G4Media.ro

ALERTĂ Legea pensiilor a fost respinsă din cauza absenteismului masiv al senatorilor…

Nicolae Serban

ALERTĂ Legea pensiilor a fost respinsă din cauza absenteismului masiv al senatorilor PSD

Legea pensiilor, anunțată drept una dintre prioritățile PSD, a fost respinsă miercuri în Senat din cauza absenteismului masiv al senatorilor social-democrați. Astfel, actul normativ a primit doar 67 de voturi ”pentru”, insuficiente însă pentru o lege organică, pentru adoptarea căreia este nevoie de minimum 68 de voturi. Legea a fost respinsă chiar în ziua în care premierul Viorica Dăncilă se întâlnea la partid cu organizațiile de pensionari din cadrul PSD.

De menționat că PSD are singur majoritatea absolută în Senat, cu 69 de aleși. Au votat în favoarea legii senatorii PSD, ALDE și UDMR, în vreme ce aleșii PNL și USR (22 prezenți) s-au abținut.

Ultima oară, PSD și-a mobilizat senatorii la ședința de plen din 3 iunie, când au respins cererea DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu (detalii aici).

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaților, forul decizional. În Cameră însă, PSD și ALDE nu au majoritate decât împreună cu UDMR și alte partide.

La începutul lunii martie, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că legea pensiilor este parțial neconstituțională, actul normativ fiind retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, imediat după votul din Camera Deputaților.

Potrivit deciziei Curții, au fost declarate neconstituționale art.25 alin.(1) şi art.63 lit.a) şi b) din Legea privind sistemul public de pensii.

Ce prevăd articolele respinse de CCR:

 • Articolul 25 alin (1) Contribuabilii la sistemul public de pensii, sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal.
 • Articolul 63 – Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
  • a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5;
  • b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani

Dispozițiile criticate de opoziție ca fiind neconstituționale priveau condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului, se arăta în sesizarea transmisă de PNL și USR Curții Constituționale.

De asemenea, mai sublinia opoziția, este instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

 1. excelent! sa mai mearga pensionarii sa voteze pzd ca le-au marit pensiile!

 2. Asta e!
  S-a prins si PSD ca nu exista bani…
  Vor da vina pe opozitie ca nu voteaza legea, e simplu!

 3. PSD nu mai are ce fura, am trait s-o vad si p-asta

 4. Se mai indoieste cineva ca sunt la fundul sacului?

 5. Fentă de doi bani ! Intenționat PSD nu și-a adus senatorii la vot pentru a arăta posibila față a opoziției ajunsă la putere.

  • Legea asta nu se va adopta NICIODATA. De la inceput a fost o mare minciuna, ce nu se-ntelege?!

  • Va fi adoptată în Camera Deputaților.

  • Senatul e prima camera pentru legea asta, la camera deputatilor va fi bataia. Opozitia putea sa le intinda o capcana prin abtinere, si sa le-o dea in freza la camera deputatilor, unde psdeul nu mai are majoritate.

  • Nu va agitati degeaba.
   Citez : „Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaților, forul decizional. ”
   Asadar treaba se va decide la Camera Derutatilor.

  • Băi liță, terminati-o cu vrăjeală, cum o dați voi la întors! Că atunci pe stadion, când mi firea a fost hulita, ci Halep, nu?
   Deci, PSD a SACRIFICAT PENSIONARII numai ca sa arate fata opoziției, nu?? Ce naiba mai crede vrajelilie astea? De ce nu s-au sacrificat ei la legile justiției sau la codurile penale!
   Nu le pasă de pensionari, nu???
   Legile Justiției trecute, Codurile penale trecute ( toate cu viteza luminii prin comisii, Senat și camera deputaților, parlament; votat fara citirea lor în prealabil) doar Legea Pensiilor nu!!
   Asta sa țină minte pensionarii!
   Si ALOCAȚIILE au fost mărite „din greseala de PSD” ( și-au pus poalele în cap după, dar prea târziu) doar datorita opozitiei, PSD cerând revotarea !!! De asta ce mai zici??? Acum s-au asigurat că nimeni nu mai votează din greșeală, au lipsit sau „i-au lipsit”

  • care fata a opozitiei ajunsa la putere? tu citesti ce scrii? macar din cand in cand?
   in conditiile in care ieri a fost motiunea si a picat cu brio, cum ar putea cineva sanatos la cap sustine ca opozitia a ajuns putere? cum? sau procentele de sub 50% mai nou sunt alea care bat ce e peste 50%? 🙂 🙂

 6. Mira pe cineva ? Mincinosi,manipulatodi,hoti asta este psd alde
  . Dancila urla cit bine face guvernarea analfabetilor, iar acum se vede. Sunt obositi de efodtul facut ieri. Votati PSD ALDE CA MERITA UN SUT IN SPATE.

