G4Media.ro

ANALIZĂ Bilanțul dosarelor grele care zac la DNA, unele chiar și de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ANALIZĂ Bilanțul dosarelor grele care zac la DNA, unele chiar și de 6-7 ani / Ce dosare sensibile privind liderii Opoziției sunt încă în lucru

Dosare vechi din 2015-2016 sunt încă în lucru pe rolul DNA, fără ca procurorii să dea o soluție într-un sens sau altul, potrivit unei analize a G4media.ro pe baza unor răspunsuri primite de la parchetul anticorupție, la solicitarea redacției.

E vorba, în primul rând, de dosarele deschise de DNA Ploiești pe baza informărilor de la SRI, în perioada 2015-2017, preluate apoi de DNA Central după scandalurile privind presupusele abuzuri de la DNA Ploiești. Însă sunt și alte dosare vechi aflate de la bun început pe rolul DNA Central.

Astfel, sunt încă în lucru dosarele lui Sebastian Ghiță și Victor Ponta, cazul Murfaltar cu prejudiciu de 132 de milioane de euro, dosarul Rompetrol 3 în care sunt investigate infracțiuni de corupție privind memorandumul de înțelegere semnat de Guvernul Ponta cu compania kazahă sau deja celebrul și vechiul dosar Teldrum privindu-l pe Liviu Dragnea.

De menţionat, în context, că actualul procuror general a României, Gabriela Scutea, a câştigat procedura de nominalizare cu un proiect de management care prevedea soluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani.

În plus, sunt în lucru o serie de dosare mai recente, dar sensibile, precum cele ale liderilor Opoziției: dosarele privind proiectele cu fonduri europene derulate de Dan Barna de la USR sau un caz privind obținerea de către liderul PSD Marcel Ciolacu a calității de luptător cu rol determinant în Revoluție.

Vezi mai jos lista pe larg

DNA a comunicat că dosarele fugarului Sebastian Ghiță sunt încă în lucru, deși au fost deschise în 2015, 2016 și 2017.

1. Dosarul Hidro Prahova privindu-l pe cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu

În acest caz privind fraudarea fondurilor europene pentru canalizarea din județul Prahova, Sebastian Ghiţă este inculpat pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el, sunt investigați încă din 2015, cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Vladimir Ciorbă (soțul deputatei PSD Laura Vicol, unul dintre patronii unei firme din grupul Nordis), fostul baron PSD de Prahova, Mircea Cosma, fiul lui, fostul deputat PSD Vlad Cosma și directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu.

În acest dosar au fost făcute chiar arestări în 2015 de către DNA Ploiești. Spre exemplu, cumnatul lui Victor Ponta a stat câteva luni în arest. Prejudiciul se ridică la peste 2 milioane de euro.

2. Dosarul Tony Blair

Și acest caz este încă în lucru, potrivit unui răspuns al DNA la solicitarea G4media.ro, deși au trecut 5 ani de la deschiderea lui de către DNA Ploiești.

Fugarul Sebastian Ghiță și fostul premier Victor Ponta sunt inculpați încă din septembrie 2016 pentru folosirea influenței de lider de partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și spălare de bani. Cei doi au avut și control judiciar și au dat cu subsemnatul la poliție în acest dosar.

DNA susţine că fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, şi-ar fi folosit autoritatea de lider de partid pentru a-l pune pe amicul lui, omul de afaceri din Ploieşti, Sebastian Ghiţă, pe un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2012. În schimb, ar fi primit o sponsorizare de 220.000 de euro pentru aducerea în România a fostului premier britanic laburist Tony Blair. Astfel, fostul lider PSD ar fi beneficiat de un capital electoral finanţat cu bani negri.

3. Dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”

Cazul a fost deschis tot de DNA Ploiești, în februarie 2017, și este încă în lucru, potrivit DNA.

Sursa foto: Facebook

Este cel mai serios dosar instrumentat la adresa lui Ghiţă, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro. Este dosarul din pricina căruia Ghiță a fugit din ţară în decembrie 2016, imediat ce a rămas fără imunitatea parlamentară. Cazul este instrumentat acum de procurorul Gheorghe Moţa de la Secţia 1 DNA.

