G4Media.ro

Alegeri în Mexic: Nouă morţi în două atacuri asupra unor candidaţi /…

Sursa foto: Wikimedia

Alegeri în Mexic: Nouă morţi în două atacuri asupra unor candidaţi / Din septembrie, cel puţin 28 de candidaţi la funcţii locale au fost asasinaţi în această țară

Nouă persoane au fost ucise în două atacuri asupra unor candidaţi la alegerile locale din 2 iunie în Chiapas, în sudul Mexicului, a anunţat duminică procuratura din această regiune, o nouă ţintă a crimei organizate. Unul dintre cei doi candidaţi a fost rănit în atacurile care au avut loc sâmbătă seara la Villa Corzo şi Mapastepec, a precizat parchetul, potrivit AFP, transmite News.ro.

Parchetul a anunţat iniţial trei decese în Villa Corzo, înainte de a confirma că o persoană rănită a murit la spital. Cinci persoane au fost ucise în Mapastepec.

Prins în violenţa crimei organizate, Chiapas trăieşte de câteva zile în ritmul atacurilor împotriva candidaţilor la alegerile municipale.

Joi seară, şase persoane au fost ucise la Concordia, în apropiere de Villa Corzo, printre care şi candidatul Lucero Lopez, într-o ambuscadă după un miting de campanie. La San Cristobal de las Casas, capitala turistică a Chiapasului, candidata Partidului Verde la preşedinţia consiliului municipal, Linda Higuera Gutiérrez, a denunţat, de asemenea, un atac împotriva echipei sale de campanie.
 

 Angajament politic periculos 

Din septembrie, cel puţin 28 de candidaţi la funcţii locale au fost asasinaţi în Mexic, potrivit celor mai recente cifre prezentate joi de ONG-ul Data Civica. Violenţele afectează toate partidele, fie că este vorba de Morena, partid de stânga aflat la putere, de coaliţia de opoziţie PRI-PAN-PRD sau de Movimiento ciudadano.

Cartelurile sau bandele încearcă să „impună candidaţi” la alegeri, a declarat recent pentru AFP Victor Serrato, procuror pentru infracţiuni electorale în statul Michoacan (vest). Modul de operare este mai mult sau mai puţin acelaşi: „infractorii aleg un candidat” şi îi anunţă pe ceilalţi că „nu au dreptul” să candideze.

Mexicul se pregăteşte să organizeze, la 2 iunie, cele mai ample alegeri din istoria sa: alegeri prezidenţiale, legislative, pentru nouă posturi de guvernator din 32 de state şi o multitudine de alegeri locale. În total, sunt puse în joc puţin peste 20.000 de mandate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...