G4Media.ro

Acuzații de tortură și execuții sumare, după raidul sângeros al poliției braziliene…

captura youtube

Acuzații de tortură și execuții sumare, după raidul sângeros al poliției braziliene într-o favelă din Rio / Un bărbat a murit asfixiat în portbagajul unei mașini de poliție

Suspiciuni de „tortură” și „execuții sumare” în timpul unui raid într-o favelă, un suspect care a murit asfixiat în portbagajul unei mașini: o serie de abuzuri grave ale poliției, comise în ultimele zile, șochează Brazilia, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Am văzut un cadavru a cărui față era acoperită cu un praf alb, care părea a fi cocaină”, a declarat Rodrigo Mondego, șeful comisiei pentru drepturile omului din cadrul Baroului din Rio, după o operațiune a poliției care s-a soldat cu peste 20 de morți marți în Vila Cruzeiro, o favelă din Rio de Janeiro.

„Cei care l-au ucis i-au împrăștiat cocaină pe față și posibil l-au pus să o mănânce. A fost un act de tortură”, a spus el, adăugând că au existat, de asemenea, rapoarte despre oameni uciși cu cuțite.

Potrivit ultimului bilanț al autorităților sanitare, 26 de persoane au murit în raid, inclusiv o femeie de 41 de ani, lovită de un glonț rătăcit.

Dar poliția din Rio, care spune că a fost întâmpinată de focuri susținute de armă în Vila Cruzeiro, a revizuit joi bilanțul morților la 23, precizând că trei cadavre provin dintr-o altă favelă aflată la cinci kilometri distanță, unde ar fi avut loc confruntări între traficanți de droguri.

Rodrigo Mondego a declarat că s-a deplasat marți la Vila Cruzeiro, în timp ce operațiunea era încă în desfășurare, la cererea reprezentanților unei asociații de cartier.

„Măcelăriți în pădure”

„De asemenea, suspectăm un număr mare de execuții sumare. Martorii ne-au spus că bărbații care s-au predat poliției au fost împușcați în pădure”, în partea superioară a favelei, a spus el.

Potrivit acestuia, numai bilanțul operațiunii polițienești întărește aceste suspiciuni de execuții extrajudiciare: „Dacă vă uitați la statisticile din întreaga lume, nu veți vedea niciodată un schimb de focuri de armă în care să moară mai mult de 20 de oameni de o parte și niciunul de cealaltă parte”.

Parchetul federal a deschis marți o anchetă privind „posibile încălcări” ale drepturilor omului de către polițiști.

De asemenea, brazilienii au fost șocați de moartea unui bărbat care a fost asfixiat după ce a fost pus în portbagajul unei mașini de poliție. Scena, filmată de un martor, a devenit virală pe internet.

Poliția Federală Rutieră (PRF) a precizat joi, într-un comunicat, că ofițerii au „folosit tehnici de imobilizare și instrumente cu potențial ofensiv scăzut” în fața „agresivității” lui Genivaldo de Jesus Santos, în vârstă de 38 de ani, în timpul unui control de rutină.

„Îl vor ucide!”

Evenimentele au avut loc miercuri, pe o șosea din apropierea localității Umbauba, un oraș cu 25.000 de locuitori din statul Sergipe, în nord-estul țării.

Înregistrarea video arată cum doi agenți PRF cu cască încearcă să închidă portbagajul unei mașini peste un bărbat ale cărui picioare sunt încă ieșite afară. Din portbagaj iese un fum alb și gros care pare să provină de la o bombă cu gaz lacrimogen.

Se aud strigăte de durere, iar un martor comentează: „O să-l omoare!”

Bărbatul își scutură picioarele timp de aproximativ un minut, apoi devine imobil. Ofițerii îl împing apoi pe bărbat înăuntru și închid portbagajul.

Într-o declarație, Human Rights Watch și-a exprimat „consternarea”.

ATENȚIE! IMAGINI VIOLENTE!

Peste 6.100 de morți în urma operațiunilor poliției

Poliția braziliană are unul dintre cele mai dure bilanțuri din lume: în 2021, peste 6.100 de persoane au murit în operațiuni ale poliției, iar 183 de ofițeri au fost uciși, potrivit cifrelor unei organizații de supraveghere a violenței.

În urmă cu un an, 28 de de oameni au murit, inclusiv un polițist, în timpul unei incursiuni a forțelor de ordine în favela Jacarezinho.

Marți seară, președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro i-a felicitat pe „războinicii” poliției pentru că au „neutralizat cel puțin 20 de infractori legați de traficul de droguri”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. romanica ar trebui mutata in america de sud.

  2. bravo lor, brazilienii stiu sa rezolve problema infractorilor. la noi, abia daca ii prind si nici atunci nu ii condamna, se amana procesele pana se prescriu faptele si infractorii sunt eliberati si isi cheltuie banii facuti ilegal. poate ar trebui importati niste politisti brazilieni?