G4Media.ro

Adevărul: Biografia necenzurată a „Patriarhului Roşu“. Averea uriaşă, luxul şi amantele lui…

Adevărul: Biografia necenzurată a „Patriarhului Roşu“. Averea uriaşă, luxul şi amantele lui Justinian Marina

Patriarhul Justinian Marina a condus timp de trei decenii Biserica Ortodoxă Română. A fost un personaj ieşit din comun, cu o viaţă tumultoasă, plină de controverse, arătau note informative mai puţin cunoscute despre acesta, scrie Adevărul.

Patriarhul Justian Marina (1901, Suieşti, judeţul Vâlcea – 1977, Bucureşti) a condus Biserica Ortodoxă Română între anii 1948 şi 1977 şi s-a numărat printre prersonalităţile controversate ale Bisericii, lucru datorat şi perioadei regimului comunist traversate de români. A fost cel mai longeviv patriarh din istoria României, iar unii istorici l-au prezentat ca fiind în relaţii strânse cu liderii comunişti ai vremii, în special cu Gheorghe Gheorghiu Dej, fiind supranumit şi „Patriarhul Roşu”.

Justinian Marina a fost acuzat că a contribuit la suprimarea Bisericii Greco-Catolice din România şi ar fi acceptat prigoana regimului asupra preoţilor catolici. Alţi istorici şi teologi l-au considerat drept providenţial pentru Biserică în funcţia ocupată în anii terorii regimului comunist.

Ar fi întărit Biserica Ortodoxă şi a condus-o spre supravieţuire, susţineau aceştia, folosindu-şi calităţile diplomatice şi recurgând la compromisuri acceptabile în faţa puterii din acele vremuri. Mărturii din anii ’50 păstrate în arhivele Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi Radio Europa Liberă (RFE), necunoscute românilor până în ultimii ani, oferă detalii preţioase despre activitatea celui mai puternic lider religios din primele decenii de comunism.

(…)

Viaţa de lux a patriarhului

O altă notă informativă despre „Patriarhul Roşu”, păstrată în aceleaşi arhive ale RFE, provenea de la un refugiat care a lucrat ca bijutier în atelierele Patriarhiei, din aprilie 1949 până în august 1951 şi oferea o biografie mai puţin ştiută a şefului BOR, văzut ca un personaj excentric.

„Marina era un preot de parohie puţin important din regiunea Vâlcea când într-o zi a găzduit la el un fugar ce îi ceruse adăpost în biserică. Evadatul era Gheorghe Gheorghiu Dej, astăzi lider al comuniştilor. Marina imediat îl ascunsese în clopotniţa casei sale parohiale.

Când Gheorghiu Dej a devenit secretar general al Partidului Comunist, vicleanul Marina a ştiut că vense momentul să ceară compensaţii pentru deranjul său. L-a vizitat pe Dej şi i-a cerut să fie promovat, solicitarea fiindu-i acceptată, iar după câţiva ani, Comitetul Central al Partidului Comunist Român l-a numit pe Marina şef al Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru a fi eligibil acestui post, Marina a trebuit să intre pentru o scurtă perioadă într-o mănăstire. După ce a petrecut trei luni slujind drept călugăr, a avansat la rangul de mitropolit în 1947. La acel moment erau 16 oficiali ai Bisericii mult mai calificaţi decât Marina pentru postul de patriarh, printre ei episcopul Firmilian şi Nicolae Bălan, mitropolit al Ardealului. Votul Sfântului Sinod este de obicei şi cel final, dar Marina a primit numirea direct de la Partidul Comunist Român”, se arăta în nota informativă din 1951.

Marina era un dictator absolut, temut de toţi preoţii săi, care, cu excepţia celor doi vicari ai Patriarhiei, Antim şi Teoctist. Preoţii trebuiau să îngenuncheze atunci când acesta trecea pe lângă ei şi trebuiau să îi sărute mâna. Inducea ideea că era un om religios, dar viaţa sa privată arăta contrariul, afirma fostul bijutier din atelierele Patriarhiei.

„Un mare iubitor de pofte lumeşti, Marina şi-a luat o tânără doctoriţă de 27 de ani ca amantă. Ea locuieşte împreună cu el la palatul Patriarhiei. Prezenţa sa este un secret deschis doar membrilor suitei sale. Marina deţine o moşie în afara Bucureştilor, estimată la 2,5 milioane de lei, iar atelierul de tâmplărie al Patriarhiei este ocupat cu mobilarea luxoasei sale case.

