G4Media.ro

ADVERTORIAL Guvernul liberal, cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene…

ADVERTORIAL Guvernul liberal, cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE. Cum a folosit PNL banii europeni

România are în față, în anii ce vin, șansa istorică a unei dezvoltări rapide. 80 de miliarde euro, bani europeni, sunt la dispoziția României pentru investiții și modernizare. O fereastră scurtă de oportunitate, de numai câțiva ani, ce poate fi exploatată la maximum doar de un guvern PNL, cu experiența dovedită a succeselor ce au transformat deja orașe și județe românești cu fonduri europene.

Dar accesarea într-un termen scurt și până la ultimul cent a sumei destinate României, presupune trei lucruri: stabilitate politică și eliminarea blocajelor PSD, o administrație liberală cu majoritate solidă în Parlament și parteneriat al Guvernului cu Președintele Iohannis, care a negociat la Bruxelles cele 80 miliarde euro pentru dezvoltarea și modernizarea României.

Spitalele regionale, deblocate de PNL după ani de bâlbe pesediste. În doar șase luni de la instalare, Guvernul PNL a semnat contractele de finanțare pentru cele trei spitale regionale – Iași (investiție 500 mil. euro), Cluj (investiție de 540 mil. euro.) și Craiova (603 mil. euro), spitalele promise de PSD cu bani europeni încă din 2015.

Guvernul, prin ministerul Fondurilor Europene, s-a angajat în construcția spitalului județean Sibiu – o investiție anume proiectată de administrația județeană liberală pentru se putea califica la finanțare europeană. Pe fondul crizei sanitare, 1,2 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, au finanțat deja în acest an dotarea spitalelor din România.

Autostrada Sibiu-Pitești, cu șantier și finanțare europeană. În martie 2020, Guvernul Orban a deschis șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești (25% din lucrările la primul troson sunt deja executate). În septembrie,Guvernul PNL a obținut de la Comisia Europeană 875,5 milioane euro fonduri nerambursabile, o primă alocare pentru finanțarea din Fondul de Coeziune a 53 din cei 122 de kilometri ai autostrăzii ce va traversa Carpații.

Un miliard de euro pentru racordarea gospodăriilor la gaze. Guvernarea PNL a deschis în vară și calea către finanțare europeană a racordării populației la rețeaua de gaze naturale – facilitate de care polonezii și ungurii beneficiau încă din 2014. Programul „Reclădim România” a alocat un miliard euro fonduri europene pentru extinderea rețelei și racordarea gospodăriilor românilor la gaze naturale.

Urgențe și măsuri pe termen lung. În primul an de guvernare, administrația liberală a luat atât măsuri de urgență, pentru a putea salva de la dezangajare sume importante și a reuși, în ciuda marilor întârzieri, cheltuirea a cât mai multor fonduri alocate pe exercițiul 2014 – 2020, cât și măsuri pe termen lung, menite să întărească decisiv rata de absobție și capacitatea și viteza de implementare.

Transformarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională în autorități de management ori trecerea în atribuțiile autoritățior locale a unor importante proiecte de infrastructură ce pot fi finanțate cu bani europeni, precum centurile ocolitoare, sunt decizii de descentralizare luate de guvernarea liberală. Se vor dovedi cruciale în anii care vin.

PSD, coșmarul fondurilor europene. Cu doar un an în urmă, România ajunsese într-o fundătură. Cele trei guverne PSD care s-au succedat între ianuarie 2017 și octombrie 2019 erau pe punctul de a compromite finanțarea europeană a unor mari obiective de infrastructură precum autostrada Sibiu – Pitești, autostrada Iași – Târgu Mureș ori spitalele regionale.

Deși avea banii europeni la îndemână, PSD căuta aiurea și febril finanțări; se lansa în aventuri de parteneriat public-privat, deși acesta nu fusese testat în prealabil în proiecte de mai mică anvergură; reintroducea oneroasa supraacciză la carburanți, chipurile pentru autostrăzi, dar folosea cele peste 1,2 miliarde de euro colectate prin această suprataxă la cârpirea bugetului torpilat cu măsuri populist-iresponsabile; avea un comisar european care provenea chiar din rândurile sale într-o poziție cheie la Bruxelles -politica regională, dar transforma relația București – Bruxelles într-o lamentabilă ceartă de partid cu Corina Crețu, oamenii lui Dragnea fiind revoltați că li se atrăsese atenția asupra întârzierii trimiterii marilor proiecte la Comisie.

