G4Media.ro

Ana Birchall: Un ministru al Justiției competent ar informa urgent Consiliul UE…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ana Birchall: Un ministru al Justiției competent ar informa urgent Consiliul UE și Comisia Europeană despre state precum Italia care refuză predarea fugarilor / Are România curajul să facă acest demers?

Ana Birchall, ministru al justiției în perioada aprilie – noiembrie 2019 și 4 noiembrie 2019, susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că un ministru al Justiției competent ar informa urgent Consiliul UE și Comisia Europeană despre state precum Italia care refuză predarea fugarilor de sentințele din România.

„În această etapă în care avem practic un fenomen al fugarilor si state, precum Italia, care refuza predarea, un ministru al justiției competent, poate colecta toate aceste refuzuri repetate, unele cel puțin suspecte, și să informeze urgent Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, în temeiul art. 29 alin. (4) din Decizia-cadru 2008/909/JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în Uniunea Europeană. Acest text prevede:
«(4) Fără a aduce atingere articolului 35 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană, un stat membru care s-a confruntat în mod repetat cu dificultăți în aplicarea articolului 25 din prezenta decizie-cadru, care nu au fost rezolvate în urma consultărilor bilaterale, informează Consiliul și Comisia cu privire la respectivele dificultăți. Comisia, pe baza acestor informații și pe baza oricăror alte informații de care dispune, întocmește un raport, însoțit de orice inițiative pe care le consideră adecvate, în vederea rezolvării respectivelor dificultăți»”, menționează Ana Birchall.

Ea subliniază că, în acest fel, se semnaleaza o problemă sistemică, care trebuie avută în vedere urgent atât în evalurea aplicării celor două decizii-cadru de către unele state membre, cât și pentru propuneri legislative europene.

„Mandatul european de arestare a fost conceput ca un instrument legal care sa faciliteze, sa usureze cooperarea intre state, nu sa o ingreuneze iar Romania are dreptul legal sa sesizeze Consiliul si Comisia Europeana! Intrebare este: are Romania curajul sa faca acest demers? Pana acum niciun ministru al justitie nu a continuat demersurile incepute de mine, finalizate inclusiv cu un Raport oficial, pentru a inchide portitele identificate in alte state si speculate de fugari ! Oare de ce?”, mai scrie Ana Birchall.

Precizările acesteia vin după ce Darius Vâlcov, condamnat marți, 2 mai, la 6 ani de închisoare, a fost dat în urmărire generală și, potrivit surselor G4Media.ro, s-ar afla în Italia.

Ana Birchall reia și propunerile făcute în urmă cu două luni, când baronul PSD de Neamț Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție, acesta aflându-se tot în Italia.

Birchall a solicitat o lege care să le permită judecătorilor să aplice încă din primă instanță interdicția unor inculpați de a părăsi țara. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Ce fel de „joaca” cu cuvinte e asta?
  A adresat o intrebare directa lui Ciolacu, Ciuca … Iohannis l-a dat afara pe ministrul dr la USR cu o simpla miscare din nas..
  PSD e vinovat ca lasa fugarii liberi

 2. Alianța PSD-PNL-UDMR-AUR vrea hoție in România!

 3. Perdoiu, verisorul Nutzei Woodrea stie treaba cu degetul la nas.

 4. Are mare dreptate Dna Birchall. Ne uitam ca pr0stii cum se duc toti condamnatii si urmaritii penal in Italia si pretextul ala de ministru pe nume Predoiu nu misca nimic.

 5. „Are România curajul să facă acest demers?”
  N-are. Romania isi apara infractorii si fugarii. Romanica e un stat esuat condus de hoti pentru hoti.

  • N-am auzit de nici-un demers de repatriere a infractorilor de prin Italia, Serbia…apropo, de Ghita ce se mai stie? Aud insa zilnic cum un infractor a mai scapat de un dosar pt ca i s-au prescris faptele, ca nu stiu ce infractiune a fost dezincriminata sau ca vreun infractor a iesit din piscarie mult mai devreme ca a scris nustii ce carte sa ca are nu stiu cati ani.
   Pŭla in ea de tară

 6. Dacă Predoiu nu știa acest lucru…un picior in fund. Nici măcar avocat să nu mai poată fi.

 7. Nu-l deranjati pe dl. Predoiu cu chestii d-astea slabe… Toata lumea stie ca penele e la fel de corupti la pesede, asa ca…

 8. Șpăgarii români să aibă grijă să nu umble cu hoții cu macaronarii. Vor rămâne curând în sapă. Italienii sunt mafioți cu vechime.