Mobilă de dormitor în valoare de 600.000 de lei este fabricată pentru patriarh, designul său fiind pregătit de cei mai buni designeri şi va fi una dintre cle mai fine piese ale atelierelor României contemporane. Patriarhul Marina păstrează legături strânse de prietenie cu liderii comunişti români, în special cu Gheorghe Gheorghiu Dej, a cărui maşină este trimisă adesea la patriarh pentru a-l aduce la conducătorul poporului român. În ocazii formale, Marina foloseşte propria maşina, un Buick, care i-a fost oferit de guvern”, se arăta în documentul păstrat în arhivele RFE.

Iubitele patriarhului

Viaţa intimă a patriarhului era tumultoasă, potrivit relatării din 1951, care aparţinea unui repatriat în Roma, care l-ar fi cunoscut pe Justinian. „Patriarhul Justinian, ce fusese preot cunoscut sub numele de marina, s-a născut în Băbeni, pe râul Olteţ.

Şi-a început cariera de preot la ţară în satul său şi, mai târziu, ca rezultat al activităţii sale politice în Partidul Naţional Ţărănesc, a fost transferat la Biserica Sf. George din Rîmnicu Vâlcea. A avut succes în a-şi face prieteni în cercurile politice ce frecventau parohia sa, iar prin aceştia şi-a câştigat o poziţie respectată.

În 1940, soţia sa a murit, iar preotul a devenit Don Juanul oraşului. Oamenii ştiau despre relaţia sa cu o văduvă bogată ce locuia pe Strada Călăraşi (acum Libertăţii). În casa lui parohială, preotul l-a ascuns temporar pe Gheorghe Gheorghiu Dej în timpul regimului Antonescu.

Acest lucru a condus la ascensiunea rapidă a sa în poziţia de patriarh. O altă afacere de dragoste a lui Justinian a fost cu văduva Poldy, o nemţoaică al cărui soţ nu s-a mai întors niciodată de pe frontul rusesc. Când a devenit patriarh a adus-o pe aceast femeie în Bucureşti, cu el.

Astăzi, Justinian este implicat într-o nouă idilă cu o anume Neamţu, fiica unui poliţist din Râmnicu Vâlcea. A adus-o să locuiască împreună cu el în reşedinţa patriarhală şi a plasat întreaga ei familie sub protecţia sa. Moralitatea lui Justinian este departe de a fi exemplară.

Se ştie că a participat la orgii cu băutură la Dragoslavele, cu fiul său şi prietenele acestuia. Justinian se deplasează adesea la o mănăstire din Moldova, unde stareţa este una dintre fostele amante ale sale, numită în funcţie chiar de acesta”, se arăta în documentul păstrat în arhivele RFE, din 1951.

Citește integral pe Adevărul.ro

Sursa Foto: fototecaortodoxiei.ro

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Următorul Episod va fi despre HolinesDeniel ?

  • Nu il cunosc pe individ, nu am citi nimic despre el pana astazi, dar sunt sigur ca articolul nu prezinta nici macar o umbra de proba. Adica, un bijutier refugiat da o nota informativa ??!! Nu mai pun la socoteal ca nu avea ala de unde sa stie ceva despre patriarh, mai ales ca a lucrat 2 ani la atelierjl de bijuterie, nu secretarul aluia. Fals, a fost ales de Sinod si a trebuit sa intre in manastire pentru ca la ei in biserica doar calugarii pot sa fie ierarhi. Prea multe date intime ca sa fie stoute de un amarat de bijutier, pare mai mult o facatura sau razbunarea cuiva ce a fost umilit de Marina. Vai mama lui de jurnalism, compilatii de pe la altii, cand sunt din afara le traduceti cu Gogu si mai aveti si mojicia sa intindeti mana la donatii.

  • @Tudor
   chiar nu il cunosti pe Prefericitu Daniel ? Ambasador al CLSfinte de la Stuttgard ? ha incearca un effort , cu siguranta ca l ai vazut macar la Moscova
   https://basilica.ro/intalnirea-preafericitului-parinte-kiril-patriarhul-moscovei-si-al-intregii-rusii-cu-preafericitul-parinte-daniel-patriarhul-romaniei/

   ca sa sintetizez : Rusia, ma rog URSS in opinia mea este tara agresoare din 30.12.1947 pana in prezent la Adresa Romaniei iar Daniel se trage de Sutana cu Kiril cel care sfinteste tancuri si rachete

   asadar..poti continua ?

  • Am inteles din presa ca au discutat depre problema jurisdictie in diaspora si problema bisericii in Basarabia. Daca ai mai multe date te rog sa le expui.

 2. Ce spuneti despre “IUSTINIAN” din zilele noastre ? Credeti ca este Mai bun ?? Toti popii sunt la fel Nu conteaza era sau timpurile !! Ii prostesc pe romani !!

