G4Media.ro

Alertă în Italia pentru febra Dengue. Ministerul Sănătății sporește controalele la frontieră

Sursa foto: Unsplash/ Syed Ali

Alertă în Italia pentru febra Dengue. Ministerul Sănătății sporește controalele la frontieră

Alerta Dengue din Brazilia și din Argentina din cauza numeroaselor focare din alte zone tropicale din restul lumii a declanșat controale la frontiere în Italia. Din cauza creșterii globale a cazurilor de febră Dengue, la dispoziția directorului general Francesco Vaia, Birourile de Sănătate Maritimă, Aeriană și de Frontieră (Usmaf-Sasn) au fost instruite să ridice nivelul de alertă și vigilență față de mijloacele de transport și mărfurile care provin din țări unde „riscul de a contracta boala este frecvent și continuu”, potrivit Rador Radio România.

Brazilia a ajuns la 512.353 de cazuri probabile de Dengue, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Sănătății. Numai în acest an, au fost confirmate 75 de decese din cauza bolii și alte 350 sunt investigate. Numărul cazurilor s-a dublat de patru ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 128.842 de cazuri probabile de Dengue și 50% erau asimptomatice.

Se numește transmitere silențioasă și – așa cum s-a întâmplat cu Covid-19 – îi îngrijorează în mod special pe epidemiologii brazilieni. Numărul persoanelor infectate asimptomatice este, de fapt, considerat crucial pentru răspândirea epidemiei. Investigațiile efectuate la Institutul de Cercetare Ştiințifică din cadrul Ministerului Brazilian al Sănătății, Fundația Oswaldo Cruz, arată că peste 50% dintre persoanele infectate nu dezvoltă simptome, iar evenimentele legate de petrecerile de Carnaval, care atrag mii de oameni pe străzi, criza pare destinată să se agraveze. „Dacă un țânțar Aedes egypti mușcă o persoană asimptomatică, șapte zile mai târziu este capabilă încă să transmită boala”, explică cercetătoarea de la Fiocruz, Denise Valle, într-un interviu pentru televiziunea locală. Nu întâmplător la Rio de Janeiro, inima culturii Carnavalului, în ultima săptămână infecțiile au crescut cu 56% față de cea anterioară.

În Europa, există trei țări care au înregistrat cazuri și epidemii locale sporadice de Dengue, între 1 ianuarie și 5 decembrie 2023. Italia, prima cu 82 de cazuri, urmată de Franța cu 43 de cazuri și Spania cu 3 cazuri. „În 2023 am avut cel mai mare număr de cazuri și transmisii locale de Dengue de până acum” a explicat Alessandro Marcello, șeful laboratorului de virologie moleculară al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie, care își desfășoară activitatea în Zona Parcului Științific din Trieste. „Schimbările climatice, dar și deplasările persoanelor sunt în principal responsabile pentru circulația febrei Dengue în zone noi”, a adăugat Marcello.

„Din cauza creșterii globale a cazurilor de Dengue, la dispoziția directorului general, Francesco Vaia, Birourile de Sănătate Maritimă, Aeriană și de Frontieră (Usmaf-Sasn) sunt invitate să ridice nivelul de alertă și vigilență față de mijloacele de transport și față de mărfurile importate din țări în care riscul de a contracta boala este frecvent și continuu sau în care este prezent Aedes aegypti”. Circulara amintește „că Reglementările sanitare internaționale impun ca zona aeroportului/portului și a celor 400 de metri din jur să fie ținute libere de surse de infecție și contaminare, prin urmare și de rozătoare și insecte”. „Așa cum se prevedea deja prin circulara Ministerului Sănătății din 28 septembrie 2017 și în conformitate cu Planul Național de Prevenție, Supraveghere și Raspuns la Arboviroză (Pna) 2020-2025, recomandă ca Usmaf-Sasn să monitorizeze cu atenție – precizează documentul – dezinfecția aeronavelor și să evalueze posibilitatea emiterii ordinelor pentru efectuarea de intervenții extraordinare pentru supravegherea populațiilor de vectori și alți infestanți și pentru dezinfestare”, concluzionează comunicatul.

„Tânțarul la care se referă circulara este Aedes aegypti, un țânțar vector specific al Zika și, de asemenea, al virusului Dengue. Acest țânțar nu este prezent pe teritoriul nostru și, de aceea, dorim să prevenim sosirea lui în Italia. Printre altele, țara noastră este una dintre puținele, dacă nu singura din Europa, care are aceste măsuri la graniță”, explică Vaia.

Vaccinul împotriva febrei Dengue a fost aprobat în Italia în septembrie anul trecut și va fi disponibil de săptămâna viitoare la Institutul Național de Boli Infecțioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma. Unitatea este printre primele centre care au primit doze. Consultația și vaccinarea sunt pe cheltuiala utilizatorului. În septembrie anul trecut, AIFA a dat undă verde singurului vaccin pentru prevenirea bolii, chiar și pentru cei care nu au fost expuși anterior la virus și fără a fi nevoie să efectueze un test prevaccinare și două doze sunt suficiente pentru realizarea imunizării.

Sursa: RAI NEWS / Rador Radio România /.
Traducerea: Oana Avra

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...