G4Media.ro

Analfabetismul funcțional din România depășește 50% și aceasta nu este cea mai…

Foto: Pixabay.com

Analfabetismul funcțional din România depășește 50% și aceasta nu este cea mai mare problemă a sistemului educațional din România – cercetătorul Dacian Dolean

Aceste procente atât de frecvent vehiculate în spațiul public nu descriu corect situația reală din România.  Atunci când este selectat eșantionul reprezentativ pentru populația școlară din România pentru a participa la testarea PISA, elevii participanți sunt selectați dintre elevii de 15 ani care sunt înscriși la școală în acel an școlar. Realitatea este că unii elevi au abandonat școala până la acea vârstă (și nu vor fi cuprinși în această selecție). Rata abandonului școlar din România este de aproximativ 15% (mult peste media de aproximativ 10% a UE) și este plauzibil să credem că mulți dintre acești elevi abandonează școala înaintea vârstei de 15 ani.

Elevii care abandonează școala au un nivel al alfabetizării foarte scăzut. De exemplu, în studiul longitudinal în care urmărim de 8 ani nivelul de alfabetizare al unui eșantion de câteva sute de elevi din România, elevii care au abandonat școala au avut performanțe foarte slabe la testele de citire care au fost administrate anterior abandonului. Unii dintre acești elevi nu erau în stare să citească un cuvânt monosilabic după 6 ani de școlarizare, iar dintre cei care puteau să decodeze automatizat o listă de cuvinte, foarte puțini au reușit să răspundă corect la întrebări simple legate de conținutul textului.

Dacă presupunem că majoritatea elevilor care abandonează școala o fac înaintea vârstei de 15 ani și înainte de a atinge un nivel de alfabetizare funcțională, iar procentul de 40-45% de elevi identificați de PISA ca fiind analfabeți funcționali este reprezentativ pentru aproximativ 85% din copiii de 15 ani din România (acei elevi care nu au abandonat școala până la acea vârstă), atunci nivelul analfabetismului funcțional depășește 50%.

Cu toate că aceste cifre sunt dramatice, rata uriașă a analfabetismului funcțional nu este cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educațional din România. Problema cea mai mare o reprezintă lipsa perspectivei de ameliorare a situației. Am să descriu mai jos trei probleme cu care ne confruntăm și am să sugerez câteva soluții pentru ameliorarea acestora.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Stat eşuat.

    • Analfabetismul ăsta se manifestă mult la usr! Uitați-vă la mihăilă, voiculescu,barna,draqu,cioloșel cocoșel sau zdrulă (lista ajunge până la cei 30000 de rătăciți analfabeți și agresivi) au devenit cancerul societății românești.

    • Dar este in Congo prim ministru general? Nu este!

      Avantaj noi.

    • Stat sabotat, nu esuat.
      Invatamantul in Ro este compromis de calitatea manualelor. Aceste manuale sunt create voit pentru a-i deruta pe elevi si pentru a-i descuraja sa incerce sa clarifice notiunile.
      Se cere la clasa a 3-a analiza pe fragmente de text din literatura de fictiune, nici macar SF.
      Sunt introduse notiuni abstracte fara sa se faca niste analogii care sa faciliteze invatatul si intelegerea.
      Este o reactie fireasca a copilului sa renunte in fata unei sarcini care pare imposibila, prezentata intr-un mod care o face sa fie mai complexa decat este in realitate.

      Asa se sab0teaza un stat, cu manuale care cresc ambiguitatea in loc sa clarifice, sa simplifice si sa creasca gradul de dificultate progresiv.

      Apoi ne sunt prezentate niste statistici pe criterii interpretabile care ne plaseaza la coada Europei, asa cum vor stapanii de la bruxel sa fim, piata de desfacere, masa de sclavi, clienti debitori ai bancilor si culegatori de sparaghel.
      UE stie foarte bine cat de proaste sunt manualele din scoli, dar nu vedem niciun raport pe acest aspect, ne sunt servite doar statistici care sa justifice pozitia noastra la talpa uniunii.

    • Unde imi e comentariul, slugi bruxeleze?

    • Dovada vie că analfabetismul funcțional este mult peste cât indică testele, o reprezintă vuvuzela cîțofrenică gica, inteleptul, pacala, motz, goe, george, moromete, m, s, berbec, vasile, paul de timișoara, phillip, gabi, un domn, alt domn, etc, etc.
      Nu numai că se vede cu ochiul liber că ascaris lumbricoides aia de-i ține loc de neuron, nu face față la procese cognitive simple, dar mai e mânat de o foame de fecale fara precedent pe vreun forum…

  2. DAR DE ANALFABETISM CIVIC, RELATIONAL, POLITIC, COMUNICATIV, CAND SE VA VORBI/ ANALIZA???
    ASA VOM AJUNGE, CU NUMEROASE TIPURI DE ANALFABETISME DEZVOLTATE IN ULTIMUL TIMP, LA UN TIP NOU DE ALIENARE MENTALA, FARA CALE DE INTOARCERE, FARA TRATAMENT SPECIFIC, DAR CU REPERCURSIUNI…IN TIMP…LUNG…

