G4Media.ro

Acuzații de cenzură: un profesor critic la adresa UDMR și PSD, îndepărtat…

Acuzații de cenzură: un profesor critic la adresa UDMR și PSD, îndepărtat de la Radio România

Profesorul clujean de sociologie Magyari Nándor, colaborator al emisiunii în limba maghiară de la Radio România (redacție care face parte din Societatea Română de Radiodifuziune, alături de Radio România Actualități), a fost anunțat luni că instituția publică nu îi înnoiește contractul lunar de colaborare care de data de aproximativ șapte ani. Magyari Nándor, o voce critică la adresa UDMR și PSD, acuză într-o declarație pentru G4Media.ro un act de cenzură la adresa sa.

Darvas Eniko, redactor-șef al Redacției Minorități, a declarat pentru G4Media.ro că motivul îndepărtării lui Magyari Nandor este o presupusă depășire a duratei rubricii: ”Contractul de cesiune a drepturilor de autor al domnului Magyari Nandor a expirat pe data de 23 octombrie 2018 și nu a mai fost reînnoit datorită depășirii repetete a duratei rubricii, prevăzută în contract”.

Magyari Nándor este lector doctor la Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială în limba maghiară de la UBB Cluj. El a colaborat cu emisiunea în limba maghiară de la Radio România în ultimii șapte ani, având peste 350 de emisiuni la activ. Magyari Nándor avea o rubrică săptămânală în această emisiune și deseori a criticat politicile UDMR și ale PSD.

”Nu mi-au dat nici o explicație pentru încetarea contractului. Dar mă așteptam la acest lucru, având în vedere ultimele mele emisiuni. Au tradus în limba română ultimele mele patru texte citite la radio și probabil că a existat o legătură”, a spus profesorul de la Universitatea clujeană Babeș – Bolyai.

Într-o postare pe blog intitulată ”Farmecul discret al cenzurii”, profesorul Magyari Nándor denunță decizia ”scandaloasă” a Radio România și deplânge ”cenzura neîncetată” din ultimii ani din presa de limbă maghiară din România, atribuind-o controlului exercitat de fundațiile Fidesz în acest sector.

”Presupun că mulți resimt o bucurie perversă – nici deschiderea de șampanii nu este de neînchipuit în anumite birouri foarte importante – după ce au reușit să învingă criticul cel rău, și după circa 350 de ediții ale Notițelor-radio săptămânale de la Radio București în lb. maghiară, acesta a fost eliminat din schema de emisiuni, dar eu sunt aici, și criticile pe care le-am am spus/am scris sunt mai actuale decât niciodată. Scoaterea mea scandaloasă – scandaloasă fiindcă nu s-a pronunțat nici o obiecție împotrivă, am fost anunțat prin intermediar via telefon, că nu mi se mai reînnoiește contractul de luna aceasta, că altcineva o va continua pentru … că, și aici s-a încheiat povestea, pentru … că – bineînțeles că a fost de așteptat. Nu sunt singurul pe care au încercat, și încearcă să o facă tăcut cei de la putere, cei care au reușit să captureze societatea maghiară din România, cei care sunt inamicii libertății de gândire, a celor critici, pe care i-ar ostraciza pe vecie. Numai că, izvorând din natura lucrurilor, proiectul lor este greșit, timpul lor este extrem de scurt, se demască și ajung la lada de gunoi a istoriei, în întunericul bordeielor din dosul curții”, a mai scris Magyari Nándor pe blog.

Îndepărtarea lui Magyari Nándor de la Radio România este criticată și de Péter Eckstein-Kovács, fost senator și consilier prezidențial, care a declarat pentru G4Media.ro că este ”un semnal foarte prost de cenzură în urma unei înțelegeri UDMR – PSD”.

Reamintim că tot mai multe publicații de limba maghiară din România au ajuns să fie controlate fie direct de Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, fie de UDMR, care a preluat complet agenda Fidesz. Tot mai puține voci critice la adresa UDMR se găsesc în presa de limba maghiară, iar un sondaj din luna august, citat de agenția oficială maghiară MTI, arăta că maghiarii din România au încetat practic să se mai informeze de la televiziunile în limba română.

În paralel cu decuplarea de presa de limbă română, maghiarii din Transilvania preiau mesajele transmise de guvernul Viktor Orban prin presa de la Budapesta, controlată de mână de fier. Astfel, maghiarii transilvăneni resping imigranţii non-europeni într-o proporţie mai mare decât o face populaţia majoritară română (83% faţă de 59%), şi sunt mai puţin încrezători în Uniunea Europeană, decât majoritatea română (37% faţă de 55%), potrivit MTI.

