G4Media.ro

Analist militar: ”Încă nu există un precedent în care un șef de…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Analist militar: ”Încă nu există un precedent în care un șef de stat în funcție să dea mandat ambasadorului său la NATO să negocieze angajarea lui în Alianță”

Hari Bucur-Marcu, ofițer de aviație, fost șef al Serviciului Strategii de Apărare, la Statul Major General și responsabil de reforma Armatei României, în relația cu NATO, spune că președintele Iohannis nu se poate propune într-o funcție în cadrul Alianței și că aceste discuții nu fac decât să se intre exact pe retorica rusă.

”Nu este nimeni de la NATO care să facă propuneri de angajare într-o funcție administrativă la NATO a vreunui șef de stat aliat, deoarece nu e nimeni mai sus decât fiecare dintre acești șefi de state și de guverne. Președintele României este el însuși unul dintre „liderii NATO””, notează analistul pe pagina sa de Facebook.

”Desigur, toate funcțiile din NATO se negociază între aliați. Inclusiv cea de Secretar General se negociază, până la obținerea consensului.

Doar că negocierile sunt una și „propunerile” de angajare pe funcții sunt cu totul alta. Și încă nu există un precedent în care un șef de stat  în funcție să dea mandat ambasadorului său la NATO să negocieze cu ceilalți ambasadori din Consiliu angajarea lui în funcția de secretar general, ori în oricare altă funcție administrativă din Alianță.

Dar asta nu este decât o problemă de necunoaștere a modului în care funcționează Alianța Nord-Atlantică, în principiu și în mod concret birocratic”, a mai transmis Hari Bucur.

El spune că ideea unor negocieri de culise intră exact în nota informațiilor transmise direct de președintele rus Vladimir Putin pentru a destabiliza Alianța.

”Când am zis că poziționarea președintelui Klaus Iohannis față de o eventuală „propunere” de ocupare a funcției de Secretar General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) parcă ar fi luată direct din caseta cu idei a propagandei de război rusești, mă refeream la faptul că Putin personal, dar și întreaga propagandă kremlineză insistă pe teza că NATO nu ar face altceva decât „să servească ca o unealtă a politicii externe a Statelor Unite” (ca să citez din discursul lui Putin, din dimineața zilei de 24 februarie 2022, când a declanșat războiul de agresiune și de anihilare asupra Ucrainei).

Adică, după kremlinezi,  NATO nu ar funcționa prin consens, ci mai degrabă la ordinele Departamentului de Stat, din Washington D.C.

De unde ar veni și propunerile de angajare în cea mai înaltă funcție administrativă din NATO, cea de Secretar General. Mă înțelegeți?”, a mai scris analistul.

Hari Bucur-Marcu este ofițer de aviație, iar ultima funcție deținută ca ofițer activ a fost cea de șef al Serviciului Strategii de Apărare, la Statul Major General, J-5. În perioada 1990 – 2003 a fost responsabil de reforma Armatei României, cu deosebire în relația cu NATO și a lucrat în structurile Alianței ca șef de secție învățământ și instrucție. Este cavaler al Ordinului Național „Pentru merit”, în recunoașterea contribuției sale la integrarea României în NATO.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Postul e decorativ oricum. Ora exactă se dă de la Pentagon.

 2. Matriosca universala!

 3. Dulapul la NATO ar fi un dezastru.

 4. Tariful la meditatii la NATO e mai mare decat la Sibiu?
  Intreb pentru un prieten.

 5. România e o țară de lichele, nu e o țară normală. Iohannis vrea doar privilegiile.

 6. Eu nu cred ca acest bleigovici numit Haor Werner Iohannis are vreo sansa… poate doar sa-l prefere SUA pentru ca e sluga cea mai sluga!!!

 7. DIGI24 a deschis sirul de intrebari pentru MARELE FICUS GALBEN al conferinta de ieri, cu intrebarea cu NATO (pentru ca asta ii doare cel mai tare in tara asta) … deci .traga concluzia ca FICUSU vrea si face tot ce trebuie

 8. SA ÎL IA MAI REPEDE, măcar secretara dacă nu secretar.

 9. Pe vremea lui Dragnea-Ponta era cu gura mare pe PeSeDe. Acum acelasi PeSeDe face parte din guvernul lui.

 10. Reforma in armata insemna si marirea astronomica a numarului de generali ( comandanti de pluton ) ?

 11. 🤣 o vrajeala jenanta! Un amalgam de informatii menite sa starneasca aplauze …pe marginea șanțului🤣

 12. Pentru toți votanți lui Klaus!! Dute și pune pe butuci și NATO cum ai distrus și România!! Sasule neamt pirit!!!

 13. Oricât de șmecheri sunt săcuriștii ce-l susțin pă dulapul dă Iohannis în NATO n-au ei spor ! Îi dăstul „prostănacul” băgat pă șest.

 14. Eu astept sa vad demisia lui, pana si boris are mai multa onoare pentru propriul popor. Iohannis stie ca nu este dorit de oameni dupa lucrurile intamplate, de la primirea unui nou mandat.

 15. Să scăpăm de Klaus mai devreme? Decontez eu costul viitorului ghiveci de la NATO din care va urmări cu atenție!