G4Media.ro

Acțiunile de tortură sunt în creștere în sud-estul Turciei, unde populația majoritară…

Acțiunile de tortură sunt în creștere în sud-estul Turciei, unde populația majoritară este de etnie kurdă

Guvernul turc nu mai consideră că este necesar să-și ascundă acțiunile de tortură, care vizează în special femeile kurde din sud-estul țării, scrie publicația al-monitor.com

Într-un material de analiză, jurnalista Pinar Tremblay descrie una dintre multele situații de abuz, îndurate de femeile kurde din sud-estul Turciei.

„O femeie singură, în provincia Diyarbakir, cu majoritate kurdă. La ora 5:00, 100 de polițiști antitero și  din unități speciale dau buzna în imobil, obligând vecinii să stea în interior și să nu comunice cu nimeni. Apoi sparg ușa apartamentului și pătrund cu doi câini de politie pentru a o ataca pe Sevil Rojbin Cetin. Acesta e doar începutul. Sevil Cetin, activistă și fost lider al Partidului Democrat (HDP), aleasă în 2014 și înlocuită de o persoană desemnată de guvern în 2016. Femeia a fost dezbrăcată pe jumătate, cu mâinile legate, în timp ce era fotografiată. Tortura fizică și sexuală a fost însoțită de abuzuri verbale și o armă țintită spre cap”.

„La un moment dat, ea a fost dusă pe balcon, iar ofițerul i-a spus: dacă apartamentul dumneavoastră se afla la etajul 5, ați fi sărit până acum și nu ar fi trebuit să ne ocupăm de dumneavoastră”, a relatat Meral Danis Bestas, parlamentar pro-kurd HDP.

Sevil Rojbin Cetin a fost prinsă și torturată, iar imaginile cu rănile ei au ajuns pe rețele de socializare, provocând o amplă dezbatere.

Parlamentarii HDP cer acum ca persoana care a torturat-o pe Cetin timp de peste 3 ore să fie trasă la răspundere. Imaginile torturii au provocat un val de indignare în rândul utilizatorilor rețelelor de socializare. Până în prezent, nu a fost lansată nicio anchetă a poliției, relatează al-monitor.com.

Exista mai multe lacune in lege pentru a-i proteja pe torționari. Deși tortura urmează să fie pedepsită cu severitate, procuratura poate transforma cu ușurință cazul într-un „act de brutalitate”, care nici măcar nu l-ar costa pe ofițer. Aceste acte devin rutină deoarece sunt coordonate de guvern, fiind justificate în temeiul argumentului privind „combaterea terorismului” — nu mai rămâne loc pentru a întreba cum torturarea acestor femei contribuie la combaterea terorii – mai scrie  al-monitor.com.

Raportul Departamentului de stat al SUA din 2019 privind drepturile omului arată că încălcările drepturilor omului afectează în mod disproporționat cetățenii kurzi ai Turciei. Femeile kurde care refuză să fie cetățeni model în ochii statului turc devin tot mai mult ținte ale arestărilor arbitrare, perchezițiilor, violenței sexuale în detenție, insultelor și amenințărilor violului.

Kurzii din Turcia sunt percepuți ca pseudo-cetățeni și, prin urmare, tratați ca potențiali teroriști – arată al-monitor.com.

Ayse Acar Basaran, membră a HDP, deputat și purtător de cuvânt al Consiliului femeilor al HDP, afirmă t că : „din iulie 2015, am avut peste 16,000 de membri ai partidului nostru reținuți de forțele de securitate. Aproximativ 4.000 sunt în închisoare.”

Ayse Basaran a menționat că toate organizațiile femeilor au fost închise de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Violența împotriva femeilor a devenit și mai mult un fenomen, întrucât bărbații primesc un cec în alb, iar femeile sunt lăsate mai vulnerabile în casele lor și pe străzi.

„Atunci când guvernul a pus capăt procesului de pace și și-a intensificat politicile agresive de securitate, femeile au devenit cele mai mari victime. Acum, aceștia arestează membri ai celor două asociații ale femeilor rămase — Asociația Femeilor din Rosa și Mișcarea Femeilori din cadrul programului TJA. Printre acuzațiile aduse membrilor se numără participarea la Ziua Internațională a femeii din 8 martie, promovarea păcii, căutarea femeilor dispărute și căutarea justiției pentru femeile victime ale violenței domestice. Femeile — în special cele din mișcarea kurdă — reprezintă o provocare directă pentru dorința AKP de a monopoliza putereal”, a adăugat Basaran.

Eren Keskin, vicepreședintă a Asociației drepturilor Omului din Turcia și o importantă avocată, a declarat pentru al-monitor.com că tortura femeilor „în detenție și în timp ce sunt luate în custodie publică” devine o rutină. Tortura este definită în mod clar ca fiind ilegală atât în Constituția Turciei, cât și în mai multe tratate internaționale pe care Turcia le-a semnat, fără însă să se țină seamă de acest aspect.