Procurorii se chinuie să îi comunice lui Sebastian Ghiță, în Serbia, actele din dosar astfel încât să nu aibă probleme în instanță la o eventuală trimitere în judecată – sunt explicațiile primite off the record de G4media.ro la întrebarea de ce durează atât de mult soluționarea acestui dosar.

Fostul deputat PSD și ex-secretar al Comisiei de control a SRI, Sebastian Ghiţă, este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT ar fi acceptat să îi dea o parte din bani lui Ghiţă, fie ca să câştige contracte, fie ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii.

În această modalitate, Ghiță Sebastian Aurelian a primit, în perioada 2007 – 2014, pentru contractele atribuite societăților comerciale respective, sume de bani cuprinse între 3 milioane euro și 10 milioane euro”, aratau procurorii în 2017.

4. Dosarul Murfatlar

În octombrie 2016, procurorii DNA anunțau că au pus sub acuzare 41 de oameni de afaceri și funcționari de la Ministerului Finanțelor și ANAF pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală. Prejudiciul e uriaș: 132 de milioane de euro. Compania Murfaltar România e acuzată de 5 infracțiuni de evaziune.

5. Dosarul lui Relu Fenechiu

Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT ”pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”.

După 5 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru, a anunțat DNA, la solicitatrea G4media.ro.

6. Dosarul Teldrum

Fostul lider PSD Liviu Dragnea este suspectat din noiembrie 2017 de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene în dosarul Teldrum. Prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de euro.

Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea

Faptele ar fi fost comise în perioada în care Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii i-au pus sechestru lui Dragnea pe o treime din venituri, un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătraţi, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturi.

7. Dosarul Rompetrol 3

Și acest caz deschis în 2015 este încă în lucru la DNA, potrivit unui răspuns al parchetului anticorupție din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro.

Dosarul privește memorandumul de înțelegere cu Rompetrol, semnat de Guvernul Ponta în 2014. Este începută urmărirea penală în personam față de 2 persoane pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Procurorii au ridicat documente de la Guvern privind memorandumul cu Rompetrol. Detalii aici.

În acest caz, și Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă în perioada 2015-2016, potrivit surselor G4media.ro. Este neclar ce s-a întâmplat cu ancheta americanilor.

8. Dosarul Palatul Știrbei al lui Andrei Chiliman

Un dosar deschis în decembrie 2015 pe numele fostului primar PNL din Sectorul 1, Andrei Chiliman, este înă în lucru la DNA, potrivit unui răspuns al intituției la solicitarea G4media.ro.

În acest caz, Chiliman este acuzat de abuz și complicitate la distrugere. Potrivit procurorilor, fostul edil ”a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse”, arătau procurorii ăntr-un comunicat din 2015.

În decembrie anul trecut, DNA a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, și fostul lider al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, erau acuzați de primirea de comisioane în schimbul unor contracte privind reabilitarea termică a blocurilor.

Totuși, o parte din dosar a fost disjunsă în vederea continuării cercetărilor. ”Prin aceeași soluție s-a mai dispus (…) disjungerea cauzei și constituirea unui nou dosar în vederea continuării cercetărilor cu privire la săvârșirea de către un om de afaceri a infracțiunii de evaziune fiscală”, a arătat DNA într-un răspuns pentru G4media.ro din ianuarie 2021. Și acest dosar disjuns este încă în lucru.

9. Dosarul ApaNova disjuns

Pe 1 noiembrie 2019, DNA a clasat parțial și dosarul Apa Nova cu prejudiciu de 23 de milioane de euro, ca rezultat al unor presupuse infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit portalului Tribunalului București, clasarea i-a privit pe directorii francezi ai companiei, Bruno Roche și Laurent Lalague, pe directoarea româncă Lavinia Săniuță și pe oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu.

O parte a dosarului a fost disjunsă însă în vederea continuării anchetei. ”La data de 1 noiembrie 2019, s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor, în stare de libertate, față de inculpata SC Apa Nova SA București, față de doi inculpați, la data faptelor persoane din conducerea societății, menționate anterior, fiecare sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, precum și față de un administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor.

De asemenea, s-a dispus continuarea urmăririi penale “in rem” (față de faptă), sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, arăta DNA într-un răspuns pentru G4media.ro din mai 2020.

Potrivit unui răspuns al DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro, această parte din dosarul Apa Nova este încă în lucru, deși e vorba de un caz deschis în 2015.

