G4Media.ro

Ambasadorul Israelului, reacție dură după declarațiile primarului Constanței: Minimalizează suferința victimelor Pogromului…

Sursa Foto: Facebook/ Ambasada Israelului

Ambasadorul Israelului, reacție dură după declarațiile primarului Constanței: Minimalizează suferința victimelor Pogromului de la Iași, ale celor din ”trenurile morții” și ale celor deportate din Bucovina și Basarabia în Transnistria

Ambasadorul Israelului, David Saranga, afirmă, într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei, că a aflat ”cu stupoare și dezamăgire” despre afirmațiile recente ale primarului Constanței, Vergil Chițac, referitoare la rolul jucat de mareșalul Ion Antonescu în istoria României.

Ambasadorul a mai precizat că îl invită pe Vergil Chițac să viziteze Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, ”pentru o cunoaștere aprofundată a atrocităților comise la ordinul lui Ion Antonescu împotriva evreilor din România.”

Amintim că primarul Chițac a declarat, luni, pentru G4Media.ro, întrebat despre schimbarea numelui străzii Mareșal Ion Antonescu din Costanța, că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”.

Tot luni seara târziu, primarul Vergil Chițac a revenit asupra declarției inițiale, în care exprima o serie de ezitări și a subliniat că ”nu ezită să schimbe numele străzii”, dar că are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural. (Detalii aici)

Redăm mai jos integra meesajul E.S. David Saranga:

„Am aflat cu stupoare și dezamăgire despre afirmațiile recente ale Primarului Constanței, domnul Vergil Chițac, referitoare la ”rolul jucat de mareşalul Ion Antonescu în istoria României”. Doresc să subliniez că din partea comunității științifice nu există nicio incertitudine cu privire la responsabilitatea lui Ion Antonescu în uciderea evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. Din păcate, astfel de declarații minimalizează suferința victimelor Pogromului de la Iași, ale celor din ”trenurile morții” și  ale celor deportate din Bucovina și Basarabia în Transnistria. Tot acestea pun la îndoială o realitate crudă și nedreaptă.

În acest context, îl invit pe domnul Vergil Chițac să viziteze Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, pentru o cunoaștere aprofundată a atrocităților comise la ordinul lui Ion Antonescu împotriva evreilor din România.

Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie tolerați de societate.”

Context

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel a reacționat, luni seara, pe Facebook, la declarațiile primarului Constanței pe tema schimbării numelui străzii mareșal Ion Antonescu.

”Este tulburător că primarul din Constanța, Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Opiniile edilului nu ţin loc de lege!”, au scris luni seara reprezentații Institutului pe Facebook.

Citește integral

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel: Este tulburător că primarul din Constanța, Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu. Consilierii PSD au votat împotrivă / Și Constanța are o stradă cu numele fostului mareșal antisemit. De ce ezită primarul liberal și ce spun istoricii

Primarul Constanței, despre schimbarea numelui străzii Ion Antonescu: Nu am ezitat cu nimic, mi-am asumat responsabilitatea să repar multe probleme ignorate de PSD, aceasta fiind doar una dintre ele. O voi rezolva, fără discuție

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Ati incercat sa nu mai fiti partizani sovietici?

 2. si mai tulburator e cum dupa mai mult de 70 de ani inca va victimizati cu ce s-a intamplat atunci!

  a fost o crima de razboi, dar nu a fost singura? sau polonezii si restul natiilor din lagare nu merita atentia pe care o meritati voi?!

  nici macar nu cer drepturi cei care au suferit (si care chiar meritau). fac scandal unii care intamplator sunt de aceeasi natie cu o parte din oamenii torturati in lagare!

  hai sa se victimizeze si romanii ca turcii le-au furat femeile acu niste sute de ani!

