G4Media.ro

Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina/…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina/ Ei au cerut plata despăgubirilor promise după ce în Polonia au fost vândute cereale ucrainene

Mai multe grupuri de agricultori polonezi au blocat miercuri punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka.

Ei sunt nemulțumiți că guvernul de la Varşovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite în urma pătrunderii libere în ţară a cerealelor ucrainene, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Pichete şi zeci de tractoare au împiedicat la acel punct de frontieră trecerea camioanelor venite din Ucraina. Manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în acelaşi timp în mai multe oraşe poloneze, printre care Szczecin şi Lublin.

Guvernul de la Varşovia a anunţat luna trecută că le va plăti compensaţii producătorilor de cereale afectaţi de scăderea preţurilor cauzată de intrarea şi acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene după ce UE a suspendat taxele vamale asupra importurilor din Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia.

Comisia Europeană a aprobat două pachete de compensaţii, de 56 şi, respectiv, 100 de milioane de euro destinate agricultorilor din ţările cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole din Ucraina (România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria).

Dar guvernul de la Varşovia a estimat că aceste compensaţii nu acoperă nicidecum pagubele agricultorilor săi, a cerut Bruxellesului să-i aprobe suplimentarea de la bugetul polonez cu până 2,2 miliarde de euro suma despăgubirilor acordate agricultorilor polonezi şi a interzis unilateral importurile agricole ucrainene, interdicţie ridicată după ce Comisia Europeană a acceptat restricţii temporare pentru importul a patru produse agricole ucrainene, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi la Dorohusk (un alt punct de trecere la graniţa cu Ucraina) că s-a reuşit evacuarea din ţară a 56% din cerealele ucrainene acumulate în silozurile poloneze şi că, deşi luni încă se mai descărcau cereale venite din Ucraina, „de acum înainte niciun bob în plus” de cereale ucrainene nu va mai sosi în Polonia, după ce Comisia Europeană a prelungit până pe 15 septembrie măsurile de salvgardare pentru cele patru produse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...