G4Media.ro

Ambasadorul Nicolae de Lacoste a părăsit Belarus după ce nu ar fi…

Ambasadorul Nicolae de Lacoste a părăsit Belarus după ce nu ar fi reușit să-și prezinte scrisorile de acreditare președintelui Lukașenko/ Franța nu recunoaște alegerea dictatorului de la Minsk

Nicolas de Lacoste, ambasadorul Franţei în Belarus, a părăsit ţara după ce Guvernul de la Minsk i-a cerut să plece, a transmis AFP.

Un purtător de cuvânt al ambasadei a confirmat că Nicolas de Lacoste a plecat din Belarus duminică. Îi fusese spus să plece începând cu ziua de luni.

De Lacoste, în vârstă de 57 de ani, a fost numit ambasador la Minsk la finalul anului trecut.

Presa locală a sugerat că el nu a reuşit să îşi prezinte scrisorile de acreditare preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

Franţa, ca alte ţări din Uniunea Europeană, nu recunoaşte victoria lui Lukaşenko în alegerile din august 2020. Preşedintele, aflat la al şaselea mandat, a fost acuzat în ţară şi străinătate de fraudarea alegerilor.

De Lacoste s-a întâlnit însă, în decembrie anul trecut, cu ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei.

Într-un comunicat transmis AFP, purtătorul de cuvânt al ambasadei a spus: „Ministerul belarus de Externe a cerut ca ambasadorul să plece înainte de 18 octombrie. El şi-a luat rămas bun de la echipa ambasadei şi a înregistrat un mesaj video pentru poporul belarus, care va fi publicat mâine dimineaţă (luni, n.r.) pe site-ul ambasadei”.

UE a spus în mod repetat că nu consideră alegerile din august ca fiind „libere şi corecte” şi a impus sancţiuni regimului Lukaşenko.

Preşedintele a făcut tot posibilul să înăbuşe revoltele de stradă din Belarus şi, în ciuda sancţiunilor din Vest, a reuşit să respingă toate încercările de a fi destituit.

Lukaşenko, aflat de putere din 1994, este susţinut de omologul rus, Vladimir Putin.

Preşedintele belarus – în vârstă de 67 de ani – a acuzat guvernele europene că instigă protestele şi, în ultimele luni, a suspendat legăturile cu mai multe state.

În luna martie, regimul lui a expulzat întreaga echipă a ambasadei Letoniei, inclusiv ambasadorul, după ce autorităţile de la Riga au folosit steagul opoziţiei la un meci dintr-un campionat de hockey.

În luna august, Minskul a revocat numirea ambasadorului american – Julie Fisher – care urma să fie primul trimis american în decurs de 13 ani în ţara ex-sovietică.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Unde-i Napoleon cand ai nevoie de el ? Hai ca Belarus nu-i Rusia. + ca cu scule moderne … il cumintiti repede. Problema e cum il astamparati pe Fratele cel Mare, care-i de internare …

  2. E de’ajuns că omu’ se recunoaște pe el.