Lucrurile s-au schimbat în bine pe ultima sută de metri, abia la sfârșitul anului trecut. Guvernul liberal, instalat în noiembrie, a salvat de la dezangajare 600 milioane euro, fonduri europene pe care România risca să le piardă, în 2019, pe mâna PSD.

 • Guvernul PNL, cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE. „În primele nouă luni din 2020 am reuşit să atragem 2,2 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro. Ca o comparaţie între ce a fost şi ce există în momentul de faţă în România, în guvernarea PSD, anul trecut, 1 miliard de euro atraşi. Avem cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană.” – Raluca Turcan, vicepremierul României

Patru ani de stabilitate. Patru ani de dezvoltare. Criza sanitară a dat peste cap economiile europene. Uniunea Europeană s-a repliat și a contraatacat: a întărit bugetul multianual 2021-2027 și, în plus, până în 2024, a introdus, temporar, o măsură de urgență: 750 miliarde euro pentru redresarea economiilor europene. României îi vor reveni 80 miliarde euro – fonduri nerambursabile și acces la împrumuturi în condiții foarte avantajoase. Așa a ajuns România într-o conjunctură fără precedent în istorie, favorabilă investițiilor în dezvoltare.

Anticipând aceast context, Guvernul Orban a lansat în vară cel mai mare plan de investiții de după 1989, „Reclădim România”. A fost o schimbare radicală de paradigmă privind dezvoltarea economică, de la consum la investiții, a fost continuarea firească a ceea ce demonstraseră, în ultimul deceniu, administrațiile locale PNL: superioritatea modelului liberal bazat pe investiții și folosirea instrumentului fondurilor europene asupra modelului pesedist bazat pe consum nesăbuit.

O simplă analiză a sumelor uriașe ce pot fi acccesate (doar pentru structura de transport – autostrăzi, drumuri expres, metrou și căi ferate – sunt 18 miliarde de euro), a termenelor foarte strânse de depunere a proiectelor, semnare a contractelor și implementare și a reformelor structurale care trebuie să acompanieze fiecare nouă investiție (sunt impuse cerințe pentru digitalizare și tranziție către o economie „verde”) dă măsura provocării anilor ce vin în privința finanțării europene.

România nu își poate permite să piardă acest tren și să rămână pe peronul subdezvoltării alături de PSD. Din 2021, când epidemia va fi stăpânită, statele UE se vor dezvolta rapid prin Planul UE de redresare și reziliență. Cu PSD, s-ar mări decalajul dintre România și celelalte state și va fi imposibil de recuperat în viitor.

Pentru a putea folosi eficient suma de 80 de miliarde de euro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că trebuie crescută de două sau chiar de trei ori capacitatea de absorbție și implementare. Ministrul Fondurilor Europene a gândit, alături de Ilie Bolojan, strategia care a transformat Oradea cu fonduri europene, iar ca ministru în Guvernul Orban a reușit deblocarea marilor proiecte de infrastructură finanțate cu fonduri comunitare.

În 6 decembrie, coșmarul incompetenței și blocajelor PSD va fi lăsat în urmă, căci România are perspectiva a patru ani de stabilitate și dezvoltare prin modelul liberal al investițiilor cu fonduri europene, singurul cu succes dovedit. Trendul actual al investițiilor în dezvoltarea țării trebuie accelerat prin reformarea instituțiilor birocratizate care încetinesc ritmul de absorbție și prin sprijinirea Guvernului și Președintelui cu o majoritate solidă în Parlament.

NOTĂ: Articol susținut de Partidul Național Liberal

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. Este evident ca aceste fonduri uriase sau accesul la aceste sume de bani este conditionat de guvernarea PNL si sustinut de catre presedintele Iohannis . Gargara politica si promisiunile ,mereu aceleasi,ale unora nu tin loc de bani si nici numai pot fi crezute de catre cetateni . Fostele guvernari au promis -marea cu sarea si sarea cu marea- si nu au facut nici macar un drumeag sau vreo policlinica cit de mica , au cheltuit banii pe – hirtie igienica – .Noul blat USR -PSD scoate din carti si minimizeza procentele viitoare din alegerile parlamentare , cele ale USRPLUS. Partidele de buzunar (ca numar de voturi aratat in sondaje)nu mai prin vreun loc in noua legislatura .PNL domina intreaga scena politicio -economica asa cum ne arata si textul de mai sus .Premierul este primit cu bratele deschise peste tot in lume , presedintele este premiat si desemnat european si trans- atlantic convins si primeste Kaiser-Otto-Preis , totul este pus in miscare de cei doi si urmatorii patru ani vor fi de exceptie pentru Romania . Doar vechiul partid majoritar, de guvernamint ,mai spera la o asociere cu UDMR(vezi tinutul secuiesc) si USR (vezi numirele recente pe functii )dorind sa devina frecventabil in tara si strainatate . Oricum ambasadorul American a arat clar – fara coruptie si fara comunism .

