G4Media.ro

UPDATE Zeci de persoane protestează la această oră în Piața Victoriei: „Deschideţi…

sursa foto: INQUAM Photos\ George Calin

UPDATE Zeci de persoane protestează la această oră în Piața Victoriei: „Deschideţi pieţele!”/ Agricultorii organizează miercuri, în fața Guvernului, miting de protest

UPDATE Zeci de producători agricoli şi muncitori din domeniul agricol veniţi din mai multe zone ale ţării participă, miercuri, la o manifestaţie în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de închidere a pieţelor care funcţionează în spaţii închise.

Protestatarii scandează „Deschideţi pieţele!” şi „Vrem să muncim, nu să murim!” şi afişează pancarte inscripţionate cu mesajele: „Supermarketurile-n câştig, ţăranii evacuaţi în frig!”, „Vrem soluţii concrete, nu ţărani evacuaţi din pieţe!”, „Pieţele pentru producătorii români!”, „Susţineţi ţăranii! Sprijinul tău e sămânţa acţiunii noastre”, „Agricultura familială la scară mică – ţărănească”.

În timpul mitingului, mai mulţi reprezentanţi ai producătorilor şi lucrătorilor agricoli au fost primiţi în Palatul Victoria pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului.

știrea inițială

Mai multe organizaţii ale producătorilor agricoli şi ale lucrătorilor în agricultură organizează miercuri o manifestaţie în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de măsura autorităţilor de închidere a pieţelor alimentare care funcţionau în locaţii acoperite, informează organizatorii într-un comunicat citat de Agerpres.

La protestul din faţa sediului Guvernului urmează să participe reprezentanţi ai organizaţiilor Uniunea Salvăm Ţăranul Român, Asociaţia Eco Ruralis, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Asociaţia Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din România, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS, Federaţia Sindicatelor Democratice din Agricultură, Federaţia Naţională a Lucrătorilor, Federaţia Uniunea Producătorilor Agricoli şi Organizaţiilor Interprofesionale, Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Cooperativa Agricolă Roşiori de Ialomiţa, Asociaţia Femeilor din Mediul Rural Olt şi Asociaţia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia.

Revendicările producătorilor şi lucrătorilor agricoli sunt: revizuirea Hotărârii de Guvern nr. 935/2020 publicată în Monitorul Oficial din 06.11.2020, precum şi sprijinul Guvernului şi al autorităţilor locale pentru menţinerea deschisă a tuturor pieţelor, halelor agroalimentare şi târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, în condiţii îmbunătăţite de siguranţă sanitară pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, aşa cum se întâmplă în toate ţările din Uniunea Europeană; sprijinirea urgentă şi strategică a pieţei locale şi a lanţurilor scurte alimentare în condiţii de siguranţă pentru sănătatea publică, inclusiv compensarea pierderilor suferite de ţărani şi micii producători afectaţi de închiderea pieţelor din spaţii închise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociaţiile de mici producători; accesul la piaţă pentru micii producători; respectarea obligaţiilor internaţionale pentru drepturile omului în sectorul agroalimentar; participarea ţăranilor şi a micilor producători la luarea deciziilor şi dialog permanent cu autorităţile la nivel central.

sursa foto: INQUAM Photos\ George Calin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Manevra pesedista.Tu esti Frumosule?S-au inchis 27 de piete din547, deci 5 la suta.Si Stanescu contribuie,judetul Olt este in frunte. Apa de ploaie.

 2. Ce agricultură avem noi ? Cand producția internă asigură doar 10% din consum restul vine din import , iar evaziunea fiscală atinge cote de zeci de miliarde de euro, in piete sunt numai o singură etnie care face doar bișniță. Unde sunt locurile de munca din agricultură, unde se duc miliardele de euro din subvenții, de ce sute de mii de români lucrează în agricultura altor țări ?????

 3. sa intreb „producatorii” romani de TVA si bon fiscal?
  dintotdeauna pietele au fost piete „deschise”, cele inchise sunt o inventie pentru samsarii/intermediarii/nesimtitii care le populeaza!
  PS sincer, nu am nicio incredere in rosiile si ardeii din piete, sunt pline de chimicale (proportie ne-verificata si ne-reglementata) fiecare pune cat poate pentru a spori productia cat mai mult. Am incredere doar in ce pune tata in gradina si atat.
  PS sunt mult mai „curate” legumele din UE, macar acolo continutul de chimicale este reglementat !

  • Ce se lamentează samsarii la +6,+10 grade celsius afară acum!!! Am trăit 29 de ani în Sf. Gheorghe de Covasna și făceam piața din „mare”, deschisă, iarna la -10, – 20 de grade.
   Deci, nu puneți botul la tot ce protestează unii sau alții!

 4. Ati observat ca toti, dar TOTI (!!!) pepenii sunt din Dabuleni?
  Si, la fel, orice alte legume sunt „romanesti”, „ecologice”, „ecologiste” chiar, iar „taranii” care le vand au mutre de taximetristi pusi pe capatuiala?

  Mai lasati-ma cu „producatorii” romani sabotati de supermarketuri. Sunt foarte putini tarani (adevarati) care-si vand marfa in piete. Pietarii sunt daor intermediarii care cumpara la preturi de mizerie de la tarani si vand la preturi de import in piete.
  Luati toate pietele la mana sa vedeti CINE anume vinde la tarabe! Sa vedeti CINE anume le-a dat autorizatii!

  Cei din piete NU SUNT tarani! Sunt tigani pusi pe capatuiala!

  • Horia,punct ochit,punct lovit. si telemeaua e toata de Sibiu. problema e a samsarilor,trebuie sa dea dividente (spaga) la aia care le-au dat certificate de producator false si autorizatiile de vanzare in piete. vine craciunul,tre sa manace si gura lor ceva.

 5. Ministrul agriculturii să facă anchetă cum de toți bișnițari au certificate de producător cu toate că nu știu cu arată un câmp sau solar. Sa spună unde ajung banii din agricultură și de ce nu se fac controale pe teren . Subvențiile de ce nu transformă in imputuri agricole? Sa arate public cine primește subvenții și ce angajați are fiecare. Sunt firme care primesc subvenții dar nu lucrează teren sau sa aibă animale dar nu au un singur angajat.

 6. aveti dreptate, fara bon fiscal in piete, dar nici politicienii nu dau bon fiscal cand iau spaga!

 7. Ce se lamentează samsarii la +6,+10 grade celsius afară acum!!! Am trăit 29 de ani în Sf. Gheorghe de Covasna și făceam piața din „mare”, deschisă, iarna la -10, – 20 de grade.
  Deci, nu puneți botul la tot ce protestează unii sau alții!

 8. Ce elegant ii numiti, agricultorii, sa fim seriosi cu fermierii/agricultorii care vand, de exemplu, in hala Obor.

 9. se observa dela posta ca toti comentatorii sant postaci platiti de actuala guvernare Pt cativa bani va vindeti sufletul si putin va pasa de suferintele unor oameni

 10. Un numar enorm, sunt impresionat.

 11. Sa rezumam:
  1. Pietele, asa cum au functionat, au fost puncte importante de contaminare.
  2. Autoritatile nu au oameni si mijloace sa impuna respectarea regulilor sanitare.
  3. Asa ca închidem.
  4. Autoritatile au totusi oameni: cei trimisi sa patruleze noaptea (desi ziua le-ar fi mai putin frig) sa impuna restrictia de circulatie.
  Daca în Roma antica se oferea „pâine si circ”, acum, pentru multi, pâine nu se mai ofera.