G4Media.ro

AFP: Italia a anunțat China că se va retrage din acordul privind…

Sursa foto: worldbank.org

AFP: Italia a anunțat China că se va retrage din acordul privind controversata „Inițiativă Belt and Road” – surse guvernamentale

Italia s-a retras din acordul cu China privind Noul Drum ale Mătăsii („Inițiativa Belt and Road”), la patru ani după ce a devenit singura țară din G7 care a aderat la acesta, a declarat miercuri pentru AFP o sursă din guvernul Giorgia Meloni.

Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, decizia de a părăsi acest proiect faraonic de infrastructură maritimă și terestră lansat de China în 2013 a fost comunicată Beijingului în urmă cu trei zile.

Context

Comerţul dintre Italia şi China nu s-a îmbunătăţit conform aşteptărilor după ce Roma s-a alăturat Iniţiativei chineze Belt and Road în urmă cu patru ani, declara în septembrie ministrul de externe italian, Antonio Tajani, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Noul „Drum al Mătăsii nu a adus rezultatele scontate”, a declarat Tajani la forumul economic Ambrosetti, organizat de European House, cu puţin timp înaintea unei deplasări în China.

De asemenea, în luna mai, prim-ministrul italian Giorgia Meloni l-a asigurat pe președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, în timpul unei întâlniri la Roma săptămâna trecută, că, deși nu a fost luată o decizie finală, guvernul său este în favoarea unei ieșiri din rolul său în masiva „Inițiativă Belt and Road” a Chinei, potrivit Bloomberg.

Italia a aderat la inițiativa de infrastructură în 2019, când Giuseppe Conte era premier, devenind astfel singura țară din Grupul celor Șapte (G7) care a devenit parte a acordului. Participarea se va reînnoi automat în 2024, dacă Roma nu iese în mod activ din acord.

Italia, la fel ca o mare parte din Europa, a fost prinsă între tensiunile tot mai mari dintre Washington și Beijing, care s-au agravat în lumina sprijinului continuu al Beijingului pentru Rusia. Țările europene se luptă să găsească un echilibru între dorința de a se angaja cu China în ceea ce privește comerțul și investițiile, respingând în același timp afirmațiile de coerciție economică.

SUA a făcut presiuni active asupra Romei pentru a lua o poziție publică în această problemă și a renunța la pact, au declarat persoanele citate de Bloomberg, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.

Posibila mișcare este strâns legată de poziția lui Meloni cu privire la investițiile chinezești în Italia și, în special, de o viitoare alegere privind utilizarea puterii executive pentru a reduce influența companiei chineze Sinochem Holdings Corp. din China, cel mai mare acționar al producătorului de anvelope Pirelli & C. SpA, au spus sursele Bloomberg.

Inițiativa chineză „Belt and Road” a finanțat proiecte de infrastructură în valoare de 900 de miliarde de dolari la nivel global.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...