G4Media.ro

Alexandru Rafila: Infecţia cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră…

Alexandru Rafila: Infecţia cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră şi dacă va mai exista un nou val, el nu va pune probleme

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecţia cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră şi dacă va mai exista un nou val, el nu va pune probleme.

„Eu am evitat să fiu tranşant, nu pentru că nu-mi place să fie tranşant, ci pentru că biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea în momentul de faţă este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale. Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Alexandru Rafila.

Soluţia, a continuat ministrul, nu este să se transporte toţi pacienţii la UPU, ci să se găsească resurse, să se investigheze şi să se trateze în ambulatoriu, pentru că altfel se „colmatează” asistenţa medicală spitalicească pentru alte categorii de oameni care au nevoie de îngrijiri.

„Şi lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea. Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat sâmbătă, alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la inaugurarea celui mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate, complet automatizat, în valoare de 2 milioane de euro, realizat la Spitalul Judeţean din Oradea cu finanţare din Programul Interreg Ro-Hu 2019-2022.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. gata te-ai inteles pe spaga cu Arahat?

  • Ai ramas blocat in bula ta, este? Tocmai ca NU S-A INTELES cu Arafat. Ala vroia fix altceva. Lătrăule!

 2. Gata te-ai inteles pe spaga cu A.r.a.h.a.t? Nu mai sunteti la cutzite?

 3. Tocmai ma incurajam sa ma programez la doza a, a cât a?

 4. In afara de a face pe jurnalistul si observatorul ,de altceva mai esti in stare ? Ciumele cand se apuca de facut spitalele regionale? Cand modernizati sistemul de citire a cardului care se tot blocheaza ? Ce reforme te-ai apucat sa faci in sistem??

  • E ocupat cu PR ul, tot mandatul, ca si restul animalelor scapate de la zoo prin guvern…

 5. Nu contează că Rafila minte, voi veți vota PSD 30%.

 6. Nu ne va pune probleme un nou val de covid, ca suntem pregatiti. Noi ca tara suntem recunoscuti international pentru proactivitatea pe care o avem in fata eventualelor provocari.

 7. un minim efort de cautare pe youtube poate sa va satsfaca pofta de viroze sezoniere, cu enumarata epiisoade de scoli romaniesti inchise in 2018-2019 pe motiv de gripa

  Eroul in alb e dator sa ne imbotniteze, ca sa nu paa ca meseria lui e degeaba. La 28 luni de la descoperirea virusului, lipsa antiviralelor cu adevarat anticovrig da masura competentei oamenilor de stiinta.

 8. Doamne fereste-ma. Pai din noiembrie v-am zis. 🤣🤣🤣 Dar voi Batman, Batman, stiinta Fauci, apocalipsa, sfantul Pfizer, perfuzii, porcii zboara.

  • Ne-a zus si noi nu l-am crezut….alta data sa avem incredere in competenta medicala a tinichigiilor auto…

 9. Nici nu a fost vorba de altceva decât de o gripa sezoniera. Oricum , chiar și existenta gripei cum e definita ea de ‘placa oficiala’ este foarte discutabila (nu voi intra în detalii, sunt sigur ca sunt unii care-și vor da seama la ce ma refer).

 10. Domnul Răfăilă face ce știe cel mai bine.Dimineața citește știrile peGoagăl și după-amiaza ne aburește cu ele să ne arate ce băiat deștept este.Oricum în ultimii ani este de departe cel mai bun ministru al sănătății.Cine nu muncește nu greșește.Nu se mai aud de cazuri de malpraxis sau nosocomiale.Ce nu se aude înseamnă că nu există.

 11. Dacă Rafila zice că s-a terminat pandemia, înseamnă că ne ia drakku la toamnă. Scapă cine poate.

  Până acum a avut dreptate sută la sută, tot ce a zis că nu va fi, a fost, și ce a zis că va fi, nu a fost. Mai bine continua să sperie lumea, că poate scăpam, așa…

 12. Bravo ge4. In sfarsit vorbesc doar specialistii in problema pandemiei, nu statisticieni, stomatologi, psihologi, anestezisti. Si bravo Rafila ca nu intretii psihoza covidului.

 13. si marmota impacheta ciocolata
  cum calcam, asa mintim, la fiecare pas