G4Media.ro

Alegeri municipale și regionale în Spania: înfrângere grea pentru socialiștii premierului Pedro…

Sursa foto: Facebook / Pedro Sanchez

Alegeri municipale și regionale în Spania: înfrângere grea pentru socialiștii premierului Pedro Sánchez, avans puternic pentru Vox, extrema dreaptă

Cu șase luni înainte de alegerile generale, Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez a suferit o grea înfrângere în alegerile municipale și regionale desfășurate duminică, 28 mai, în Spania, potrivit Le Figaro.

Liderul principalului partid de opoziție de dreapta, Partidul Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, a anunțat imediat „un nou ciclu politic”. Duminică, PP a făcut „un pas uriaș” pe drumul care ar trebui să îl conducă pe Alberto Núñez Feijóo spre postul de prim-ministru la sfârșitul anului, a adăugat președintele guvernului andaluz, Juan Manuel Moreno Bonilla, un lider al partidului.

Dar, în afară de PP, celălalt mare câștigător a fost partidul de extremă dreapta Vox, deja a treia forță politică în Parlament, care, cu peste 1,5 milioane de voturi la alegerile municipale (7,19%), și-a dublat scorul în patru ani și a obținut progrese spectaculoase în multe parlamente regionale.

Toate sondajele preziceau o victorie a dreptei atât la alegerile municipale, cât și la cele regionale, dar nimeni nu se aștepta ca Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Pedro Sánchez să sufere pierderi atât de mari. Șeful guvernului demisionar din Cantabria (nordul Spaniei), Miguel Ángel Revilla, liderul unui mic partid regionalist aliat cu socialiștii, a vorbit despre un „val de dreapta”, atât din partea PP, cât și din partea Vox, în timp ce șeful guvernului socialist din Aragón, Javier Lambán, a mers până la a descrie un „tsunami” care a măturat „zidul” ridicat de socialiști. Ambii au fost înfrânți. „Rezultatul nu a fost cel pe care îl speram”, a comentat sobru, cu un aer învins, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialist, Pilar Alegría.

Vox, un partener dificil și incomod

PP, care a transformat aceste alegeri locale și regionale într-un referendum național asupra politicilor lui Pedro Sánchez, și-a atins practic toate obiectivele. În primul rând, a obținut cel mai mare număr de voturi la alegerile municipale, peste 7 milioane (31,5%), cu aproximativ două milioane mai mult decât în urmă cu patru ani, față de mai puțin de 6,3 milioane (28,1%) pentru Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Sánchez.

Peste toate acestea, potrivit televiziunii publice TVE și cotidianului El País, PP a câștigat cel puțin șase din cele zece regiuni guvernate până acum (direct sau în cadrul unei coaliții) de PSOE: Comunitatea Valenciană (est), a patra din țară ca număr de locuitori, Aragon (centru), Extremadura (vest), Insulele Baleare (est), Cantabria și Rioja (nord).

Dar dezavantajul este că, în majoritatea acestor regiuni, va avea nevoie de sprijinul Vox pentru a guverna, iar acest partid de extremă dreapta se dovedește deja a fi un partener dificil și incomod pentru PP, într-un moment în care acesta din urmă încearcă să proiecteze o imagine moderată. Cele două partide guvernează deja într-o regiune încă de anul trecut. De asemenea, Partidul Socialist a pierdut în favoarea PP primăria orașului Sevilla, cel mai mare oraș din Andaluzia (sud) și principalul său bastion municipal, precum și pe cea din Valencia. Și nu are garantată victoria în Barcelona, întrucât candidatul său a ieșit doar pe locul al doilea, în urma unui candidat pro-independență.

Repetiție generală înainte de alegerile generale

Alegerile de duminică au vizat toate cele 8.131 de municipalități, reprezentând 35,5 milioane de alegători, precum și adunările a 12 dintre cele 17 regiuni autonome ale țării. Aproximativ 18,3 milioane de alegători au fost implicați în acest al doilea scrutin. Acest scrutin dublu a fost considerat ca o repetiție generală înaintea alegerilor generale, a căror dată exactă nu este încă cunoscută. Numele lui Pedro Sánchez nu a apărut pe niciun buletin de vot duminică, la fel ca și cel al lui Alberto Núñez Feijóo. Dar miza era foarte mare pentru cei doi bărbați, care s-au implicat puternic în campanie, până la punctul de a face din aceste alegeri un adevărat prim tur de scrutin înaintea alegerilor legislative de la sfârșitul anului. Sánchez își făcuse campanie pe baza bilanțului guvernului său, în principal în domeniul economic. Dar miza este mare și pentru Feijóo, în fața primelor alegeri la care participa în calitate de lider al PP.

PP nu numai că a păstrat cele două regiuni pe care le deținea (Madrid și Murcia), dar a obținut și majoritatea absolută în ambele. Același lucru este valabil și pentru primăria capitalei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...