  • stai, că nu pricep, dacă au trecut 70 de ani de când antonescu a comis crime de contra umanității, înseamnă că putem să denumim străzi după el? sau cum? și peste 100 de ani, și peste 1000 de ani, criminalul tot criminal rămâne, și după Germania, România este țara care a ucis cei mai mulți evrei, un record datorat 100% lui Antonescu (ordinele lui și stenogramele ședințelor de guvern sunt în monitorul oficial din arhivele vremii, apropo de alt tâmpit care întreba mai sus că de unde știe ambasadorul ce a făcut Antonescu :))) )
   Apoi, vezi, ai grijă, că evreii nu au fost torturați în lagăre, au fost uciși, exterminați.
   Și nu în ultimul rând: te contrazici singur: dacă turcii ne-au furat femeile, cum spui, dar au trecut sute de ani, înseamnă că putem denumi străzi cu nume de sultani? Chiar, de ce nu avem o stradă Baiazid, că doar au trecut vreo 400 de ani de când ne-a căsăpit la Călugăreni :)))

  • @johnny

   Echivalentul ar fi sa mergem noi in Turcia si sa le interzicem sa aiba strada Baiazid.

  • nu fa „echivalenturi” cu tefeleul, ca are mintea odihnita

  • @Gogu

   Evreii uciși de Antonescu erau cetățeni români, născuți și trăiți în românia, de toate meseriile (doctori, învățători, muncitori, etc), care au muncit și și-au adus contribuția la dezvoltarea țării, și care au fost omorâți numai pentru că românii sufereau (și mai suferă și azi) de o boală cu capul, și anume antisemitismul, așa că echivalentul ar fi exact cum am spus eu, să denumim străzile din România cu numele unor criminali care au ucis români, la alegere 😉

  • E plină istoria de voievozi, regi, căpetenii, personalități care au făcut crime de război și care sunt cinstiți ca niște eroi. La noi Mihai Viteazul, Vlad Țepeș ș.a., la evrei… ne poate spune dl ambasador câteva personaje, măcar din antichitate, unde găsim inclusiv genocid. Cred că rezerve se cuvine să avem față de cinstirea tuturor, deopotrivă, nu selectiv. Fapte mărețe amestecate cu crime abominabile.

