G4Media.ro

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Mă aștept…

Emil Hurezeanu Sursa Facebook

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Mă aștept la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă / Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri la nivel UE, în Austria, în România

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu a declarat, într-un interviu acordat publicației austriece Profil, în legătură cu aderarea României la Schengen că se așteptaă ”la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă” / Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei”, a mai spus Hurezeanu.

Redăm mai jos interviul, via Rador:

Reporter: Cum vă explicaţi opoziția Austriei faţă de o aderare a României?
Hurezeanu: Austriecii susţin că mii de migranţi ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat, în România erau înainte mai puţin de două procente. Au urmat speculaţii: pe ce bază au fost respinse România şi Bulgaria, dar nu şi Croaţia?

Reporter: Ce credeţi?
Hurezeanu: Poate că austriecilor Croaţia le este mai simpatică. Acolo îşi petrec concediile. Înţeleg că înaintea unor alegeri regionale se încearcă mobilizarea cât mai multor alegători. Însă Partidul Popular Austriac (ÖVP) a câştigat alegerile din Austria inferioară datorită unei politici mai severe faţă de migraţie? Nu!

Rep: De atunci s-a mai întâmplat câte ceva. În ce stadiu se află negocierile la acest moment?
Hurezeanu: De atunci au mai avut loc mai multe întâlniri bilaterale, dar nu auzim nimic concret dinspre zona politico-diplomatică. Ne-am bucura foarte mult dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg şi ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, ar manifesta mai mult angajament în discuţiile cu noi. Ştim că mulţi politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul din Viena, ecologiştii şi cei din Neo. Toţi aşteaptă să audă vocea cancelarului federal. Dar aceasta se lasă aşteptată.

Rep: Ce credeţi, cât timp mai durează?
Hurezeanu: Înţeleg că dl cancelar trebuie să-şi salveze imaginea. Oricum, la sfârşitul lui ianuarie a confirmat că veto-ul rămâne. Care om de stat ar afirma după două luni că a fost doar o glumă, iar acum susţinem aderarea? Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit. Nu vrem să mai aşteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie, este un plan concret.

Profil: Cum ar arăta acesta?
Hurezeanu: Lăsând în urmă furia şi emoţiile prezente după veto. Dar nu vrem să aşteptăm până când spaţiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem pregătiţi să colaborăm ca parteneri. Este fezabilă crearea unui nou centru la graniţa sârbă pentru a-i trimite înapoi pe refugiaţi. Însă în cazul în care ministrul Karner va veni la noi şi ne va spune, ca şi în Bulgaria, că trebuie să construiţi un gard la frontieră exact în acest loc, nu vom fi pătrunşi de entuziasm. Vrem să fim trataţi ca parteneri la nivel de egalitate. Vrem de asemenea să ni se spună că anul acesta mai există încă o posibilitate.

Profil: Înseamnă că vă aşteptaţi la un anunţ în acest an?
Hurezeanu: Da, la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă. Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri – la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei.

Sursa: Profil.at/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 15 martie, în conferința comună cu preşedintele Bulgariei, la Sofia, că cele două state, România şi Bulgaria, vor face tot ce pot să îngrădească migraţia ilegală, pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor care suportă şi controlează mai greu acest fenomen, dar în contrapartidă, au pretenţia să le fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen. „Și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a spus Iohannis citat de News.ro.

„Statele noastre, România şi Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spaţiul Schengen. Noi îndeplinim toate condiţiile acquis-ului Schengem”, a spus preşedintele.

„Noi vom face tot ce putem şi putem, să îngrădim migraţia ilegală, pentru a venit astfel în sprijinul partenerilor şi prietenilor noştri care suportă şi controlează mai greu acest fenomen al migraţiei ilegale. În contrapartidă, avem pretenţia să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen şi sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a mai declarat Iohannis

Potrivit informațiilor G4Media.ro, autoritățile de la București au avansat în ultima perioadă posibilitatea ca aderarea la Schengen să fie pe agenda Consiliului în septembrie, când președinția UE va fi deținută de Spania.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. domnu’ hurezeanu, pai visau mata cand citeai stiri la Europa Libera sa ajungi ambasador in germania, sau ma rog, chiar mai la tara in Austria… d’acuma incolo dumnezeu cu mila, cu/fara Schengen ne-am scos…ceva onorific pe la o fundatie cu nume de nepronuntat, pe bani adevarati de ce nu wintershall…

  2. Și ce senin ne spui asta, Emile !!! Te pomenești că vrei și pensie specială, nu?