 7. Intotdeauna politicienii gasesc subterfugii pentru a se dezice de ceea ce au promis in campaniile electorale si, mai grav, de ceea ce s-au angajat prin programele de guvernare. De altfel, de aceea si fac legile cum le fac, cu expresii de genul „se poate”, sau „exceptie facand…”!
  Eu in continuare astept un geniu care sa inventeze societatea fara politica si politicieni.

  • Ieri au demonstrat că se poate face cum vor ei, că au majoritatea (și nu numai ieri, și cu legile justiției, și cu codurile penale).
   Pentru pensii de ce nu au reușit?
   Deci, Legile Justiției trecute, Legea Pensiilor nu! De ce pt prima s-a putut???

  • Ca nu-i posibil sa asiguri atata banet dintr-o economie nationala ca a Romaniei.

  • Dar intotdeauna se gasesc bani pentru politicieni si nomenclatura!

 8. La căderea guvernului și-au demonstrat majoritatea, s-a făcut cum au vrut ei! Acum nu s-a putut!
  Când o să înțeleagă fraierii că PSD le livrează doar gogoși? Că ce le-a mai scăpat printre degete au făcut-o cu împrumuturi de miliarde tot pe seama fraierilor și a urmașilor lor!
  E greu sa împrumuți niște bani pe care să ii împrăștii pe ici pe colo, din pix?? Nu, e mai greu sa construiești ceva cu acei bani, să ai cunoștințele necesare și să nu furi banii, sa nu ii folosești pt altceva decât destinația inițială…
  Guvernul PSD nu poate fi trântit decât de PSD ( pt că… absența 2016…n
  Nu sunt oameni verticali care sa gândească la binele poporului, acolo e o mare haită, frăția borfașilor ( tot felul de famiglii, gen Cosma). Probabil PSD își va trânti singur guvernul ( că tot vorbesc de o remaniere larga) atunci când începe deja dezastrul. Nu își vor recunoaște dezastrul provocat de ei, vor spune că s-au certat intre ei și, uite așa, a picat guvernul.
  Nu înțeleg de ce țin cu dinții de putere pt anul rămas. Știu că mai au un an în parlament, uita insa că timpul trece repede, cu cât stau mai mult și provoacă dezastre mai mari, cu atât vor răspunde mai mult ( cu închisoarea, pt cei care au prăbușit în formă continuată economia)

  • La cum cunosc eu PSD-ul, nu se vor da dusi pana la alegeri, iar pana atunci vor secatui tara constienti fiind ca nu vor mai pupa guvernare. O vor secatui pentru a-si face ei plinul si a-si asigura resursele financiare pentru viitorul lor personal. Pentru asta vor „calca peste cadavre” cunoscand firea lasa a poporului roman, care nu poate reedita Rascola de la 1907, dar bazandu-se si pe fortele din MAI. Vor urma vremuri interesante din octombrie incolo…

 9. Să ne amintim că și legea pt alocații a trecut fără să vrea PSD. După ce și-au dat seama că au greșit, au cerut revotarea legii!!! Remember?? Acum s-au asigurat că nu mai e niciunul care sa o aprobe din greșeală 🙂
  Frate, ce coincidență, parcă s-au numărat înainte câți să intre în sala : auzi, 68 din cele 69 necesare!!! Incredibila coincidență și ghinion pe pensionari

 10. Pe pzdisti ii doare la basca de pensionari. Problema e ca ei, pensionarii, electoratul PZD, nu-si dau seama!

 11. Și chiulangi și incompetenți.

 12. pentru ca psd nu are bani in buget si pentru ”codul administrativ” si pentru ”legea pensiilor!
  situatie in care a ”prioritizat” ceea ce le este mai aproate de sorici, recte ”codul administrativ”, prin care se acorda pensii speciale si alte drepturi materiale discretionare alesilor locali!
  pentru populimea pensionara a ramas, pe fundul sacului, doar mu13!

 13. Sa vedeți când o sa vina PNL la guvernare ce-o să va mai dea…la gioale…cum au mai făcut-o.