  • @johnny

   Înțeleg logica ta, este corectă, este un punct de vedere, dar cam atât. Declarațiile domnului Ambasador sunt pur politice, încercând cu disperare să își apere compatrioții. Nu o spune neapărat fiindcă îi pasă de români, vezi tu, noi avem străzi cu nume de criminali din WWII și o facem și din plăcere, North Korea-style.
   Cât despre argumentele tale, again, sunt părerea ta, dar nu prea sunt corecte dintr-un punct de vedere, sau mai bine zis, tu vezi problema doar dintr-un punct de vedere. Principiul că un criminal va rămâne așa și peste 1000 de ani este incorect. Așa William al Normandiei, ulterior Cuceritorul, ar trebui să fie urât de britanici pentru crimele pe care le-a comis după cucerirea Angliei. Nu zic că Antonescu este un erou, dar sincer, în situația dată a făcut ce a putut. Când ești între ciocan și nicovală aka URSS și Germania, alegi ce pare mai ok. Germania în momentul respectiv ne promisese protecție în fața Ungariei și a URSS, promisese Basarabia înapoi plus alte teritorii și credite avantajoase. Again, nu iau apărarea Germaniei sau a lui Antonescu, dar cred că oricine ar fi procedat la fel în locul lui. De fapt, domul Ambasador ne-a reamintit încă o dată regulile ‘jocului’ – pierzătorii sunt uitați sau în acest rol, sunt arătați cu degetul, șterși din istorie. De ce Churchill ar fi mai presus decât Antonescu? Din câte îmi amintesc, din cauza foametei din Bengali din 1943, de care el e direct responsabil (Churchill) au murit între 2.1-3 milioane de oameni din 60 milioane cât era populația Indiei atunci. Giolitti care este considerat unul dintre cei mai mari prim-miniștrii din istoria Italiei, a început un război care s-a soldat cu 600.000 de libieni morți (Prima Invazie Italiană a Libiei). Sau Genocidul Armean unde au murit între 800k și 1.2 milioane de armeni. Viețile lor nu sunt prețioase? Sau viețile evreilor sunt superioare celorlalți?
   Al doilea argument, într-adevăr ai dreptate, nu au fost torturați, ci exterminați, ai totală dreptate, chiar dacă exterminare nu înseamnă ‘Ucidere până la ultimul număr’ ? Iar ei încă sunt destul de mulți.
   Cât despre ideea că ei ar trebui reamintiți mereu, înțeleg, întru-câtva. Pe de altă parte, construirea de monumente în fiecare oraș din lume pentru Holocaust, plângerea asta continuă și obligarea noastră să ne amintim mereu, nu cred că este benefică. Adică, nu cumva, tocmai acest fenomen poate exploda într-o altă extremă? Acela de a ‘termina treaba lăsată’? Ne uităm la grupările care tot apar în Germania sau țările nordice, tocmai din acest fapt.
   Și în final, l-aș întreba pe domnul Ambasador – ce spune despre faptul că până acum o săptămână, arabii și palestinienii din Cisiordania nu au primit nici un vaccin, chiar dacă acele teritorii au fost revendicate de Israel. Cu greu au trimis 5000 de doze sub presiunea ONU. Sau de ce la începutul pandemiei, orașele cu o populație preponderent israeliană care au o economie bazată mare parte pe turism (Haifa spre exemplu) au primit sute de milioane de dolari din bugetul statului iar orașe unde arabii sunt majoritari (Nazareth spre exemplu) au primit doar câteva zeci de mii de dolari. Corect, zeci de mii de dolari. De ce? Palestinienii sau arabii nu merită ajutoare?
   Așa că domnul Ambasador să se rezume la ceea ce știe – să dea mâna cu domnul Iohannis.

  • @mee
   Hai sa uitam atunci si de autro ungaria :)))

 3. „În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. ”

  Poate domnul ambasador sa ne dea mai multe detalii despre acest tribunal?

 4. d le ambasador, de unde atat exactitate ??? fusesi de fata?? mare majoritate a cetatenilor tarii dvs.ajung in condamnati penalpentru fapte de coruptie si/sau se sustrag actului de justitie. ..o adunatura de spagari. Noua plaga este coruptia ! de care voi nu sunteti straini

 5. Hai siktir Șarlatanule

 6. Să te ferească Dumnezeu de judecata lui Lynch sau a Tribunaluluipopoului .Distinsul Istoric Johny de mai sus,închis la comentarii ,bine informat de rolul lui Bayazid Ylderm la Calugareni și de trenurile morții din Erdely okupat de horty . Ăsta e neostangist regresit korekt politik! Alde ăștia dărâmă statuii emblematice in Statele Sudice !Sovietice

 7. Răscoala de la 1907 a pornit din pricina arendasilor evrei care îi calcau pe cap pe țăranii români. Ceva scuze?

 8. Victor Orban, brav bărbat!, nu s-a sfiit să susțina că Horthy a fost ,,un strălucit om de stat” – este istoria națiunii maghiare, este parte din poporul maghiar.
  Noi ne căcăm pe ai noștri, că așa ne cer alții…

  • Horthy este Antonescu maghiar care a trimis sute de mii de evrei in lagare de concentrare. Lui Viktor Orban ar trebui sa-i crape obrazul de rusine, in loc sa il faca mare om de stat. Asa ca bine face Romania ca nu ia exemplul unei tari nedemocratice sa il ridice in slavi pe Antonescu.