Fragmente din ultima emisiune a lui Magyari Nándor la Radio București:

Pe cât de bizară şi de perversă a fost ideea de a se organiza un referendum cu o întrebare neinteligibilă, în care a fost concentrată o problemă inexistentă, tot atât de bizare şi perverse sunt acele declaraţii, prin care se urmăreşte fuga de la răspunderea ulterioară. Iresponsabilitatea politică şi morală se manifestă prin dispariţie din spaţiul public, tăcere (acest act de vitejie este exersat de aproape două zile chiar de către principalul purtător de cuvânt, Liviu Dragnea şi de premierul său, Viorica Dăncilă), muşamalizarea eşecului, până la ideea năstruşnică de „demitere a poporului”, şi la supărarea că îndrăznim să căutăm responsabili.

Din păcate tocmai liderul acelui partid, care este la noi principala filială a Fidesz (partidul de guvernământ în Ungaria n. r.) este cel care se opune până şi ideii ca responsabilii acestui scandal politic şi moral să fie găsiţi şi arătaţi opiniei publice. De aceea nu s-a ferit nici de la a face o declaraţie absurdă: „nu trebuie căutaţi responsabilii eşecului referendumului, mai ales nu trebuie învinovăţiţi oamenii, pentru că poporul are întotdeauna dreptate”. Ca şi cum Vox Populi, Vox Dei ar însemna că nu trebuie căutaţi responsabili, deşi eşecul are responsabili identificabili, printre ei se numără tocmai acel Kelemen Hunor, care în calitate de „turist electoral” de două ori a atacat urna, atunci când a votat, asumându-și cu mândrie gestul absurd şi discriminatoriu. (Ne-am obişnuit deja că politica maghiară din România rămâne fără urmări, cei care greşesc, comit eşec după eşec nu pot fi schimbaţi, se comportă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, mărşăluiesc mai departe cântând marşuri triumfale în tunelul interminabil. Dar cum se spune „ulciorul merge la fântână, până i se sparge gâtul”, sau „ceea ce întârzie, nu trece” /sensul zicalei este că inevitabilul se va întâmpla, chiar dacă cu întârziere n. r./ şi se apropie căderea unipartitismului de facto.) Să stabilim clar: pentru acest eşec sunt responsabili în sens politic şi moral toţi care au iniţiat, au votat, au făcut campanie pentru participare şi pentru voturi „da” în această problemă discriminatorie şi fără sens. Acel „reprezentant” religios şi politic, care fiind aparţinător al unei minorităţi, a incitat împotriva unei alte minorităţi, a făcut campanie şi a şi votat, este de două ori mai netrebnic.

Referendumul a arătat criza adâncă în care se zbat conducătorii politici şi bisericeşti ai comunităţii maghiare din România. A arătat că reprezentarea politică maghiară nu este doar prizonierul Bucureştiului şi Budapestei, dar şi a bisericilor (pe sacul de bani din Ungaria stă episcopul Kató Béla, prietenul lui Orbán, nu-i aşa?) (referire la premierul maghiar Viktor Orbán n. r.), ceea ce într-un stat democratic reprezintă falimentul statului.

Foto: Magyari Nándor (Pagina personală de Facebook)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Bravo, DOMNULE PROFESOR. Ati pus punctul pe „I”. Bravo g4media. Bun articolul.

 2. Chapeau bas, domnului profesor Magyari Nandor. Multumiri dansului si d-lui Peter Eckstein Kovacs, un alt intelectual de inalta tinuta al Clujului . Pozitia dansilor arata ca problemele romanilor si maghiarilor din Romania sunt comune, iar agitarea nationalismului pervers le apartine politicienilor de ambele parti care vor sa abata atentia de la problemele reale cu care se confrunta societatea.
  Un alt exemplu extraordinar este dat de alpinistul aradean Zsolt Torok care a infipt steagul Romaniei cu simbolul Centenarului pe unul din varfurile escaladate cde el.
  Toti acesti maghiari romani ne arata ca, in Romaniade azi, romanii si maghiarii sunt cetateni egali ai acestei tari si pot si trebuie sa traiasca in armonie si buna intelegere aici. Este nevoie ca, impreuna , sa construim o Romanie moderna, democratica si europeana, cu drepturi si obligatii egale pentru toti cetatenii ei, indiferent de nationalitate, religie, orientare politica si sexuala.

 3. Eu ascult non stop Radio Romania Actualitati si nu are emisiune in limba maghiara. Mai documentati-va.

  • Radio Romania are posturi teritoriale, de exemplu Iasi, Targu Mures, Cluj, Timisoara. Aceste posturi emit pe diferite frecvente.

 4. Ar prinde bine o voce ‘minoritară’ aici. Vorba aceea: unde scuipă RRA ar putea să pupe G4Media!

 5. Cam inversunata opinia domnului profesor (de inteles totusi !) dar nu total lipsita de adevar, de fapt mai mult adevar decat exagerare….totusi BRAVO!!

 6. Felicitări dle profesor ! Din păcate, în loc să-i fi ”maghiarizat” pe politicienii români în obiceiuri și chiar în vorbirea limbii române, politicienii maghiari s-au lăsat ei ”romanizați” în aceleași obiceiuri și năravuri dâmbovițene, care de secole ne țin prizonieri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.