G4Media.ro

O nouă baie de sânge în timpul unui raid al poliției într-o…

O nouă baie de sânge în timpul unui raid al poliției într-o favelă din Rio: 22 de morți

Cel puțin 22 de persoane au fost ucise marți într-o nouă operațiune sângeroasă a poliției într-o favelă din Rio de Janeiro, Brazilia, la un an după cea mai sângeroasă razie din istoria orașului, care s-a soldat cu 28 de morți, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Un bilanț provizoriu al raidului din favela Vila Cruzeiro indica 11 morți, dar acesta s-a dublat în câteva ore, numeroase cadavre fiind transportate la un spital din apropiere după-amiază.

Locuitorii au transportat ei înșiși cadavrele. Imagini greu de privit ale unui cameraman al AFP arată o camionetă încărcată cu cel puțin patru cadavre.

Poliția a precizat că cel puțin 11 victime erau „suspecte”, iar un locuitor al favelei a fost lovit de un glonț rătăcit.

„Un alt masacru. Nu putem banaliza acest lucru, nu este posibil ca statul să intre într-o favelă și să lase mai mult de 20 de cadavre”, a declarat pentru AFP David Gomes Lobo dos Santos, un locuitor de 32 de ani din Vila Cruzeiro.

Poliția militară, care efectuează frecvent astfel de operațiuni, dimineață devreme, în favelele din Rio împotriva traficanților de droguri, spune că a fost întâmpinată de focuri de armă în momentul în care a început o operațiune de „localizare și capturare a infractorilor ascunși” în Vila Cruzeiro.

„A fost o operațiune planificată de săptămâni întregi, dar am identificat mișcări de infractori în timpul nopții și am decis să intervenim”, a explicat colonelul Luiz Henrique Marinho Pires, care a precizat că suspecții se pregăteau să fugă într-o altă favelă.

De asemenea, el a afirmat că un elicopter folosit de poliție în timpul operațiunii a fost lovit de mai multe gloanțe.

Operațiunea, care a început marți, în jurul orei 04.00 (07.00 GMT), viza în special „Comando Vermelho” („Comandoul Roșu”), una dintre principalele facțiuni criminale din Brazilia, „responsabilă pentru mai mult de 80 la sută din împușcăturile din Rio”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru TV Globo.

Treisprezece puști de asalt, patru pistoale, 20 de motociclete și 10 mașini au fost confiscate în cadrul operațiunii, dar poliția nu a raportat nicio arestare.

Cele mai intense schimburi de focuri au avut loc în zori, în partea superioară a favelei, pe vârful unui deal unde pădurea tropicală se oprește la marginea unui drum de pământ.

Unii suspecți ar fi fost împușcați în pădure, ceea ce ar explica de ce un număr mare de cadavre au fost găsite mai târziu în cursul zilei.

În 2010, imaginile cu zeci de indivizi înarmați care fugeau pe acest drum de pământ în mijlocul zilei, în timpul unei operațiuni a poliției de amploare, au devenit virale.

Vila Cruzeiro, o favelă situată nu departe de aeroportul internațional din Rio, a fost deja scena unei alte confruntări violente în februarie, când opt persoane au fost ucise de poliție.

În mai 2021, o operațiune a poliției în favela Jacarezinho, la aproximativ 10 km de Vila Cruzeiro, s-a soldat cu 28 de morți, inclusiv un ofițer de poliție, cel mai mare număr de morți din istoria orașului.

În timpul acestor operațiuni ale poliției militare din Rio, locuitorii și activiștii comunitari denunță adesea greșeli sau execuții extrajudiciare ale suspecților, abuzuri care rămân în general nepedepsite.

„Aceste operațiuni în favele pun în pericol întreaga populație și împiedică funcționarea serviciilor publice. Știm că acestea nu ar fi tolerate niciodată în cartierele de lux”, a declarat pentru AFP Guilherme Pimentel, auditor la Serviciul de apărare publică, care oferă asistență juridică celor mai săraci oameni.

Poliția braziliană este una dintre cele mai dure din lume, cu peste 6.100 de morți în 2021, în medie 17 pe zi.

Ofițerii de poliție din Rio ar fi trebuit să poarte camere de supraveghere corporală pe uniformele lor începând din luna mai a acestui an, dar utilizarea echipamentului a fost amânată din cauza întârzierilor de livrare, potrivit presei locale.

Dincolo de utilizarea camerelor de luat vederi, experții în securitate pledează pentru abandonarea logicii confruntării permanente în lupta împotriva traficului de droguri și pentru atacarea resurselor financiare ale facțiunilor criminale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Soc si groaza: daca tragi in politie esti impuscat mortal, incredibil!