 3. Ca a ajuns patriarh cu voia, la propunerea sau poate chiar impus de PCR nu cred ca surprinde pe nimeni. Cum ar fi putut fi altfel cand comunistii controlau toata societatea la vreme respectiva, iar domeniul religios era unul deosebit de sensibil pentru ei pentru a fi lasat la voia intamplarii? Restul alegatiilor sunt insa sprijinite doar pe doua note informative cu autori necunoscuti. Cifrele vehiculate, enorme pentru anii ’50, sunt greu de acceptat ca fiind verosimile. Nu pot sa-mi inchipui ca autoritatiile vremii nu ar fi intervenit, era totusi un stat socialist care nu incuraja acumularea de avere la vedere. Iar folosirea cuvantului „designer” in ’51 de catre un simplu bijutier e indoielnica. Poate putina probitate jurnalistica nu ar fi stricat autorului acestui articol.

  • Foarte instructive „alegatiile”.
   Poate sumele sunt putin cam mari, dar pana la urma acestia sunt conducatorii unei tari, cu absolut toare resursele tarii la distanta de o semnatura. Iar semnaturile sunt ieftine, se stie.
   A se vedea stadiul de subdezvoltare al Romaniei conduse de urmasii lui Dej: mare parte din bogatiile tarii au fost transferate, prin mici semnaturi si modificari de legi, in buzunarele lor.
   Sper ca nu aveti pretetii de moralitate de la cuministi si protejatii lor?

  • @mint_rubber: Un comentariu de bun-simț.

  • @provest desigur că nu am pretenții de moralitate de la comuniști. Se fura și pe vremea aceea, se adunau bijuterii, tablouri, etc, dar lucrurile astea erau făcute la fereală, nu pe față ca acum. Era și periculos să te afișezi cu așa ceva, chiar lider comunist fiind. De aia nu cred că un simplu bijutier avea astfel de informații.
   @Prieten mersi

 4. Si uite asa mai loveste putin Tapalaga in Biserica! Iustinian Marina nu a avut nici 10% pacate pe cat se mentioneaza…

  • Stii tu asta, cu certitudine?
   Poate au fost totusi 15%, sau 17%.
   L-ai cunoscut personal si stii ca era un om virtuos, acuzat acum pe nedrept?

 5. Sunt uluit. E la fel că în ’49 – ’56. Propaganda arăta cu degetul pe cineva, despre care amesteca precum in cocteil, roșii, verzi și maro, și ca la un semn, toți aruncau cu pietre în direcția indicată…

  • Sunt si eu la fel de uluit. De comparatia ta. „Propaganda” G4media arata cu degetul pe cineva care a murit… Sa aruncam cu pietre in cimitir!?

   Toata lumea stie cine a fost patriarhul Justinian si ce s-a intamplat cu BOR in perioada comunista. Trebuie sa fii cel mai idiot crestin ortodox de pe planeta sa crezi ca partriarhii BOR sunt adevarati credinciosi, care isi etaleaza opulenta pentru a servi enoriasilor.

 6. Ce mizerie de articol. Trebuie sa-si faca si dracii lucrarea lor!

  Cu ocazia asta G4 Media se alatura mizeriei de jurnalism Stiri pe surse, Adevarul, Gandul, DC News, Antena 3 stiri, RTV si altele.

  Incepand din acest moment nu mai citesc nici G4Media.

  Pentru un pumn de banuti aruncati cu noroi in oricine, daca vi se ordona!

  RUSINE G4MEDIA

 7. Dar ce de zeloti pe aici! SI cum stiu ei cu certitudine ca sus-numitul e curat ca apa sfintita 🙂
  Scara, tu nu ai nimic de zis?
  Poatel-ai intalnit deja pe tip?

  • N-a zis nimeni că a fost curat ca apa sfințită ci că sursele informațiilor nu sunt credibile, ceea ce e o mare diferență.

  • @provest,
   Am avut un cazan defect, iar repararea lui mi-a consumat toata seara. Cand esti inconjurat de draci nepriceputi, chiar si tartor si tot te vezi nevoit sa pui mana pe cheia franceza…
   Dar care e subiectul? A, Multreafericitul Justinian Marina ! Stati sa intreb un subordontat:
   ”Alo, dracul detasat pe langa BOR? Ce zice, si-a recunoscut pacatele majore sau insista in a spune ca nici cu ”ochiul dracului” n-a avut de-a face si nici ”savarina” de tanara domnita nu stie cum arata ?…”

 8. Articol cu iz de barfa si minciuni. Ori comunistii, ori leftistii de azi – frati de cruce in lupta impotriva Bisericii.