Dosare mai recente, sensibile

1. Dosarul lui Marcel Ciolacu

În octombrie 2020, DNA i-a comunicat revoluționarului Marian Moroșanu zis Ceaușescu soluția de clasare față de mai mulți revoluționari reclamați de acesta. Ceaușescu reclamase faptul că revoluționarii ar fi dobândit ilegal calitatea de ”luptător cu rol determinant” în Revoluție și ar fi obținut anumite privilegii financiare care decurg din aceasă calitate.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Totuși, procurorul Mihai Prună, adjunctul șefului Secției a-2-a din DNA, nu a clasat cazul și cu privire la Marcel Ciolacu și alte 11 persoane, ci îl ține în lucru.

Persoana menționată de dv. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat în legătură cu aspectele prezentate în articolul la care faceți referire”, este răspunsul DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro privind stadiul dosarului care îl vizează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

2. Dosarele lui Dan Barna

DNA a comunicat recent că a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al vicepreședintelui USR Dan Barna, deschis în plină campanie prezidenţială, în 2019, când Barna a candidat la Preşedinţia României. Totuși, Dan Barna rămâne vizat în alte dosare privind fondurile europene derulate de familia lui ca urmare a unor sesizări DLAF din mai și septembrie 2021.

3. Dosarul lui Alexandru Cumpănașu

Și acest caz deschis de DNA Constanța în decembrie 2019 este încă în lucru la DNA, potrivit răspunsului parchetului anticorupție la solicitarea G4media.ro. Fostul candidat la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu, a fost pus sub aczuare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, în decembrie 2019.

Sursa: captură tiktok

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul unui proiectului cu fonduri europene.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR / Foto sus: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. Bologa, trezeste-te, Salajul te vrea activ! Nu mai visa la pensia nesimtita pe care oricum ai sa o primesti.

  • Rusine , domnule Iohannis !

   De ce va bateti joc de romani ,
   domnule Iohannis ?

   Vrem dovezi ca tu esti Iohannis pe care l-am votat in 2014 !

   Ati lungit bataia de joc a romanilor
   cu fiecare „Hosu” numit ,
   cu fiecare „Predoiu” numit ,
   cu fiecare „Cîtu” numit ,
   cu fiecare „Bode” numit ,
   domnule Iohannis !

   De ce va lasati tras de sfori de „esential” ,
   domnule Iohannis ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ?

   De ce va este frica de reformele din justitie ,
   domnule Iohannis ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ?

   Tara merge bine cu concursuri pentru posturile cheie ,
   domnule profesor Iohannis , domnule Citu !

   Si dumneavoastra stiti asta , foarte bine ,
   domnule Iohannis , domnule Citu !

   De ce va este frica de concursuri si
   in special
   de concursul pentru posturile cheie la DIICOT , DNA si
   Parchetetul General , domnule Iohannis ,
   domnule Citu ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ,
   domnule Citu ?

   Ati tinut tara pe loc de 7 ani , intentionat ,
   domnule Iohannis !

   Asta nu face parte din fisa postului presedintelui ,
   domnule Iohannis !

   Nu mai indemnizatie pentru tine ,
   domnule Iohannis !

   Padurari onesti , jurnalisti si ecologisti
   au fost mutilati ,
   au fost mutilati ,
   au fost mutilati prin padurile tarii ,
   domnule Iohannis !

   Va incape piciorul in pantoful de golf ,
   domnule Iohannis ?

   Bolnavii de covid iau foc in spitalele din tara ,
   domnule Iohannis !

   Bolnavii de covid din Aachen nu iau foc ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   Emigtati , domnule Iohannis ?
   Domnule Bode , domnule Bode !! Emigrati???

   Senatori si deputati instiga la violente pe bulevardele Romaniei,
   domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   Emigrati , domnule Bode ?
   Domnule Bode , domnule Bode !! Emigrati ???
   Emigrati , domnule Iohannis ?

   Nu mai este timp pentru tine ,
   domnule Iohannis !

   Picioarele in apa rece si rezolva criza de pe strazile tarii ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   Zero indemnizatie pana rezolvi criza , domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   De ce sa va platim indemnizatie , domnule Iohannis ?

   Fara indemnizatie , domnule Iohannis !

