G4Media.ro

Alegerile din Statele Unite s-au încheiat: 50 – 50 America rămâne, dar…

Foto: Wikipedia

Alegerile din Statele Unite s-au încheiat: 50 – 50 America rămâne, dar Democrații au mai multe motive de mulțumire decât Republicanii, la mijlocul mandatului președintelui Joe Biden

Cu alegerea lui Raphael Warnock în al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru un post de senator în statul Georgia, Partidul Democrat și asigurat o majoritate de 51 – 49 în Senat. În primii doi ani ai mandatului președintelui Biden balanța era înclinată de vicepreședinta Kamala Harris, atunci când votul era 50 – 50.

Singurul mandat de senator care a schimbat culoarea politică a fost cel din Pennsylvania, unde după retragerea senatorului Republican Pat Toomey, Democratul John Fetterman l-a învins pe Republicanul Mehmet Oz, care era sprijinit de fostul președinte Donald Trump. În rest, în celelalte 34 de state unde au avut loc alegeri, mandatul nu și-a schimbat culoarea politică.

Senatul este compus din 100 de membri, câte doi pentru fiecare stat, aleși pe șase ani de întreg electoratul statului. La fiecare doi ani Senatul își reînnoiește prin vot 1/3 dintre mandate. Alegerile din 2022 constituie un succes pentru președintele Biden pentru că această structură de 51 – 49 îi permite aprobarea numirilor sale în posturi federale și în special la nivelul judecătorilor.

În Camera Reprezentanților Republicanii au reușit să preia controlul, câștigând 222 de mandate, față de 213 ale Democraților. În fapt, aceasta reprezintă o inversare a raportului de forțe din 2020, care era de 222 – 213 pentru Democrați, un câștig net de nouă mandate pentru Republicani, care au câștigat de la Democrați 18 districte, în timp ce Democrații au câștigat de la Republicani 9 districte. La ora actuală se renumără voturile în districtul 3 din statul Colorado, unde candidata Republicană Laurent Bobert a terminat cu un avans de 550 de voturi în fața Democratului Adam Frisch, dintr-un total de 327.000 de voturi. Cum diferența este mai mică decât 0,5% din total, așa cum prevede legislația din Colorado toate voturile trebuie renumărate.

Pe ansamblul țării, Republicanii au obținut 50,7% din voturile exprimate, față de 47,7% pentru Democrați. Dacă rezultatul era așteptat, proporțiile minime ale victoriei Republicanilor constituie o surpriză. În mod tradițional, partidul aflat în opoziție față de președinte avansează mai substanțial la alegerile de mijloc de mandat prezidențial.

Alegerile pentru Camera Reprezentanților au loc la fiecare doi ani în toate cele 435 de districte, singurii care nu votează fiind cetățenii din Districtul Federal Columbia – Washington D.C., care nu are reprezentare în Congres. Preluarea controlului Camerei Reprezentanților de către Republicani va pune obstacole în calea agendei legislative a administrației Biden. Liderul Republican, Kevin McCarthy, care va fi ales Speaker al Camerei la inaugurarea noii legislaturi pe 3 ianuarie 2023, va avea însă o misiune îngreunată de subțirimea majorității pe care o conduce și riscul este ca puținii Republicani centriști realeși să sprijine unele dintre proiectele de lege ale administrației, pe fondul unei relative respingeri a radicalismului populist reprezentat de Trump și candidații susținuți de el.

În sfârșit, un scrutin care nu este național ca rezultat, dar care are semnificații politice naționale este cel pentru guvernatori. Desfășurate în 36 din cele 50 de state, alegerile s-au încheiat cu un câștig net de 2 mandate pentru Democrați, care au redus scorul de la 28 – 22 la 26 – 24 în favoarea Republicanilor. Democrații au câștigat de la Republicani mandatele în statele liberale Maryland (al președintelui Biden) și Massachusetts, dar și în Arizona unde Katie Hobbs a învins-o pe Kari Lake, o altă protejată a lui Trump, în timp ce Republicanii au câștigat de la Democrați Nevada, un stat care în ultimii ani a fost tot timpul pe muchie de cuțit.

Posturile de guvernator nu sunt importante doar pentru statul respectiv unde ele reprezintă șeful puterii executive, ci și profilul național pe care-l creează pentru eventualii candidați la președinție. De pildă, în Florida, Rob De Santis a fost reales cu aproape 60% din voturi și, deși nu și-a anunțat încă intenția de a candida în 2024, sondajele au început să-l dea câștigător în fața lui Trump în cursa pentru învestitura Republicană. În epoca recentă, Bill Clinton a fost ales președinte în 1992 pe când era guvernator de Arkansas, în timp ce George W Bush era guvernator de Texas când a fost ales președinte în 2000.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Rob De Santis: presedinte S.U.A.

    • Rob De Santis l-a avut adversar in 2022 Charles Joseph Crist Jr., si care a fost cel mai slab adversar posibil !. Charles Joseph Crist este un politician cu nume englezesc, dar de origine greaca, nascut in Pennsylvania, ……si fugit de acolo in Florida……. pentru ca in Nordul si Centrul SUA nu voteza nimeni cu el !.
      Florida este o regiune – peninsula relativ izolata de partea Continentala din SUA (si incorporat ca Stat la 1845 – adica tarziu la standardul politic al SUA) si din care nici un Guvernator NU are sanse serioase sa ajunga Presedintele SUA)
      Deci exista in SUA 3 state de unde un Guvernator NU are sanse serioase sa ajunga Preseditele SUA: Alaska, Hawai si Florida.