G4Media.ro

Alți trei pacienți vindecați de Covid-19, donatori de plasmă. După ce este…

Alți trei pacienți vindecați de Covid-19, donatori de plasmă. După ce este testată și după calificarea biologică, plasma este pusă la dispoziția spitalelor pentru a fi administrată pacienților infectați aflați în stare critică

Fost pacient cu Covid-19, Heius Lucian Ovidiu a anunțat că s-a prezentat să doneze plasmă pentru a veni în sprijinul altor pacienți care au fost infectați cu noul coronavirus.

„La peste două luni de la confirmarea faptului că sunt pozitiv la infecția cu coronavirus, am făcut un gest care va ajuta alți bolnavi. Am donat plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Deva, alături de alți colegii de suferință, Florin Oancea și Adrian David. Îi rog pe toți cei care au trecut cu bine prin această boală să doneze și ei plasmă, pentru a veni în sprijinul celor care astăzi sunt bolnavi. În continuare trebuie să fim responsabili și să respectăm măsurile stabilite de specialiști. Vom trece și peste această încercare!”, a scris Heius Lucian Ovidiu pe pagina de Facebook.

Ministerul Sănătății a demarat procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus spre finele lunii aprilie, în baza unei metodologii 

Mai mulți pacienți care s-au vindecat de Covid-19 au acceptat să doneze plasmă, pentru a veni în sprijinul altor persoane infectate, aflate în stare critică, internați în secții de terapie intensivă.

Plasma colectată este testată în prealabil, iar după calificarea biologică este pusă la dispoziție spitalelor.

Potrivit informării Ministerului Sănătății, plasma de la donator vindecatde  COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

„În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă” – transmite Ministerul Sănătății

Sursa Foto: Facebook/ Heius Lucian Ovidiu

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Lantul hepatitei si SIDEI mai cauta o veriga. Decat sa bei din aceeasi lingurita cu un om aparent sanatos, mai bine iti bagi sange de la un om care tragea sa moare!

    • Lanțul ăla a funcționat foarte bine pe vremea lui Ceașcă, acum nu prea mai e cazul. Mai curînd te faci cu o hepatită de la dentist decît așa.
      Și oricum, dacă vă place manevra cu lingurița nu vă abțineți, plasma va fi disponibila.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.