G4Media.ro

Alegeri parlamentare în Bulgaria: Conservatorii și liberalii se luptă pentru primul loc…

Foto: Facebook Bojko Borisov/Kiril Petkov

Alegeri parlamentare în Bulgaria: Conservatorii și liberalii se luptă pentru primul loc în al cincilea scrutin în doi ani, cu șanse reduse de a forma o coaliție de guvernare stabilă

Sondajele de opinie plasează în frunte partidele Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, conservator), condus de fostul prim ministru Bojko Borisov și alianța dintre două partide liberale Continuăm Schimbarea (CC) condus de fostul premier Kiril Petkov și Bulgaria Democrată (DB) condus de Hristo Ivanov. Atât GERB cât și CC-DB sunt creditate cu intenții de vot de 25 – 26% în sondajele de opinie.

Pe lângă acestea, mai au șanse de a accede în Adunarea Națională Mișcarea pentru Drepturi și Liberatăți (DPS, minoritatea turcă), Renaștere (ultra-naționalist), fiecare cu câte 12 – 13% și Partidul Socialist Bulgar (BSP), foștii comuniști, cu 7 – 8%.

Un astfel de rezultat ar perpetua criza politică declanșată în 2021 când guvernul reformator și anti-corupție condus de Petkov, un om de afaceri cu studii în Statele Unite, a căzut, sabotat de forțele opuse reformei și pro-Rusia.

De atunci în pofida scrutinelor repetate formarea unei coaliții stabile s-a dovedit imposibilă, mai ales dată fiind adversitatea personală dintre Petkov și Borisov, care a împiedicat formarea unui guvern între cele două mari partide de centru-dreapta. De data aceasta, Petkov s-a declarat să negocieze formarea unui guvern cu toate partidele intrate în parlament, inclusiv cu GERB, dar numai bazat pe politici.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la creșterea sprijinului pentru Renaștere care îl sprijină pe Putin și se pronunță pentru ieșirea Bulgariei din Uniunea Europeană și NATO. O bună parte din sprijinul pentru ultra-naționaliști a venit de la BSP care are o poziție moderat pro-rusă, moștenită de la predecesorii să comuniști. În sfârșit, DPS, ca și UDMR în România, are o orientare politică flexibilă.

Ca atare, singura soluție pentru găsirea unei majorități în Adunarea Națională (parlament unicameral cu 240 de locuri) ar fi o coaliție între GERB și CC-DB, dar cum Petkov a criticat în trecut vehement moștenirea guvernelor conduse timp de peste un deceniu de Borisov este greu de crezut că cele două partide vor ajunge prea curând la o înțelegere.

Criza politică prelungită din Bulgaria a oferit ocazia pentru președintele Rumen Radev, un independent sprijinit de BSP, ales în 2016 și reales în 2021, să-și sporească influența și să joace un rol esențial în formarea și prăbușirea coalițiilor de guvernare și care este mai degrabă sceptic cu privire la lupta anti-corupție invocată de Petkov și la sprijinul acordat de Bulgaria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Votul are loc duminică 2 aprilie între orele 7 și 20 cu posibilitate de perelungire până la 21, în 11.819 secții de votare din Bulgaria și din străinătate. Scrutinul este proporțional de listă regională cu prag național de 4%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...