  • Draga mea albinuta,

   Ce spui tu aici tine de zona crepusculara, eventual o noua serie :))))

   USL este format din pnl si psd, fara usr.

   cu cat esti platita pt postarile astea jenante?

  • Personal, m-am cam saturat de simpatizanti agrsivi/activisti/postaci PNL, platititi sau nu! Atitudinea asta de a arunca cu noroi (justificat cate o data, dar mai ales NU) in tot ce misca si nu este…PNL, poate o tine la fraieri…dar nu la ceilalti! In privinta fondurilor europene „absorbite”… lasati-o jos, ca mai stim si noi, astilalti, cate ceva…Sunt ele „absorbite” de cine trabuie in ziua de azi, ca de aia „am guverrrrrnul meu”!
   Inca odata, sunt o simpla votanta USR, si atat! In acesta calitate v-as ruga mai usor cu pianul pe scari, ca USR-ul n-a fost, inca la butoane, dupa ce-o fi, vom vedea si judeca, pana atunci, va urez multa sanatate si o zi buna, tuturor!

  • Adriana!Intelegem ca te supara realitatea , dar asta este peceptia publica .

  • Alexandra deschide fata ochii mari . Lasa visele .

  • @albina
   Votează PSD – dacă ăștia ți se par mai răi decât Partidul lui Iliescu ..și pe Dragnea – că e mare patriot; poți să-i aduci înapoi și pe evadații în PE și să faci echipă bună cu ei – iar pe Iordache șef peste Justiție.
   Pentru că se vede că, până la urmă nici cu politicile ăstora de acum, de la guvernare, nu ești de acord!..

   Btw, nu sunt PNL’ist și n-o să fiu, niciodată; nu-s nici plătit să postez și nu voi fi vreodată și nici măcar nu (mai) simpatizez cu PNL, de când s-au aliat cu PSD (creând USL’ul) iar acum că au asimilat pesediști, îmi displac profund unele acțiuni ale lor.
   Însă, POT FACE DIFERENȚA – între un rău mai mare și unul mai mic – (iar când vorbim de „rău mai mare comparativ cu unul mai mic”, ne putem aduce aminte, cum predecesorii nomenclaturiștilor din PSD nu doar că au furat dar au și ordin să se tragă în ’89, în români; deci, există și rele mai mari!)

   Prin urmare, dacă’ți pasă de țară și nu doar de Partid, nu poți, să nu-i dai unuia/uneia ca tine – care descurajează până și o astfel de inițiativă salutară, ca cea din articol – nu poți să nu-i dai o replică pe măsură.. Când se vede clar, că ăștia de-bine-de-rău, mai mișcă ceva!.. (față de nomenclaturiștii paraziți, pușcăriașii, mitralierele, tractoriștii și ..doamnele academiciene”!..)

  • @ albina te-ai trezit vorbind ca de inteles nici nu se pune problema .

  • „Cum ne arata si textul de mai sus”. Hai ca am ras. Uite-te mai bine ce scrie acolo: „Advertorial”. Adica reclama platita de catre PNL.

   Ce putea sa scrie in textul asta? Ca PNL a pompat mai departe bani in PNDL si are de gand sa o faca in continuare? Adica bani distribuiti din pixul premierului direct din buget catre administratiile locale. Asta in loc de a forta acele administratii sa lupte pentru fonduri europene, guvernul asigurand doar cofinantarea.

   Sau sa iti spuna ca textul are pur si simplu minciuni gogonate, de genul: „Guvernul PNL, cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE. „În primele nouă luni din 2020 am reuşit să atragem 2,2 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro”

   Ia uite fondurile intrate (EFECTIV)in tara anual:

   2012 Boc III/Ungureanu/Ponta I/ Ponta II 3.442,13 miliarde euro
   2013 Ponta II 5.557 miliarde euro
   2014 Ponta II/Ponta III/Ponta IV 5.961,02 miliarde euro
   2015 Ponta IV/ Cioloş 6.438,42 miliarde euro
   2016 Cioloş 7.360,88 miliarde euro
   2017 Grindeanu/Tudose 4.818,74 miliarde euro

   Adica, in 2016 (guvern Ciolos) au intrat in tara mai mult de 7 miliarde de euro, dar PNL face cumva si ignora chestia asta, ca sa dea bine in articol.

   Si asa mai departe…

  • Silicon! Ai ramas lipit de PSD ? fa bine si voteaza toate promisiunile de acum si din ultimii 10 ani .