   Senatori si deputati raspandesc noul virus pe strazile tarii ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   Picioarele in apa rece si rezolva criza de pe strazile tarii ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   De ce sa va paltim imdemnizatii , domnule Iohannis ,
   domnule Bode ?

   Fara indemnizatie , domnule Iohannis !!

   Fara indemnizatie , domnule Bode !!

   Zero indemnizatie pana rezolvi criza ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Bode !

   De ce ati deviat de la „valorile asumate ” , domnule Iohannis ,
   domnule Citu ?

   Devierile nu fac parte din fisa postului presedintelui ,
   domnule Iohannis !!!

   Vrem dovezi ca tu esti Iohannis pe care l-am votat in 2014 !!

   Devierile nu fac parte din fisa postului premierului ,
   domnule Citu !!

   De ce ati demis-o pe Laura Codruta Kovesi ,
   domnule Iohannis ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ?

   Ati lungit bataia de joc a romanilor
   cu fiecare „Hosu” numit ,
   cu fiecare „Predoiu” numit ,
   cu fiecare „Cîtu” numit ,
   cu fiecare ” Bode” numit ,
   domnule Iohannis !

   De ce ati stopat reformele numind pe Predoiu la justitie ,
   domnule Iohannis ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ?

   De ce ati numit-o pe Hosu la DIICOT ,
   domnule Iohannis ?
   De ce ati facut praf si pulbere dosarul 10 august ,
   domnule Iohannis ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ?

   Ati tinut tara pe loc 7 ani , intentionat ,
   domnule Iohannis !

   Asta nu face parte din fisa postului presedintelui ,
   domnule Iohannis ?

   De ce sa-ti platim indemnizatie , domnule Iohannis ?

   De ce ati pus stop reformelor
   de fiecare data cand tara a mers pe un drum bun ,
   de fiecare data cand tara a mers pe un drum bun ,
   de fiecare data cand tara a mers pe un drum bun ,
   domnule Iohannis , domnule Kelemen ?

   Ati lungit bataia de joc a romanilor
   cu fiecare „Hosu” numit ,
   cu fiecare „Predoiu” numit ,
   cu fiecare „Cîtu” numit ,
   cu fiecare „Bode” numit , domnule Iohannis !

   Gata , domnule Iohannis !

   Ajunge , domnule Iohannis !

   Daca nu esti in stare sa ai grija de tara ,
   lasa un Presedintele ,
   domnule Iohannis !

   Intr-o saptamana ati impins tara inapoi cu 3 ani pentru
   congresul rusinii ,
   domnule Iohannis , domnule Citu !

   Asta nu face parte din fisa postului presedintelui ,
   domnule Iohannis !

   Asta nu face parte din fisa postului premierului ,
   domnule Citu !

   Nu arunca vina ta altora , domnule Iohannis !

   Asuma-ti criza , domnule Iohannis !

   Maine consultari , domnule Iohannis !

   Nu luni , nu marti , nu luna viitoare , domnule Iohannis !

   Mor romani pana luni , domnule Iohannis !

   Nu casa , nu masa , nu Carmen pana nu rezolvi criza
   produsa de tine insuti ,
   domnule Iohannis !

   De ce sa-ti platim indemnizatie , domnule Iohannis ,
   daca ai aruncat tara in aer ?

   De ce ati scos coruptia din strategia nationala ,
   domnule Iohannis ?
   Nu puteti pacali partenerii daca scoateti coruptia
   din strategia nationala ,
   domnule Iohannis !
   Partenerii stiu ca dumneavoastraati produs criza in tara ,
   domnule Iohannis !

   Speram ca si partenerii sa nu mai vireze bani PNRR !!

   De ce va este frica de desfintarea SIIJ ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Citu ,
   domnule Kelemen ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ,
   domnule Citu ,
   domnule Kelemen ?

   Padurari onesti , jurnalisti si ecologisti
   au fost mutilati ,
   au fost mutilati prin padurile tarii , domnule Kelemen !
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Kelemen ?

   Ati facut de rusine electoratul maghiar ,
   domnule Kelemen !
   Ati facut de rusine electoratul maghiar ,
   domnule Kelemen !
   Ati facut de rusine electoratul maghiar ,
   domnule Kelemen !

   Cati primari ,
   in afara de primarita UDMR din Bihor ,
   aveti de scapat de justitie ,
   domnule Kelemen ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Kelemen ?

