) față de anul precedent, când se situa la 2.230 lei pe lună. Astfel, România plătește în 2021 un salariu minim brut de numai 472 euro pe lună, față de 466 euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE, conform calculelor Eurofound.

Bulgaria oferă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 332 euro, în creștere totuși față de 2020, când se situa la 312 euro. Al doilea cel mai mic salariu minim din UE se regăsea în Ungaria, de 467 euro.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Iar Apaprod-ul cele mai mici din România și cele mai mici bonuri de masă din România.

 2. si acum „expertii” in economie vor urla ca trebuie sa marim salariul minim ca sa ne fie mai bine…

  • Daca nu chiuleai de la orele de economie handicapatule ai fi stiut ca pe langa alte masuri economice/fiscale trebuie si salariul minim marit pentru o viata mai buna.
   Prostule!

  • Pentru o viata mai buna trebuie sa ai valoare, nu sa te faci ca muncesti si sa fii platit cu minimul pe economie. Nu ma intereseaza cat este salariul minim.
   Am avut firma, angajati si stiu prea bine ce inseamna economie.

  • Ai avut un cacat, minte la alta masa prostavane.

  • 009 are dreptate. Teoriile economice se contrazic referitor la necesitatea stabilirii salariului minim de catre guvern.

 3. Și din 2300 de lei, rămâne 1400.
  Pe hârtie este mare, în realitate cred că este cel mai mic din Europa.
  Ce spuneți?

 4. Salariul minim e o perturbare a pietei muncii (asa e, exista si o astfel de piata). Una aproape universala in lumea dezvoltata. Exceptie fac Danemarca, Norvegia, Islanda, Elvetia si, oarecum – e mai complicat – Suedia.
  Pina acum citiva ani nici Germania, Franta, Italia n-aveau salariu minim.
  Te si miri cum au ajuns asa dezvoltate fara el. Sau nu.

 5. Stabilirea salariului minim pe economie prin lege este o imbecilitate . Singurul efect pozitiv din asta este pentru bugetele publice . Pentru ca ele sint construite pe certitudinea unor conformari stabilite prin lege .

  Salariul trebuie sa ia nastere prin negociere intre angajat si angajator . Restul e o vrajeala socialisto-bugetara tilhareasca .

  Bugetul public geme de prelevari obligatoirii stabilite prin legi care incalca libertatea umana . Pe cale de consecinta beneficiile bugetarilor …..gem . Mediul privat trudeste 6 luni pe an ca sa plateasca beneficiile unui sistem bugetar tilharesc , mincinos , inutil si supradimensionat . Iar astia care guverneaza se pretind liberali …..

  • Trebuie luate măsuri! Toată lumea poate acționa! Oameni buni! Dacă vă ia foc casa – Nu chemați pompierii! Sunt bugetari! Dacă aveți nevoie de spitalizare – mergeți la privat! Da, costă de zeci de ori mai mult, dar merită! Evitați bugetarii! Dacă aveți probleme cu tâlharii – Nu apelați la poliție! Bugetari!

 6. Articol incomplet!
  „Suntem primii din lume la contribuțiile sociale
  Cu o taxare de 35% pentru contribuțiile sociale, asigurările sociale și asigurărilor sociale de sănătate, angajatul român plătește cel mai mult din lume pentru aceste servicii, de care nici nu prea beneficiază. Statistica realizată de tradingeconomics.com arată că în Europa cele mai mari 10 taxe sociale le percep, după România, Bosnia&Herțegovina-31%, Olanda-27,65%, Muntenegru-24%, Franța-23%, Slovenia-21.15, Germania-20,08, Croația-20%, Serbia-19,9% și Lituania-19,5%. La polul opus, cele mai mici taxe sunt percepute de Republica Moldova-10,5%, Italia-9,49%, Cipru-8,3%, Norvegia-8,2, Suedia-7%, Spania-6,35%, Elveția-6%, Kosova-4%, Irlanda și Islanda-4%.”
  Cum e cu Bulgaria și Ungaria care stau mai prost ca România?!!!!

  • Comparația cu Bulgaria, țara vecină cu o economie asemănătoare cu a României, este relevantă din punctul de vedere al costului muncii.