  3. Buba hidoasa a societatii si pacatul cel mai mare al politicului

  4. Nu prea inteleg ce scrie in articolul asta.

    • Pai e simplu. Zice ca suntem pe primul loc în lume la olimpiade și ca România are cei mai buni elevi din lume. Eu asa știu și testele astea PISTA sunt făcute de străini ca sa ne umilească la noi în țară, inclusiv pe copiii noștri din invidie pentru a ieși ei mai cu moț

    • De fapt analfabeții funcțional sînt cam 70%, același procent cu pupătorii de moaște și șoșokari.

    • Probabilitatea sa intelegi era sub 50%, asa ca nu e o surpriza ca nu intelegi.

  5. Romania a fost mereu o tara de analfabeti. SIngurii care au alfabetizat, au fost comunistii, dupa 1947. Din interes, nu din alta cauza. Deoarece propaganda se facea numai prin ziar.
    Si pentru a putea citi ziarul si propaganda autoritatilor, trebuia sa stii sa citesti… si sa intelegi ceea ce citeai.
    De aceea 4, 8, 10 clase obligatorii.

    Odata cu caderea oficiala comunistilor si instaurarea democratiei „originale” iliesciene, nu mai rea nevoie ca poporul sa poata citi. Televizorul a inlocuit ziarul. Iar propaganda este foarte usoara, prin vectorul televizor. Este un fel de McDonalds, nu este nevoie sa mesteci, poti inghiti aproape nemestecat, au mestecat „ei” pentru tine.
    De aceea aproape abandonul scolar si analfabetismul functional actual al romanilor.

    Este epoca celor care stau pe gard in fata blocului, scuipa pe jos cojile de seminte, nu le strang si injura galagios pe toata lumea. Ii puteti citi aici, pe acest site.

    • De-aia cei mai mari conspirationisti care pun botul la orice traznaie cu serpilieni sunt fix cei educati in comunism. Ei nu se vaccineaza pentru ca asa a zis la antena 3, nu inteleg cum aia ii joaca pe degete din 3 cuvinte. Caz scoala de analfabetism functional si lipsa de gandire analitica. Dar ce sa le ceri, cand de fapt au invatat doar sa toceasca, nu sa gandeasca .

    • esti dus cu pluta, dar rau de tot. tocmai comunistii au distrus totul in tara asta. inainte de comunism stateam binisor in cercetare, in cateva domenii. dupa ei, s-a ales praful

    • @don
      Mersi, esti ilustrarea articolului: perfectul analfabet functional. Ai citit ceea ce am scris si nu ai inteles ceea ce ai citit. Incearca inca odata, cu voce tare, de data aceasta. Vaz+auz, ai de doua ori mai multe sanse sa pricepi textul meu.

      Reciteste primul paragraf. De ce a fost facuta alfabetizare fortata a romanilor, dupa 1947 (ziar). Si al 2lea paragraf. De ce nu mai este necesara alfabetizarea, din 1990 incoace (tv)

      Ce legatura are cercetarea, cu analfabetismul functional generalizat, si saderea capacitatii de intelegere a unui text citit, numai tu stii. Insa ceea ce nu prea cunosti, este istoria tarii in care traiesti. Dvp al alfabetizarii.

    • @adi, este trist, ceea ce se intampla. Nu era poporul roman vreun fruntas la cultura, la exprimare, la curtoazie, la politete, etc. Insa puteam (in mod logic) sa speram ca odata cu accesul generalizat la informatii, facut posibil prin internet, va face ca romanii sa poata discerne propunerile oferite.
      Am putut spera ca vor avea sete de cunoastere, dupa 42 de ani de minciuni si falsitate. In tot. Ptr ca comunistii, au falsificat absolut totul, infrumusetand falsul, intr un nationalism dacic: „noi am descoperit, noi am facut, noi… primii peste tot”
      Insa realitatea este descurajanta, asa este. Nu au folosit internetul pentru a incerca sa vada si alte variante ale istoriei. Sa compare si sa inteleaga. au preferat si prefera FB/TV, „gata mestecatul”, fiind mai usor de inghitit.
      Trist. Triste timpuri 🙁

    • – „Romania a fost mereu o tara de analfabeti. ” FALS!!!! dupa unire, statul a investit masiv in educatie. mai studiaza
      – „SIngurii care au alfabetizat, au fost comunistii, dupa 1947.” – FALS!!!!
      – „Ce legatura are cercetarea, cu analfabetismul functional generalizat, si saderea capacitatii de intelegere a unui text citit, numai tu stii.” da, se pare ca tie iti scapa aceasta legatura foarte stransa de altfel. nu-i problema, nu e singurul lucru care iti scapa. de fapt nu prea intelegi mare lucru. dar nu-i nicio problema, dupa cum vezi, sunteti majoritari in tara asta 😀

    • Ia citeste tu aici, ca vad ca singur nu reusesti. Mai studiaza ce si cum cu analfabetismul in Romania:
      https://editiadedimineata.ro/cum-s-a-schimbat-rata-de-alfabetizare-din-romania-in-ultimii-100-de-ani/
      si aici:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_educației_în_România

      Nu e grav cand nu stii, grav este cand nu cauti sa stii 😉 Hai ca ai invatat ceva pe ziua de astazi.