   Romanii si maghiarii onesti nu se tem de reforme in justitie ,
   domnule Kelemen !

   Voi ,
   domnule Iohannis ,
   domnule Citu ,
   domnule Kelemen , de ce va temeti de reformele din justitie
   in asa hal
   incat ati produs o criza cat o tara ?
   Ce schelet aveti in dulap , domnule Iohannis ,
   domnule Citu ,
   domnule Kelemen ?

   De ce sa platesca cetatenii , patronii presedintelui ,
   salariu si privilegii ca fost sef de stat ,
   sub forma de :
   – indemnizatie lunara in cuantum de 75% din indemnizatia
   acordata Presedintelui Romaniei in exercitiu ;
   – automobil ;
   – locuinta de protocol cu post de consilier si secretar incadrat ,
   daca dumneavoastra nu respectati fisa postului din
   contractul-juramant , domnule Iohannis ?

   Nu mai primesti indemnizatie , domnule Iohannis !!

   Bolnavii de covid iau foc in spitalele din tara ,
   domnule Iohannis !

   Padurari onesti , jurnalisti si ecologisti
   au fost mutilati
   prin padurile tarii , domnule Iohannis !

   Senatori si deputati instiga la violente
   pe bulevardele Romaniei ,
   domnule Iohannis !

   Senatori si deputati raspandesc noul virus
   pe strazile tarii ,
   domnule Iohannis !

   Ati aruncat tara in aer , domnule Iohannis
   si asta nu face parte din fisa postului presedintelui !

   Rusine , domnule Iohannis !
   Nu sunteti cel mai onest cetatean !
   Doar un om plin cu apa !

   Ati cazut !

  • Păi dacă tot o va primi, la ce să se mai agite?

 2. Parca DNA primise o lege in ajutor – colaborare cu functionarii de la ANAF sau acuzarea lor de complicitate.
  Sindicatul ANAF are un cuvant de spus in ceea ce priveste protectia angajatilor sai? Sau toti suntem egali in fata legii, procedurilor de lucru, bazelor de date…

 3. Pai acum sa fim seriosi, daca dureaza mai mult de un an sa verifici daca Cumpanasu are sau nu studii superioare (presa a inchis subiectul asta de mult – nu are), e normal ca celelalte dosare sa dureze cat dureaza.

 4. Mai aveti incredere in justitia din Romania? Eu nu Presiunile politice sunt asa de mari încât procurorii stau pititi prin birouri.Cate odata nu- si justifica leafa primita

 5. Cum a apărut disarul lui Barna, cum a apărut și analiza pe activitatea DNA, pe publicația asta PSDul vorbeste pe aceeasi limba cu USRul.

  App, acum 6-7 ani parca DNAul era pastorit de zeita justitiei, Luluta?

 6. Dosarele vor fi lăsate moștenire

 7. In justitie este modelul patentat la revolutie: „mircea, fa-te ca lucrezi”. Si lucreaza asa de 30 de ani pe salarii si pensii speciale astronomice, si nu rezolva nimic. A fost deja amanetat viitorul, viitorilor nostri nepoti. Oare cine va plati datoria uriasa care a crescut ca un fat-frumos de cand e primministru tandemul iohanis-catu?

 8. ce deontologi sunteti, parca mai ieri ii pupati in dos pe multi din cei ce ii prezentati aici . voua nici gura nu va miroase nici usturoi n-ati mincat . ce bine ca sunteti „independenti „. fata de cine ? „independenti ” de cei ce cotizeaza cind trebuie ,n-asa?

 9. foarte bine g3media ca tineti presiunea si atentia publica pe dosarele astea

 10. „Din fericire, Romania a rezolvat pozitiv Statul de drept”, aburea Haos Werner Iohannis in Iulie 2020!!
  Stat stramb de drept la anul 2021 in Romania membra UE!
  Astept MCVul, cei din Aachen care il premiara zilele trecute pe dl Haos Werner Iohannis spun ca GATA, Johannis a instaurat in Romania Statul de drept, sa NU mai aud de MCV, de Rapoartele Comisiei Europene pe Justitie, de GRECO, de Comisia de la Venetia….
  Romania e Stat de drept…destul de stramb, de fapt…asa-i Haos?!

