G4Media.ro

Africa de Sud, obligată legal să pună în aplicare mandatul de arestare…

Sursa foto: Unsplash / Den Harrson

Africa de Sud, obligată legal să pună în aplicare mandatul de arestare pe numele lui Putin în timpul vizitei programate în august

Imediat după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, analiștii au început să parcurgă lista potențialelor angajamente ale președintelui în țările în care acesta ar putea – cel puțin teoretic – fi pus în aplicare, relatează Sky News.

Deși deplasările externe ale liderului au fost limitate după invazia Rusiei în Ucraina (prima sa deplasare fiind în micile state ex-sovietice Tadjikistan și Turkmenistan, în iunie anul trecut), se pare că acesta ar urma să participe la summitul BRICS de la Durban, Africa de Sud, în luna august.

Africa de Sud se numără printre cele 118 țări care au ratificat Statutul de la Roma al CPI și, prin urmare, ar avea obligația legală de a pune în aplicare mandatul de arestare.

Dacă liderul rus va mai participa acum, având în vedere dilema diplomatică pe care ar reprezenta-o pentru o țară cu care Moscova are o alianță de lungă durată, pare să fie sub semnul îndoielii.

Chiar dacă ar călători pentru a participa la discuțiile cu liderii Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud, perspectiva ca președintele țării gazdă, Cyril Ramaphosa, să ordone forțelor sale să îl încătușeze pe Putin este considerată extrem de îndepărtată.

Într-adevăr, Africa de Sud are un oarecare istoric în acest domeniu, după ce a refuzat să-l aresteze pe președintele sudanez Omar Al-Bashir – pentru care fusese emis și un mandat de arestare al CPI – în timpul vizitei sale din 2015.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dupa ce-l aresteaza îl pun la fiert conform traditiei locale? Având în vedere vârsta venerabilului, trei’ sa fie cam ațos. Poate mai degraba pastrama ???? In nietzsche un caz crud sau fezandat.

  2. Putin o sa dea cu banu. Ma duc sau nu ma duc ?. Eu pariez ca Nu se duce.