  • Ce-ai patit Florinel Raducioiu, nu mai poti pe romaneste, trebuie sa te sclifosesti in romgleza? Isus al tau era un barbos hipster cu discurs marxist anti-miliardari si oligarhi. Pe mine nu ma convinge tipul, ca pe vremea aceea colcaia Palestina de figuri mesianice zdrentaroase, dar voi vi-l revendicati. Pai ce-ar zice Isus sa stie ca voi aparati un imbuibat colaborator al regimului totalitar ca popa asta incarcat cu bling bling si ii vorbiti de rau orientarea lui politica de stanga?

   Adevarat graieste profetul aici: https://pbs.twimg.com/media/EJH4k5RWwAECEUH?format=jpg&name=small

  • Jo..plm esti dobitoc ? Unde plm a zis ca are ceva cu bogatii ? Apropo unde sunt „dovezile” despre asta din articol ? PS. Ma doare in pula de mortul ala, dar nu suport sa vad idioti ce iau orice acuza ca adevar absolut.

 9. 1. La inceputul regimului comunist tatal meu era militian in asa-numitul Batalion de paza a demnitarilor. (Curios, dar atunci paza locuintelor demnitarilor comunisti era asigurata nu de Securitate, ci de Militie). Asa se face ca prin 1950-51 a asigurat paza locuintei patriarhului Marina, aceeasi cladire din complexul patriarhal unde Patriarhul apare si acum in acel balcon la slujba de Paste.
  Stiu de la el ca intr-adevar Marina avea o amanta, dar nu locuia in Palatul Patriarhal, ci venea doar in vizita, iar un prelat din Palat ii spunea tatalui meu sa nu o legitimeze, ca e de la Sindicat si are treaba cu Patriarhul.

  • carevasazica daca ii lustruia bastonul de sub sutana ( inghinal amplasat conform biologiei ) nu era un pacat ? se pare ca nu !

  • Bucurel lasa frate vrajeala. Militian- 1950- prelat (terminologie catolica folosita preponderent in Vest, la noi se foloseste ierarh, „fete bisericesti”, calugari, etc). Sigur ca da, doar spui tu, un anonim. Vezi ca a ramas marmota fara staniol.

  • 2. Am asistat prin anii 70 la o discutie in care Stanciu Stoian, foast ministru al cultelor in perioada respectiva, spunea ca Dej i-a cerut sa-i faca o propunere de patriarh, ca el i l-a propus pe Marina, dar Dej a primit cu retinere propunerea si i-a pus in vedere ca va raspunde in fata partidului daca propunerea lui se va dovedi neinspirata, iar aceasta amenintare din partea lui Dej i-a cauzat multe nopti de insomnie. Pare stranie reactia lui Dej, daca e adevarat ca Marina l-a adapostit cand evadase din lagar.

  • Da, Matusalem te cred ca ai asistat la o preupusa discutie din 1970 citita on line in 2019. Medicamente….

 10. Recomand Redactiei sa asculte amintirile Mitropolitului Bartolomeu Anania despre Patriarhul Iustinian.
  Consider ca usurinta cu care a preluat, din surse care pot fi susceptibile de „contaminări” de tot felul, aceste mizerii despre Patriarhul Iustinian, nu se potrivește cu seriozitatea de care da dovada în general.

 11. Confiscarea averii bisericii și băgați toți preoții la bulău pentru înșelăciune!

 12. Remarc aparitia postacilor BOR. Detalii si analiza mesajelor oricand, gladly.
  Sper ca de data asta comentatorii sa nu mai ameninte cu reporting. Nu de alta, dar parca se aglomereaza barca prea tare atunci….

 13. Confirm episodul cu gazduirea lui Dej de preotul Marina. Fapte povestite prin viu grai in anul 1986 de ilegalistul Iliescu Petre de profesie avocat pe vremea aia , cel care la transportat pe Dej cu masina personala de la Tg Jiu de unde evadase din inchisoare . La R Valcea facuse pana de cauciuc si la dus pe Dej la preotul Marina intrucat erau prieteni , Iliescu fiind Valcean , sa l gazduiasca cateva ore pana face roata . Intradevar pt acest ajutor Dej la facut Patriarh. Alt beneficiar a fost unul pe care la luat figurant in masina doar ca sa nu fie Dej singur pe bancheta din spate intrucat era mai usor de recunoscut de catre soldatii germani care faceau filtre pe sosele impreuna cu politia sau armata.Din cate imi amintesc cred ca era vb de Botnaras care ulterior a ajuns membru in Comitetul Central al PCR. Iliescu a donat o masina Nash americana partidului si in 1986 a cerut de la partid restituirea . A primit un ARO 244 pe care mi la vandut mie .

 14. Nu am citit în viața mea minciuni mai mari decât acestea. Toate, dar toate sunt aberatii ale unei minți bolnave si pline de ură față de Biserica si de slujitorii ei. Dragi romani, ar fi bine sa mai punem mâna și pe o carte, nu doar pe smartphone….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.