 11. Pai normal

  Dracnea a facut praf justitiq si citzu ii finiseaza treaba…. ca doar d aia a suspendat numirile la sefia dna etc… sa mai amane procesele inca pe atat

  Tzara de hoti. Meritam tot raul pe care l primim

 12. Așa este când votăm tot aceeași penali sub denumiri diferite ale aceluiași partid. PCR

 13. Furati cat mai mult posibil, oricum in tara asta doar fraierii raspund!

 14. Din cauza balamucului actual, propunerea mea este resetarea României astfel:
  Alegeri anticipate dacă și numai dacă se pot îndeplini următoarele puncte :
  1)O nouă constituie. Republică parlamentară sau Republică prezidențială în urma unui referendum național. (Acuala constituie semiprezidențială a lui Iorgovan este eșuată)
  2)Alegerea șefilor instituțiilor de forță scoase la vedere și aleși prin vot național odată cu una din celelalte alegeri.(gen: DNA, DIICOT, Procuror general etc)
  3)Refacerea din temelii a legilor justiției. (O atenție mărită pentru infracțiuni economice plus recuperarea pagubelor)
  4)Numărul parlamentarilor diminuat. Maxim 300 deputați plus maxim 100 senatori)
  Maxim 5 locuri rezervate din oficiu minorităților.
  Total 405 locuri. Număr impar, pentru adoptarea unor legi la limită.
  5)Reorganizarea administrativ teritorială.12-15 regiuni cu mai multă autonomie financiară. (Ajunge cu mascarada asta actuală unde aproape toți bani ajung la guvern, iar apoi guvernul împarte discreționar) Aleșii locali știu mai bine nevoile oamenilor de acolo.Dacă cetățenii aleg greșit e treba lor.
  6)Sunt deschis oricăror îmbunătățiri.
  Offtopic:
  Milioane de români duc o viață decentă în țări cu legislație corectă. Fiecare cu meseria sau profesia lui. (Excud țiganii care sunt o specie umană de neintegrat)

  • Rog scuze pentru greșelile gramaticale, tuturor celor care au avut răbdarea să citească această părere personală.

  • In urmatorii 20 de ANI nu veti vedea asa ceva in Romania.
   Uitati-va ce clasa politica ne conduce, uitati-va cine intra in Politica!
   Foarte putinii oameni competenti, integri si onesti care intra in politica sunt calcati in piciore de javrele post ’89 din PSD si PNL care NU vor sa SCHIMBEnimic pentru ca ar insemna sa renunte la PRIVILEGIILE lor si ale acolitilor lor care ii sustin in PARTID!
   In plus, societatea romaneasca, majoritar saraca si needucata, va vota cum voteaza de 30 de ani, politrucii vor ei „gasi solutii” sa le ia votul de fiecare data!!
   Dvs, ati intra in politica ACUM?!

 15. E clar ca si la DNA, dar si la DIICOT,in cazul dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizarii, conducerile celor doua structuri( din pacate la DIICOT una provizorie),impreuna cu Inspectia Judiciara trebuie sa se implice mai activ, sa identifice cauzele care au condus la intarzierea sau tergiversarea solutionarii cauzelor in discutie, sa stabileasca termene pentru finalizarea grabnica a cercetarilor penale, sa intocmeasca un raport cu toate aceste aspecte pe care sa-l supuna analizei sectiei de procurori a CSM in vederea propunerii ori luarii masurilor legale care se impun.Exista temei de sanctionare disciplinara daca se constata intarzierea sistematica in finalizarea anchetelor penale pentru procurorii care instrumenteaza cazurile in discutie, din motive imputabile lor.Mie mi se pare ca in raport cu conducerile DNA si DIICOT din perioada anterioara , conducerile actuale ale celor doua institutii nu se implica in mod corespunzator in prioritizarea solutionarii cauzelor in discutie si nu mobilizeaza toate resursele umane si logistice pentru finalizarea anchetelor penale in aceste cauze.Fereasca sfantul sa existe si vreun risc de prescriptie a raspunderii penale.Cat priveste Inspectia Judiciara, dincolo de monitorizarea si propunerea de sanctionare vizand pe procurorii incomozi , din ratiuni ce tin uneori de libertatea de exprimare-este cazul sa se aplece asupra acestor situatii si sa ia sau sa propuna masurile legale care se impun.Se urmareste cumva acoperirea unor persoane vinovate sau santajarea lor?