G4Media.ro

Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani, arestată pentru că şi-a scos vălul islamic în…

Sursa foto: captura video

Actriţa iraniană Hengameh Ghaziani, arestată pentru că şi-a scos vălul islamic în public, a fost eliberată pe cauţiune

Autorităţile iraniene au eliberat-o, duminică, pe cauţiune, pe celebra actriţă Hengameh Ghaziani, au declarat două agenţii de presă, la mai bine de o săptămână după ce aceasta a fost arestată pentru că sprijină mişcarea de protest din ţară, scrie Le Figaro, preluat de News.ro.

Republica Islamică este scena protestelor declanşate pe 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice. Autorităţile denunţă „revoltele” încurajate, potrivit acestora, de Occident. Hengameh Ghaziani a fost eliberată duminică „din ordin al autorităţii judiciare”, a anunţat în aceeaşi zi agenţia oficială de presă Irna. Potrivit agenţiei Tasnim, aceasta a fost eliberată pe cauţiune.

Hengameh Ghaziani a fost arestată la 20 noiembrie pentru că a incitat şi sprijinit „revoltele” şi a comunicat cu presa de opoziţie, potrivit Irna.

Actriţa a postat pe contul ei de Instagram un videoclip filmat pe o stradă din Teheran în care stă cu capul descoperit, în faţa camerei, fără să vorbească, apoi se întoarce şi îşi prinde părul în coadă aşa cum fac şi alte femei înainte de a merge să demonstreze. În vârstă de 52 de ani, ea a câştigat de două ori premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de film Fajr de la Teheran în 2008 şi 2012.

Sâmbătă, presa locală a anunţat eliberarea celebrului fotbalist kurd Voria Ghafouri, arestat joi pentru „propagandă” împotriva statului. Soţia lui a negat eliberarea lui pe Instagram. Autorităţile au raportat că mii de persoane au fost arestate în legătură cu protestele, inclusiv personalităţi din cinematografie, politică şi sport.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...