   „Raportând la același venit net, pentru salariul mediu costul total este cu 15,55% mai mare în România decât în Bulgaria. Pentru un salariu de 4.000 euro ajunge să fie cu 44,16% mai mare (echivalentul a aproximativ 7 salarii minime brute pe economie). Cu alte cuvinte, pentru fiecare poziție de conducere, un investitor poate utiliza economiile rezultate din diferența de cost a asigurărilor sociale pentru angajarea altor șapte angajați în Bulgaria. În condițiile în care ceilalți indicatori relevanți pentru investitori sunt similari, costul contribuțiilor poate fi esențial în decizia investitorilor”, a concluzionat Raluca Bontaș.

   Sursa aici ; https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/about-deloitte/articles/analiza-deloitte-romania-are-al-7-lea-cel-mai-mare-cost-al-contributiilor-de-asigurari-sociale-din-europa.html

   In Romania bugetarii reprezinta cancerul societatii ; ca numar , nivelul beneficiilor si eficienta .

 7. Dar si productivitatea muncii este la pământ in Romania, dar nici statul nu sprijină ce inseamna producție mica , programe gen start up sunt un eșec lamentabil , discutam aici doar de industria frumusetii, săli de fitness si alte bazaconii de servicii , dar calificări si orientarea catre plus valoare prin producție de toate genurile , este la pământ… Ce mai ridica este zona agricolă, care tot marii latifundiari fac afaceri … Cei mici cu greu pot răzbate…. discutam de salarii mici , dar discutam de o indolența a salariatului roman , de o indolenta a statului Român, iar per ansamblu cu ce dra cu sa crești cand ai peste 5 milioane de tineri plecați afara la munca iar noi muncim ca sa plătim pensii si asistați sociali …. bine inteles sunt si zone cu exceptii dar per ansamblu , si noi ai statul suntem vinovati….. ne lipsește o strategie pe un termen mic mediu si lung. Ca sa stim ce naiba vrem sa devolatam …. popor de id i…oti

  • Raportată la salariu, productivitate nu e deloc mică. Ba chiar sunt domenii unde e cea mai mare UE. În comerț, de exemplu

 8. Saracii oameni 🙁 Trist, sa fii nevoit sa muncești in UE, pentru asemenea salarii derizorii. Nu cred ca exista o alta cale pentru tara Dv, decat cea a recuperării evaziunii fiscale. Recuperand evaziunile fiscale, statul iei va putea permite sa diminueze taxele și sa investească.
  Investind (proiecte mari) va asigura cresterea economica, care va crea posturi de munca, in societățile care vor câștiga loturile. In același timp, trebuie marite salariile, statul micsorand impozitele societăților (nu cunosc ratele de impozitare)
  Nu exista alta cale.
  Exista calea deciziei guvernamentale, cea de marire a salariilor (de la +10-15% dintr’odata) sau cea de micsorare a timpului de lucru. Insa, din pacare, tara Dv este mult prea saraca pentru a putea absorbi un asemenea scor economic.
  De aceea, singura cale, este cea a recuperării evaziunii fiscale. Incepand cu TVAul pentru orice act commercial.

  Sper si va urez sa reușiți sa măriți salariile și nivelul de viață. Potențial economic aveți, Romania fiind cea mai puternica economie din Est, dupa cea poloneza. Succes Dv.

 9. Cum ar spune Câţu, WOW, suntem pe locul 3 şi la cum bubuie zilnic economia vom ajunge în cur ând pe primul loc. Din coadă!

 10. Stati linistiti cei din ambele tabere. Salariul minim e ala pe hartie. Restu’ se plateste probabil la negru. Se numeste economie gri. Nu e made in Romanika, da’ noi am dus-o pe alte culmi. Indicele de consum efectiv al gospodariilor (AIC) arata ca romanii consuma mult mai mult decat castiga. Si nu numai din credite. Naspha e ca n-o sa beneficieze de pensie…dac-o mai exista si aia peste doua’j’de’ani

 11. Cu toate resursele naturale mostenite Romania nu poate face față hotiei fara masura a politiei, justitiei si golanilor politici.

 12. Bun, de ce usr-pnl se opun masurii de a creste salariul mínimo la 60% net din valorarea salariului mediu brut . Pare ca ii Dor doar problemele patronlor ca in rest Putin le pasa de 1,7 milioane de prosti ce lucreaza in economíe. In rest ei iau salarii la stat mai bune ca salariul mediu occidental.