 2. Nu s-a facut in 30 de ani de regim semicomunist cit au facut acesti guvernanti in citeva luni . Cititi cu atentie textul .

  • Esti un prostac de cea mai joasa speta. In primul rand, textul incepe cu o minciuna grosolana, acei 80 de miliarde de euro, bani europeni, reprezinta o minciuna gogonata, in al doilea rand, inca o minciuna o reprezinta faptul ca doar PNL-ul poate dezvolta Romania, in contextul im care acesti imbecili nu au fost in stare sa achizitioneze niste amarate de tablete si niste amarate de masti pentru persoanele defavorizate. Pai astia sunt in stare sa dezvolte tara? Cu cine, cu Alexe, Grinda, Catu, Tataru? Cu incompetentii astia vrei sa dezvolti Romania? Sictir, poatac scarbos!

  • Aaa, era sa uit, acest guvern incompetent nu a fost in stare sa porneasca programul Rabla pentru electrocasnice, un program excelent care a fost foarte bine pus la punct si care a mers foarte bine in anii trecuti. Astia dezvolta Romania? Baaaa, lasa-ne, am vazut cum au gestionat pandemia, ne-am lamurit de ce sunt in stare!!!

  • Eugenia -Cinta la alta masa si parfumeaza-ti gogosile in alta parte . Inca nu ai uitat secera , ca de ciocan nu mai poate fi vorba la tine .

  • Postac in protap, adevarul doare? Ceva argumente ai? Sau nu intra in fisa postului?

 3. Ultima ora :Bani europeni pentru primul tronson din Autostrada Moldovei. Comisia Europeană a aprobat proiectul major de aproape un miliard de lei . Inca ii mai credeti pe PSDisti ?/

 4. „Am decis, totodată, să intensificăm dialogul bilateral în domeniul securităţii şi al apărării. Astfel, ne-am angajat reciproc să continuăm consultările de substanţă, periodice, la nivelul miniştrilor responsabili de Afacerile Externe şi Apărare în formatul 2+2”, a mai afirmat Orban.
  Unde este PSD si USR ? impart functii prin parlament . Uriasa mistocareala .

  • Ha, ha, ce gluma buna, USR colaboreaza cu PSd in parlament. Dar unde PNL in parlament?

   Ia fii atent:
   – legea de politizare conducere ANCOM, votata cot la cot de PSD si PNL, USR a votat contra
   – legea prin care sefi ASF primesc N bonsuri si imunitata penala cvasi-totala, votata cot la cot de PSD si PNL, USR a votat contra
   – legea prin care rectorii primesc mandate fara numar, votata cot la cot de PSD si PNL, USR a votat contra
   – legea prin care un teren uiras din Baneasa e dat gratuit unui smechert cu planuri imobiliare uriase, votata cot la cot de PSD si PNL, USR a votat contra

   Mai vrei? Ca sunt fara numar.

 5. PNL=PSD=UDMR=aceeasi mizerie!
  Uite aici cu INREGISTRARI:
  „VIDEO. Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“.
  Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș, vorbește despre legătura dintre politică și tăierile ilegale de arbori.
  De 30 de ani ni se spune că mafia care decimează pădurile României este controlată și protejată politic, iar banii proveniți din tăieri ilegale sunt folosiți pentru a finanța campanii electorale. Însă nimeni n-a putut sparge bariera tăcerii în spatele căreia se ascunde această mafie.
  Pentru prima dată, un om de la vârful sistemului silvic are curaj să vorbească public despre implicarea partidelor politice în tăierile ilegale de pădure. Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș și fost secretar de stat în Ministerul Mediului, își asumă această postură, îndemnându-i și pe alți oameni din sistem să iasă în față și să vorbească.
  Pe lângă mărturiile sale, Covrig face publice o serie de înregistrări care îi susțin afirmațiile: funcțiile din sectorul silvic sunt dictate politic de la cel mai înalt nivel și sunt răscumpărate cu șpăgi colectate de la firmele de exploatare a lemnului. Silvicultorii care refuză să colecteze șpăgile și să plătească taxă de protecție la partid sunt presați să plece din funcții și înlocuiți cu oameni de încredere.
  Din înregistrările și din mărturiile lui Ilie Covrig, reiese că această stare de fapt este cunoscută și acceptată de întreg sistemul silvic, de la simpli pădurari până la șefii din Romsilva și din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.”
  https://recorder.ro/video-mafia-padurilor-descrisa-din-interior-mi-s-a-reprosat-ca-nu-aduc-bani-la-partid/

  Cititi tot articolul sia scultati Inregsitrarile socante, Minsitrul Mediului si al Padurilor, Costel Alexe de la PNL e fix ca Minsitrul PSDist, fix ca cei din UDMR, rusine!!!