 9. Am o curiozitate/ intrebare pentru domnul ambassador. De fapt 2 intrebari.
  Acele trenuri ale mortii au plecat din Ardeal, din zonele ocupate de hortisti. Nu am auzit de trenuri plecate din „Romania ” catre lagarele de exterminare. Am cunoscut un domn care a supravietuit in Auschwitz, era din Cluj si povestea cum multi dintre cunoscutii lui au fost scosi de vecinii lor romani peste Dealul Feleacului catre Romania si au supravietuit. El nu a avut noroc, si era singurul din familie care a supravietuit. Ne asumam crimele altora. Oare cati evrei polonezi au supravietuit ? Dupa cate am auzit tot prin Romania au supravietuit.
  A doua intrebare, daca tot i-am omorat pe evrei atunci cum se explica logic ca a doua limba vorbita in Israel este limba romana? Au emigrat acolo romani sau evrei care au supravietuit in Romania din toate tarile Europei ?
  Au fost multe rele, dar NU pot si nu vreau sa cred ca fac parte dintr-o natiune de criminali.

  • Rugați-l pe domnul ambasador, pardon, pe domnul comisar care ne vorbește despre dreptatea tribunalelor poporului, și poate vă răspunde la încă o întrebare: cîte ,,trenuri ale morții” au plecat din București?

  • La muzeul holocaustului din Auschwitz exista o harta care dovedeste faptul ca numai din
   Bucuresti nu este trasata sageata cu „trenurile mortii”trimise din diferitele orase ale Europei,spre acest lagar ingrozitor. Acest muzeu este vizitat anual de milioane de turisti tineri si am avut si noi,ungrup de clujeni,sentimentul umilintei ,cand ghida ne-a spus in limba maghiara: „pe semne ca au fpst omorati loco” . Am subliniat faptul ca trenurile trimise in lagar din Cluj (de unde sunteti dumneavastra a marcat dansa) au fost di dispozitia lui Horty,Clujul fiind sub ocupatie hortista.Ar fi bine ca donmul ambasador,E.S.David Saraga sa mentioneze istoriceste la ce trenuri face referinta.!
   De asemenea ar fi util ca acest muzeu sa aiba si un ghid cunoscator,de limba romana.

 10. domnul ambasador să țină seama că în rezervațiile rusofobe sunt o minoritate cei care nu uită că România în WW2 a luptat mai puțin de un an alături de the good guys… Restul bagă sub preș adevărul ăsta, deh, noi luptam lupta noastră seculară împotriva rușilor, luptam pentru România dodoloață, nu luptam alături de naziști! Antonescu e un mare patriot, nu un antisemit! Etc.

  • Domnu’ ambasador ia va rog frumos sa bagati mana in buzunar si sa plătiți toate documentele de preschimbare, toate actele. La toata strada ,la masini, la case, buletine ,etc. Vii cu banu’ se intampla lucruri daca nu, TACI.
   Da sinagoga, boss??? Cade acoperisu pe ea, e o ruină, ai facut ceva??? Ai sprijinit cumva reconstuctia ei??

 11. Antonescu a fost un erou.

 12. ,,Minimalizează suferința victimelor Pogromului de la Iași, ale celor din ”trenurile morții” și ale celor deportate din Bucovina și Basarabia în Transnistria ”

  In afara astora nu mai exista victime ?!
  In afara astora nu mai exista suferinzi ?!
  Cei specificati sint singurii suferinzi si singurele victime de pe plaiurile patriei ?!

 13. Romanul nu are scrupule pentru hotie si talhatie.

 14. Bai, ambasadorule, fii ofensat si de crimele comise de comunisti in Romania in perioada 1945- 1964. Era Partidul Muncitoresc Roman ,la nivel superior, plin de semeni de ai tai,special la ministerele de forta. Dar despre asta nu prea avem voie sa deschidem gura. Doar voi aveti dreptul la vaicareala.

