G4Media.ro

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel: Este tulburător că…

sursa foto: Facebook/ Vergil Chitac

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel: Este tulburător că primarul din Constanța, Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel a reacționat, luni seara, pe Facebook, la declarațiile primarului Constanței pe tema schimbării numelui străzii mareșal Ion Antonescu, care spus pentru G4Media.ro că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”.

”Este tulburător că primarul din Constanța, Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Opiniile edilului nu ţin loc de lege!”, au scris luni seara reprezentații Institutului pe Facebook.

Tot luni seara târziu, primarul Vergil Chițac a revenit asupra declarției inițiale, în care exprima o serie de ezitări și a subliniat că ”nu ezită să schimbe numele străzii”, dar că are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural. (Detalii aici)

Chițac a mai spus că își asumă responsabilitatea schimbării numelui străzii, la fel cum și-a asumat responsabilitatea reparării multor ”dintre problemele ignorate sau chiar create de fost administrație PSD”.

Constanța este unul dintre ultimele orașe mari din România unde străzile poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, cum e cazul fostului mareșal din anii ’40.

G4Media.ro a arătat cum, o comună din Ilfov, 1 Decembrie, a schimbat numele străzii Ion Antonescu în strada Biruinței, în urma unei decizii a Consiliului Local votată în 29 ianuarie.Decizia a fost adoptată pe data de 29 ianuarie cu voturile celor 9 consilieri PNL din totalul de 15, consilierii PSD, PMP și PRO România votând împotriva schimbării numelui străzii Ion Antonescu.

Redăm mai jos integral postarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel

”Este tulburător că domnul primar al municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Pentru primar, Ion Antonescu are parte de „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse”.

Îi transmitem domnului primar că nu există nici o controversă în privinţa rolului pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi. Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946.
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de domnul Chiţac.

Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuişte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid.”

Sursa Foto: Facebook/ Vergil Chițac

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Vergil Chitac a luptat pentru tara la birou.

 2. „Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946.”

  De catre un tribunal bolsevic ilegal.

  • Și dacă ar fi fost găsit vinovat de crime de război de un tribunal dintr-o țară democratică, nu ar trebui să existe nicio lege care să interzică denumirea unor străzi așa cum considera autoritățile locale alese ale unei localități. Tribunalul internațional de la Nurnberg a pronunțat sentințe împotriva a numeroși criminali de război naziști, cu toate acestea oricine poate să defileze cu zvastica pe străzile orașelor Americane fără să pățească nimic, atât timp cât nu recurge la acte de violenta.

 3. Romania, destinatia spre relocare a acestor neamuri, romania, tinta imobiliara a acestor mizerii, platim preturi infinite la case/ap/terenuri din cauza acestui neam infect care are nevoie de spatiu vital !
  Romania, trezeste-te !!! Tradatorilor in uniforme, viermi ai societatii, dormiti in cizme!

 4. Hmmm…
  Iar dacă amiralu’ face referendum iar constănțenii lui vor vota cu mareșalu’, ce veți face?! Ii veți aresta pe toți? Pe bune, dacă constănțenii nu se revoltă cînd evreii dau nume evreiești unor teritorii palestiniene (recunoscute ca atare de comunitatea internațională), de ce agitație mare pe ce nume pun românii?! Cu ce drept? De fapt, revenim la vorba evreului Iisus: ,,vezi paiul din ochiul altuia dar nu vezi bîrna dintr-al tău!”
  P.S. Dacă ar schimba numele străzii în ,,Ana Pauker” sau ,,Boris Grunberg”, ar fi acceptabil pentru Institut, că ăstia n-au fost criminali de război, ci criminali ,,de
  pace”, ceea ce e cu totul altceva!

 5. SUBSCRIU!!!

 6. BRAVO LUI CHIȚAC.
  ȘI, DOI LA MÂNĂ. ĂȘTIA NE BATJOCORESC PE BANII NOȘTRI.
  NIMENI DE PE PLANETA ASTA NU VEDE CĂ TOT RĂUL DIN LUME ESTE CREAT DE ACEASTĂ NAȚIE!?

 7. Numele strazii trebuie schimbat pentru ca e considerat ca Antonescu a facut mult rau evreilor, fortat sau nu asta e acum, dar nu trebuie sa facem din asta subiect national, e un nume care n-a deranjat pe nimeni 70 de ani, dar s-a trezit acum durerea in astia, pai trebuie sa apara in presa sa va sesizati? De ce nu v-ati dus voi sa cautati? Am impresia ca nu prea va faceti treaba.

 8. Romania e o tara de nazisti. Bine zic rusii!

 9. PREZENT!

 10. Este tulburator faptul ca Institutul National pt.Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” nu face nicio referire la „trenurile mortii” enuntate de E.S. David Saraga stiut fiind faptul ca victimele acestor trenuri plecate din Cluj (oras romanesc ocupat de hortisti in acea perioada) au ajuns la Auschwitz din dispozitia lui Horty.
  Muzeul Holocaustului din Auschwitz demonstreaza acest fapt istoric, pe harta Europei continand legaturile istorice intre acest lagar si orasele europene de unde au pornit aceste masacre. Romania este singura tara unde nu apare aceasta legatura.(Bucuresti-Auschwitz)
  Cred ca se impun precizare la niste afirmatii nefondate care in mod sigur umilesc pe cei ce cunosc niste adevaruri istorice care trebuiesc analizate fara partinire .Ghilimelele puse in tre virgule nu onoreaza o institutie avand drept scop cunoasterea adevarului si promovarea tolerantei.