  G4media, va rog sa dati postarea!

  • Si tu ai crezut degraba totul . Ba da naiva mai esti sau rau intentionata . Nu faci diferenta intre baliverne si realitate , inca mai ai in minte elefantul roz . Realitatea o reprezinta faptele nu gogosile inventate si crezute sau poate nu, de tine . Lasa balivernele de discreditezi de una singura .

  • Uite ca eu am o opinie contrară ție, zburătoare!
   lili, bagă mare!

  • Albina. inca ma faci sa rad, Tu vorbesti de funie in casa spanzuratului: „Nu faci diferenta intre baliverne si realitate”

   Pai tu nu faci diferenta intre un „advertorial” (articol platit de PNL) si o ancheta pe bune, cum au facut aia de la recorder mai sus. Care ancheta arata o realitate crunta: tot sectorul silvic e organizat ca o mafie politica care colecteaza bani pentru partid pornind de la baza. Si merge asa de ani de zile. Si, trist sau nu, PNL nu are nici cea mai mica intentie sa schimbe asta, ca nu sunt unii nebuni sa scape asa sursa de bani din mana. Vezi, de exemplu, baronul Flutur ot Suceava.

  • Silicoane ! Nu prea intelegi ce inseamna un advertorial ? este ?

  • Nici vorba de asa ceva . Crezi exact ceea ce iti spun Marcele . Lasa vrajeala .

 6. Aceeasi poveste repetata la nesfarsit de catre fiecare guvern in parte ce crede ca-i poate imbeciliza fortat pe cei care mai cred in aceste partide (laturi) politice, in acest blat de tip bazar, numit – politica.
  Va mai trece inca 30 de ani si tot asa o sa fie.

 7. Toate partidele se bat cu pumnul în piept ca ei au făcut ce alții nu au putut si București Arad încă se lasa asteptata de 30 de ani……sa nu mai continui. Ma doare în cot cine si ce deblochează, terminați le, asta ne interesează. Ceasca in 30 de ani de comunism a făcut ce vedem si astazi……voi 0 barat, pardon câteva podulete si câțiva km de autostrada……tot pe proiectele lui Ceasca. Ne lăudăm si tăiem pamblici la un metrou care a durat 10 ani…..de rasul curcilor……parca ati terminat vreo 4 magistrale, facem 1 km de autostrada si tăiem pamblica……..
  Si lăsați comentariile de partid ca si PSD PNL PDL UDMR au guvernat România timp de 30 de ani……

  • Stai că aterizează @albina infectată de penelism și-ți explică ea cum trebuie să votăm PNL pentru garanția într-un viitor perfect și sigur! Deja e plictisitoare și enervantă ca și partidul pe care-l linge zilnic!

  • Ce sa comenteze….ca am dreptate. Daca nu sa se caute pe goagle sa se vadă cât au guvernat fiecare si o sa aveți mari surprize. Un exemplu, UDMR a fost vreo 20 de ani prin guvernele României și având si câteva ministere cheie…..despre ce vorbim? Dacă vreți putem sa vorbim care au furat mai mult…..asta ar fi chiar interesanta 🙂 dar noi nu înțelegem un lucru esențial…..ne certam ca prostii si ei își fac afacerile impreuna, aici nu mai contează culoarea politica. Sa trăiți bine.

  • Marcelica ! Tu vezi ce faci cu PMP ca nu intra in parlament , lasa PNL- sau ai trecut la USR- ? – ca el stie ce face spre deosebire de tine care votezi brambura .

 8. Nu pot să cred, intr-un an de guvernare au fost mai buni pe atragete de fonduri europene ca guvernarea Cilos??? Minciuni, Ciolos a fost cel mai tare ever, ăla a pus coada la prună și a inventat apa caldă, uselisti infecti, huo!

 9. Florin Roman de la PNL a încercat să oprească accesul la informaţii publice, deci PNL=PSD.

  USR e singurul partid cinstit din Parlament.

 10. cea mai mare absortie de fonduri a uni grup politic dintr-o tara care este pe ultimul loc din ue la atragerea fondurilor . smecher .

 11. DIN PIX!
  „Programul „Reclădim România” a alocat un miliard euro fonduri europene pentru extinderea rețelei și racordarea gospodăriilor românilor la gaze naturale.”

 12. Mintiti cu nerusinare. Cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor UE a fost in timpul guvernarii Ciolos; peste 7 miliarde € intr-un an.