G4Media.ro

Acuzat de crime de război în Afganistan, unul dintre cei mai decoraţi…

Acuzat de crime de război în Afganistan, unul dintre cei mai decoraţi militari australieni a dat în judecată mai multe publicații şi jurnalişti

Un proces pentru defăimare a început luni în Australia împotriva unor mass-media şi jurnalişti, daţi în judecată de unul dintre militarii cei mai decoraţi ai acestei ţări care a fost acuzat de crime de război în Afganistan, informează AFP.

Ben Roberts-Smith, fost membru al serviciilor speciale aeriene, a dat în judecată Morning Herald din Sydney, Canberra Times şi Age din Melbourne, precum şi jurnalişti ai acestor cotidiene pentru articole publicate în 2018, în care îl acuzau că a comis crime şi a dat dovadă de cruzime în timpul misiunii sale în Afganistan.

Jurnaliștii dați în judecată intenţionează să apere veridicitatea faptelor raportate în articolele lor, potrivit documentelor judiciare.

Armata şi poliţia australiană au declanşat o anchetă asupra unor eventuale crime de război comise de trupele de elită ale Australiei în Afganistan.

Printre martorii citaţi de apărare se numără cel puţin patru localnici afgani care vor depune mărturie online din Kabul, potrivit unor documente judiciare.

Pentru misiunea sa în Afganistan, Roberts-Smith a primit printre cele mai înalte distincţii ale armatei australiene. El este în prezent angajat al postului de televiziune Channel Seven din statul Queensland.

Atunci când vor fi abordate probleme de securitate naţională, procesul se va derula în spatele uşilor închise.

Circa 39.000 de soldaţi australieni au fost desfăşuraţi începând cu 2001 în Afganistan, în cadrul intervenţiei SUA şi NATO în această ţară.

Până în septembrie, Canberra îşi va retrage întreg contingentul rămas, în conformitate cu retragerea prevăzută a SUA.

Anul trecut, la finalul unei ample anchete, armata australiană a admis existenţa unor dovezi credibile ce stabileau că membri ai forţelor sale speciale „au ucis ilegal” cel puţin 39 de civili şi prizonieri afgani. Această mărturisire a marcat o cotitură pentru guvernul australian care până atunci a încercat să atenueze aceste dezvăluiri, poliţia urmărind chiar jurnalişti de investigaţie ce au încercat să dezvăluie aceste crime.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pitziponcii tradatori woke si sjw n-au nicio rusine!

  2. Poate nu stiati, si soarele are pete.
    Ce vor spune martorii? Ca x a împuscat pe cineva.
    Ziaristii dornici de senzational au stabilit (stiu ei mai bine ca oricine) ca acele ucideri nu au fost accidentale (probabil conceptul de „victime colaterale” nu este corect politic) ci intentionat orientate spre civili, deci e „crima de razboi”.
    Si desigur, dupa ce unul este condamnat, ceilalti militari se vor înghesui sa participe la misiuni viitoare. Sau vor întreba avocatul daca pedeapsa pentru dezertare e mai mica?

  3. tot respectul pentru respectivele ziare si pentru respectivii ziaristi!

    la noi daca critici puterea pupincourismul cetatenilor este atat de mare ca poti sa-ti pierzi painea!