    • Într-un fel aveți dreptate! O națiune needucata, o națiune ușor de manipulat! Analfabeți sunt însă peste tot in lume.. și foarte multi în societățile democratice și dezvoltate!! La noi .. problemele din educație sunt vechi, însă catastrofale din anii ’90 încoace. De când anti-modelele , acești așa-ziși politicieni ( clanuri de indivizi meschini, analfabeți, corupți până la oase) au reușit prin minciună, linguseala, coruptie .și desigur prin nepasarea sau frica societatii să acapareze și să distrugă întregul pachet care ar fi trebuit să stea la baza societății.
      Educatie, Economie, Cultura.. Educația îți oferă încredere autentică în propria valoare ca ființa umana!!Identitate!!! Și tocmai asta au distrus! Nu gândi, nu învața, nu îți pune întrebări,.nu exista valori morale.. Și mai ales nu te respecta și nu te iubi pe tine ca ființa umană!! Noi avem grija de tine.. și uite unde am ajuns!! Furați, înșelați, needucați, cu o completa lipsa de încredere în noi înșine.. și care stam și ne mâncăm între noi pe internet, mai mult decât corona o face… Asta..desigur în baza dreptului la libera exprimare.. O societate adormita.. care refuza să facă eforturi sa se trezeasca

  6. N-ai cum sa conduci o țară cu 1/2 analfabeti functionali fără o dictatură!

  7. De aceea se impune dictatura militară!

  8. Cum adica, dacii liberi ie analfabet functionali?

  9. Crima, coruptia si hotia functionala sunt peste 90% in Romania.

  10. Cum „lipsa perspectivei”??!
    Pai, nu ne-a fericit dl Haos Werner Johannis cu maretul proiect ROMANIA EDUCATA, aprobat deja de guvern iar noua Lege a EDUCATIEI va fi bazata pe Programul Romania Educata, cum ne-a anuntat mandru Minsitrul Sorin Campeanu!!
    Va fi bineeeeee, vom fi tot asa de „educati” asa cum „Guvernul meu” zombilitic a reusit TIMP de 1 AN mareata performanta de a FACE absoluit NIMIC, adica ZERO din Programul de guvenrare al aliantei PNL-USR-UDMR 2020-2024, Program VOTAT in Parlamentul Romaniei in 23 Decembrie 2020!!
    Si depsre care Dl Haos ne asigura in 23 Decembrie 2020 la Depunerea juramantului de catre Minsitrii lui Zombie, ca va fi IMPLEMENTAT in totalitate, la virgula!!!
    ZERO!
    Asa va avea soarta si Programul ROMANIA EDUCATA AL dlui Haos Werner Iohanni9s!

    • Degeaba orice program cand in Realitatea scuipatl seminta floarelui sí Berea de 2.5 litri gasesti in 50% de gospodini

    • Ma istvan, lasa berea la 2.5l, ca aia e scumpa.
      Eu cumpar direct la butoi de 25-50, da am si halba pe masura !!
      Nu ma chinuiesc sa storc zeama din corona aia de 0.33.
      Una-i sa trantesti o halba de un litru strigand : mă ! Si alta-i sa incerci sa faci zgomot cu sticluta de 0.33 :))
      Carte ?
      Mie nu-mi trebe !

  11. Obedienta fara gândire critica e tot o forma de analfabetism functional, in care exponenții yes-meni se simt destepti.

  12. Votati din nou PSD si PNL, sa va zbateti in mocirla la infinit.

  13. Cum să nu fie analfabetism în colonie de sclavagism când după lovitura de stat din 89 sunt peste 85% analfabeți la conducerea tarii și în șparlament, doar vânzători de țară și de copii cu diplome cumpărate exact cum a fost conferențiar doctor elena ceausescu că din cauza ei am ajuns unde suntem să fim slugile masonice

  14. Dacă ți-a plăcut școala, munca o să-ți placă și mai mult !..😜

  15. PSD&PNL&UDMR&AUR te vrea analfabet funcțional ! Să nu zici că nu ți-am spus !

  16. PSD&PNL&UDMR&AUR te vrea analfabet funcțional ! Să nu zici că nu ți-am spus !
    Numai așa se pot menține la putere, numai așa îi vei vota !

  17. Alianța PSD & PNL & UDMR & AUR te vrea analfabet funcțional ! Să nu zici că nu ți-am spus !
    Numai așa se pot menține la putere, numai așa îi vei vota !