G4Media.ro

Aeroportul Iaşi a sărbătorit 1 milion de pasageri înregistraţi în acest an,…

Sursa foto: Aeroportul Iași

Aeroportul Iaşi a sărbătorit 1 milion de pasageri înregistraţi în acest an, performanţă realizată în doar şase luni / Se estimează că vor folosi aeroportul în acest an 2,3 milioane de pasageri

Aeroportul Iaşi a sărbătorit, joi, pentru a şasea oară în istoria sa, „pasagerul cu numărul 1 Milion”, aceasta fiind o bucureşteancă sosită cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta Bucureşti (Otopeni) – Iaşi, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă, pragul de 1 milion de pasageri înregistraţi la Iaşi într-un an a fost atins, pentru prima dată, în noiembrie 2017, în 2024 ajungându-se la această performanţă cu două luni mai devreme faţă de anul 2022, după ridicarea restricţiilor din timpul pandemiei, la fel şi în 2023.

„Începând cu 2021, Aeroportul Iaşi a înregistrat record după record, situându-se pe locul 2 în topul aeroporturilor regionale din România în ceea ce priveşte numărul de pasageri procesaţi. Dacă până la finalul primului semestru al acestui an Aeroportul Iaşi va fi tranzitat de peste 1 milion de pasageri, pentru luna iunie estimându-se aproximativ 200 de mii de călători, prognoza pentru întreg anul 2024 indică un număr total de 2,3 milioane de pasageri îmbarcaţi şi debarcaţi”, se precizează în comunicatul de presă.

Pasagerul cu numărul un milion din acest an a sosit cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta Bucureşti (Otopeni) – Iaşi. Se numeşte Cristina Caraiani şi este din Bucureşti, fiind la prima sa călătorie prin noul terminal al Aeroportului Iaşi. Vestea a fost primită în timpul zborului, cu puţin timp înainte de aterizare, iar la sosirea pe aeroport aceasta a fost primită într-un cadru festiv, fiindu-i oferite şi câteva cadouri simbolice.

Aeronava care a transportat pasagerul câştigător a fost primită pe Aeroportul Iaşi cu tradiţionalele tunuri de apă ale utilajelor de pompieri.

Directorul general al Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră, a felicitat „Pasagerul 1 Milion”, primul care călătoreşte prin noul terminal T4.

„Mulţumesc tuturor pasagerilor care au ales să călătorească pe Aeroportul Iaşi în această perioadă. În ceea ce priveşte numărul de pasageri, Aeroportul Iaşi are cea mai rapidă creştere din România – în 2023, am înregistrat un avans al traficului de peste 50% faţă de anul 2022 şi de 70% faţă de 2019, obiectivul nostru principal fiind creşterea conectivităţii cu hub-uri importante. Sunt optimist că numărul de pasageri va creşte la Iaşi în următorii ani, odată cu diversificarea reţelei de rute. La Routes Europe, spre exemplu, am avut întâlniri cu mai multe companii aeriene şi aeroporturi; cu unii operatori, care nu au ajuns încă la Iaşi, suntem în discuţii avansate, iar în paralel continuăm demersurile pentru a identifica variante de zbor în Cluj-Napoca şi Timişoara, legăturile aeriene cu Vestul ţării fiind extrem de importante pentru regiunea noastră. Infrastructura actuală, cu noul terminal funcţional, capabil să susţină un trafic de 3,5 milioane de pasageri anual, ne ajută să atragem operatori noi, având potenţialul necesar pentru a dezvolta parteneriate de durată”, a afirmat Romeo Vatră, citat în comunicatul menţionat.

Pe Aeroportul Iaşi operează, în prezent, companii aeriene precum Wizz Air, Ryanair, Austrian Airlines, Hisky ce deservesc rute în 23 de destinaţii din Europa şi nu numai, în timp ce compania naţională TAROM operează curse Iaşi-Bucureşti (şi retur) cu mai multe frecvenţe pe zi. De asemenea, în programul de vară 2024 se regăsesc zboruri charter în şase destinaţii turistice.

Din toamnă, o nouă companie aeriană este aşteptată la Aeroportul Iaşi pentru a opera mai multe zboruri în Bucureşti. Fly Lili a anunţat că va introduce zboruri zilnice în capitală începând cu 29 septembrie, dată la care vor debuta şi zborurile pe ruta Iaşi – Munchen, ce va fi operată de patru ori pe săptămână. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează