G4Media.ro

Alegeri în Scoția: Probabilă realegere cu majoritate absolută a separatiștilor, dar independența…

Nicola Sturgeon, foto: Nicola Sturgeon Facebook

Alegeri în Scoția: Probabilă realegere cu majoritate absolută a separatiștilor, dar independența e departe de a fi o certitudine

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) este cotat drept câștigător cu majoritate absolută al alegerilor parlamentare din Scoția de joi, dar un eventual referendum pentru independență și rezultatul său constituie deocamdată o incertitudine.

Sondaj alegeri Scoția
Sondaj alegeri Scoția foto: captură Sky News

Sondajele arată că SNP, condus de Nicola Sturgeon, care este șefa executivului de la Edinburgh, va câștiga 67 din cele 129 de mandate ale parlamentului Scoției (73 alese prin scrutin majoritar uninominal și 56 pe liste regionale de partid cu prag de 5% care determină structura finală a legislativului).

SNP se află la guvernare fără întrerupere din 2007 și aceasta ar fi a patra victorie consecutivă în alegerile scoțiene.

În bună măsură, popularitatea SNP se datorează lui Sturgeon, văzută de mulți scoțieni ca o campioană a rezistenței împotriva guvernării de la Londra, unde Conservatorii, nepopulari în Scoția, guvernează fără întrerupere de 11 ani.

Principala promisiune a SNP este convocarea unui referendum pentru independența Scoției față de Regatul Unit și din acest punct de vedere Sturgeon se poate baza și pe sprijinul Verzilor, care sunt și ei separatiști aici.

Acesta ar fi al doilea referendum pentru independență după cel din 2014, când electoratul scoțian a votat în favoarea rămânerii în UK cu 55% – 45%.

De atunci însă, Scoția, care a votat cu 62% – 38% în 2016 în referendumul Brexit pentru rămânerea în Uniunea Europeană față de 52% – 48% pe ansamblul UK pentru ieșirea din UE, a fost nevoită să părăsească Uniunea.

Drept urmare, sprijinul pentru independență a crescut în sondajele de opinie, deși în ultima vreme cele două opțiuni sunt practic la egalitate, reflectând și o ușoară scădere de popularitate a SNP, pe care opoziția îl acuză că a devenit partidul-stat în Scoția.

Pentru a convoca un referendum pentru independență este necesară nu doar aprobarea de către parlamentul de la Edinburgh, ceea ce se anunță a fi o formalitate, dar și de aprobarea guvernului de la Londra.

Or, în această privință prim ministrul britanic, Boris Johnson, a fost clar până acum în opoziția sa. Dacă însă SNP obține o majoritate absolută, acest lucru va fi folosit ca un argument de către Sturgeon, care a negat că va încerca să convoace un referendum ilegal, fără aprobare de la Londra, în favoarea sprijinului pentru un astfel de scrutin din partea electoratului scoțian.

Dacă și când va fi convocat un astfel de referendum este o incertitudine. Și mai dificil este de pronosticat la ora actuală cum va vota electoratul scoțian într-un al doilea referendum pentru independență.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...