G4Media.ro

Aeronava TAROM care va repatria românii din Africa de Sud va ateriza…

Aeronava TAROM care va repatria românii din Africa de Sud va ateriza pe Otopeni,marţi, în jurul orei 15:00/ Un număr de locuri este oferit și cetățenilor europeni pentru a fi repatriați

Aeronava TAROM care va repatria românii din Africa de Sud va ateriza la Otopeni marţi, în jurul orei 15:00, informează MTI, citată de Agerprs.

„În urma analizelor efectuate cu toţi factorii implicaţi în organizarea misiunii de repatriere a românilor şi cetăţenilor europeni din Africa de Sud, dar şi în urma recalculării orarului de zbor, aeronava TAROM va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Astfel, aeronava Boeing 737-700 YR-BGG va ateriza la Otopeni în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00”, se spune într-un comunicat al ministerului de resort.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunţat iniţial că avionul care va aduce în ţară din Africa de Sud echipa de rugby din Baia Mare va ateriza pe Otopeni pe 1 decembrie, în jurul orei 12:00, urmând ca TAROM să asigure transportul până în oraşul de destinaţie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat duminică că un avion TAROM va fi trimis pentru a aduce în ţară cetăţenii români care au rămas blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate.

„Mai devreme a fost aprobată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prin Hotărâre s-a adăugat la ţările care au fost menţionate ieri (sâmbătă – n.r.) şi Malawi, iar, în plus, s-a stabilit că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU, şi Ministerul Transportului vor lucra împreună pentru repatrierea cetăţenilor români care nu pot să ajungă înapoi în România din cauza perturbărilor care sunt acum cu transportul aerian din zona respectivă, mai multe curse fiind anulate şi mai multe fiind pline, care ajung în Europa.

Am început să întreprindem măsurile împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Transporturilor, prin TAROM, pentru trimiterea unui avion, la decizia Guvernului, care va pleca Bucureşti – Mombasa – Pretoria şi care urmează să aducă cetăţenii români”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, prin Mecanismul de protecţie civilă europeană se va acorda sprijin şi altor cetăţeni europeni.

”Vom oferi şi prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi un număr de locuri pentru cetăţenii europeni ai altor ţări europene UE pentru a-i repatria la Bucureşti, după care de aici se stabileşte cum ajung în ţările lor”, a precizat Raed Arafat.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronavă TAROM va zbura la Pretoria pentru a-i recupera pe românii blocaţi în Africa de Sud.

„În ceea ce priveşte cetăţenii români din Africa de Sud am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o soluţie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la TAROM o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a arătat Ciucă.

Suspendarea curselor aeriene către Uniunea Europeană are loc ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Sunt peste 8 milioane de romani imprastiati pe meleagurile altor popoare. Pentru Ghita, Rizea, Bica, Popoviciu, Mitraliera, etc, nu avem aeronave sa-i repatriem.

 2. La pușcărie!

 3. Mai există izoletele ? Sunt destule ?

 4. Sa nu fie probleme ptr ceilalți, cei ce vin trebuie izolati sub paza 3 săptămâni testați și vaccinati obligatoriu.

  • @ Luis
   Mai ții minte vaxx-ul antigripal de fiecare toamnă ? Era recomandat sa-l faci dacă erai răcit măcar ?
   Izolare si testare da, vaxx-inare obligatorie NU !

  • vaccinați – la ce bun
   că vaccinu’ îi protejează pe ei

 5. Așa și?! Care e Știrea de fapt? Ii așteptăm cu flori in Otopeni sau ministrul transporturilor sa nu-și piardă laurii se duce sa ii întâmpine?! Dacă era vreme de război și ii scoteau din ghiarele teroriștilor mai ziceam.. pierdere de vreme cu o banalitate de protocol normal.

 6. Să si-l plătească. Sau costul deplasării aeronavei împărțit la cei 50 de „aleși”. Ce să mai zic de teste pcr