 15. B ă i je g osule va făcut ceva pop orul rom ân de a lung ul timp ului? Căutați vino vații în altă parte băi zdr eant za ordi nară că nu faceți altce va decât să atrageți ur a noastră care până la urmă ne ați scl ăv uit și dacă tot vreți să vă fer ească azo zelul să punem sufletul la bătaie și să vă dev orăm

 16. Interesant este de observat faptul ca ptin octombrie 2015 ultimul mandat parlamentar decent (ultimul ales prin vot uninominal), cand pesedistii nu intrau pe lista ci unul cate unul, PSD a lansat un proiect de lege impotriva organizatiile comuniste in care se mentionau cele 500.000 – 2 milioane de victime ale comunismului in Romania, venit cu Hanna Rabinsohn & Co pe tancurile sovietice.
  https://m.hotnews.ro/stire/20438745
  In noiembrie 2015 apare un incendiu la un club din Bucuresti in care mor cateva zeci de tineri. Nu ca la Bals, toata lumea e megarevoltata inclusiv PRESedintele, megaproteste, demisioneaza guvernul.
  Primul castigator politic, progresistul Dacian Ciolos, care ajunge prim-ministru.
  Cine e prim-ministrul care da aviz negativ pe acest proiect de lege anticomunista? Progresistul Dacian Ciolos.
  In 2016 se perinda consilieri pe la capii PSD, intra pe lista parlamentari numai unul si unul. La inceputul lui 2017 PSD face porcarii, incep proteste.
  Protestele au un punct culminant la publicarea ordonantei 14 care sa anuleze ordonanta 13 cand dupa perdeaua de fum se intampla ce, oare? In Parlamentul aproape sub asediu se vota legea impotriva organizatiile comuniste. Impotriva legii initiate de PSD voteaza inclusiv noii pesedisti intrati in Parlament pe liste si se decide ca in Romania, tara facuta terci de comunism, in care organizatiile cu caracter nazist, legionar, fascist, antisemit se pedepsesc cu ani grei de inchisoare, a crea insa o organizatie cu caracter comunist comisiile hotaras ca e un DREPT SI O LIBERTATE (stenograma este disponibila).
  Legea pica, dupa care prin 2019, vine USR-ul cu propriul proiect de lege „anticomunista” (despre care Gotiu spune ca e la ani lumina de scopul declarat) in care nu mai e interzisa orice organizatie de tip comunist ci numai daca se bazeaza pe lupta de clasa. O alianta bolsevica de genul Antifa + BLM + LGBTQ nu ar intra de exemplu, sub incidenta acestei legi.
  Prin urmare, in Romania, cele 500.000 – 2.000.000 de victime ale comunismului din Romania nu conteaza cum nici cele 100 milioane de victime din lume ale comunismului nu conteaza, o organizatie comunista e un drept si o libertate si comunismul „doar nu a fost incercat cum trebuie”.
  Concluzia: de ce au nevoie romanii de fapt? De pedepse mai dure si triplarea daca se poate a legislatiei in vigoare pt. combaterea antisemitismului (ca dublata a fost deja), din cauza cresterii antisemitismului, bagatelizarii, trivializarii Holocaustului in care au murit 6 milioane de evrei prin gazare si incinerare de catre nazisti, legionari etc, lucruri despre care nu se prea vorbeste, care nu prea se stiu sau s-au uitat. Nemtii: rai-rai, romanii, rai si ei, toti rai, peste 1000 de locuri din peste 100 de tari, pe cand evreii au fost cei mai nevinovati si persecutati fara niciun motiv, doar pentru ca erau evrei…
  Concluzie: Hai cu triplarea legislatiei pt. combaterea antisemitismului, romanii au mare nevoie de ea!

 17. Din nou, un discurs cu multe omisiuni, cum ar fi că una dintre cele mai mari nenorociri din istorie rămâne totuşi comunismul, dacă e să vorbim de numărul de ţări, vieţi şi destine distruse. Altă omisiune, respectul cuvenit, chiar şi atunci când te adresezi unui preşedinte de ţară „mică”, pentru că nicio viaţă de om nu este superioară unei alte vieţi de om, indiferent de timp, spaţiu, religie, suferinţă, etc.