G4Media.ro

Adevărul / Ţara sufocată de cultul personalităţii şi aflată la un pas…

Adevărul / Ţara sufocată de cultul personalităţii şi aflată la un pas de colaps: oamenii stau la coadă ore întregi pentru pâine

Odată cu găzduirea unui important eveniment economic regional, Turkmenistanul încearcă să îşi prezinte strălucirea superficială, dar realitatea este că cetăţenii săi suferă de foame şi ţara se află pe marginea prăpastiei, scrie Adevărul.ro

Bărbaţi îmbrăcaţi în blănuri albe călăresc cai prin stepă, rânduri de maşini moderne strălucesc în soare, păsări flamingo roz se dau în spectacol pe fundalul unui cer albastru şi un iaht alb traversează apele turcoaz ale Mării Caspice.

Acestea sunt scene idilice dintr-un filmuleţ de un minut ce promovează Forumul Economic Caspic, care reuneşte în perioada 11-12 august şefi de state din Iran, Rusia, Azerbaijan şi Kazahstan, în staţiunea Avaza, prezentată de Ministerul de Externe ca „Las Vegas-ul” ţării.

Imaginile duc cu gândul la o naţiune fericită şi prosperă. Dar realitatea pentru cei 5,85 milioane de oameni care trăiesc în acest stat autoritar izolat este total diferită.

Controlul strict asupra presei înseamnă că informaţia se prelinge cu greu în afara ţării, dar încălcarea drepturilor omului este ceva obişnuit, activiştii dispărând deseori; de asemenea, munca silnică este un aspect îngrijorător, potrivit Human Rights Watch. Ca naţiune izolată, Turkmenistanul rivalizează cu Coreea de Nord.

Puţin peste 6.000 de persoane au vizitat ţara în 2016, potrivit presei locale. Obţinerea vizelor de intrare în ţară este deosebit de grea. Staţiunea Avaza este goală în cea mai mare parte a anului, notează CNN.

Ani de zile, Turkmenistanul a reuşit să supravieţuiască din rezervele sale de gaze naturale. Însă odată cu prăbuşirea preţului gazelor, din ultimii ani, situaţia se agravează – un raport recent al think tank-ului britanic Foreign Policy Center sugerează că ţara din Asia Centrală este pe punctul de a se prăbuşi.

„Nu există suficientă hrană în magazinele de stat, aşa că, în fiecare dimineaţă, oamenii trebuie să stea la coadă ore întregi pentru a cumpăra făină, pâine sau zahăr”, spune Ruslan Myatiev, care conduce site-ul independent de ştiri Turkmen.news din Olanda şi care primeşte informaţiile de la o reţea de informatori locali.

Pe lângă problemele economice, despotul ţării, Gurbangulî Berdîmuhamedov, este absent încă de la mijlocul lunii iulie, apărând la televiziunea de stat doar de trei ori, postul transmiţând, în trecut, zilnic activităţile preşedintelui.

Odată cu Forumul Economic din zona Mării Caspice din această săptămână, criticii sunt nerăbdători să vadă dacă liderul Turkmenistanului va apărea în persoană.

Citește integral pe Adevărul.ro

Sursa Foto: Statuia de aur din Turkmenistan care il reprezinta pe Gurbanguli Berdimuhamedov/ Arhiva Adevarul

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. La fel ca in Romania in perioada comunista.

  2. E foarte bine, se poate si mai rau. Le-a placut democratie kgb-ista, sa le placa si acum

  3. Ceva mai la vest o alta „tara” se caca pre dansa c-ar fi buricu’ pamantului desi toate, fara exceptie, lindicatuarele econo-socio-culturalo-pulitice ofera „decat” pozitionari ultra-mega-negative…
    dar, locuitorii inca sunt si se declara mandri de toate recuardele mondiale ale (re)v/fo’mei. Si se-nchina, obligatoriu/”decat” de la dreapta-la-stanga. Oricui. Oricand. dzeu-akhbar/alahu-ie-mare. cuada la paine ie oricum si oricand mai mica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.