În anii 1980, tortura a fost ascunsă și adesea negată de oficialii guvernamentali. Astăzi, birocrații de rang înalt sunt bineveniți și chiar încurajați să acționeze.

Sebnem Korur Fincanci, președintă a Fundației pentru drepturile Omului din Turcia, a anunțat că, potrivit evidențelor fundației, una din 500 de persoane din Turcia a fost torturată.

Sursa Foto: al-monitor.com/ OZAN KOSE/AFP via Getty Images.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. De ce îi e frică lui Erdogan de femeile kurde:

  „Printre acuzațiile aduse membrilor se numără participarea la Ziua Internațională a femeii din 8 martie, promovarea păcii, căutarea femeilor dispărute și căutarea justiției pentru femeile victime ale violenței domestice.”

 2. Welcome to islamic Turkey!

 3. Islamul se preocupe de principalul criteriu de performanta a unei natiuni : DEMOGRAFIA.

  in 50 ani
  Turcia va avea 100 milioane locuitori
  Romania va avea sub 10 milioane locuitori.

  Inchipuiti-va putere economica, politica etc

 4. Cu 100 de ani în urmă, în locul kurzilor erau armeni. Turcia nu poate renunţa la agresiunile interetnice (eufemistic vorbind).

 5. Daca au ramas fara crestini dupa ce au macelarit armenii in 1915 si apoi grecii in 1922 kurzii sunt urmatorii – si ultimii pe lista. Nush unde o sa treaca apoi….

 6. Talharii institutionali români sunt mult mai criminali decât turcii și presa nu-i blamează.

 7. “Exista mai multe lacune in lege pentru a-i proteja pe tortionari.” Vroiati sa scrieți “pentru a-i proteja pe cei torturați si a-i condamna pe torționari”.

  In fine, este clar ca legislația in materie de drepturile omului nu este respectata in Turcia, asa ca ONG-urile trebuie sa sesizeze ONU, UE si SUA sa vina cu sancțiuni, iar cetatenii afectați sa se implice sa schimbe guvernul sau tara.
  Tupeul asta nesimțit al unor ființe de conștiința inferioară care cauzează suferința unor suflete inocente trebuie sancționat.

 8. Putin e mai diplomat cu opozitia , foloseste ceceni si omuleti Xi si mai diplomat,nu exista partid de opozitie , sunt anihilati in starea de inceput. Erdoganul nu mai mimeaza nimic. El e Ayatolahul numero uno.
  Ramane consolarea ca toti dictatorii au sfarsit-o prost pe termen lung. TOTI.

 9. Cum este posibil sa scrii un întreg articol despre tortura femeilor și să nu te obosești macar sa înțelegi că persoanele menționate în el, despre care scrii (sau doar dai Google translate see pare) sunt femei? Sevil Rojbin Cetin este femeie, la fel și Ayse Acar Basarab, cum puteți scrie la masculin despre ele? Nici eu nu știu turcă, dar m-a zgâriat pe creier să citesc un articol despre femei scris integral la masculin și am avut minimul de bun simt sa caut pe google numele astea. Nivelul asta de ignoranță este absolut șocant, și la fel de șocant este că au comentat atâția înaintea mea fara sa se sesizeze că nu citesc un text logic. Altfel, observ că e foarte trendy să vorbești despre încălcarea drepturilor omului în zilele noastre, dar de interesat nu interesează de fapt pe nimeni în țara asta

  • Alina Z, Bravo

  • Mulțumim pentru sesizare.

  • Dragă Alina Z,

   Am citit articolul încă din ziua publicării lui şi mi-a fost evident că victimele sunt femei; conţinutul articolului nu lăsa loc de dubii în privinţa asta.

   Iritarea ta trădeaza mai degrabă o acribie emfatică şi sterilă.

   Hai să nu ne mai dăm şi noi cu capul de pereţi pentru corectitudine politică, ale cărei excese au făcut deja daune colaterale colosale peste tot în lume!

   Ţi-ar fi util să vezi în acest sens şi apelul public făcut de intelectuali de marcă din SUA, apel publicat de G4 Media la adresa https://www.g4media.ro/intelectuali-scriitori-profesori-si-publicisti-de-stanga-din-toata-lumea-cer-stangii-americane-sa-abandoneze-dogmatismul-si-extremismul-ideologic-care-risca-sa-sufoce-societatea-printre-semnatari.html .

   Succes!

  • Era sensul neutru, avand in vedere ca nu mai exista genuri. Ca in Suedia, mai conteaza? Femeie, barbat, tot una-i! Oricum consider ca trebuiau sa scrie persoana 1, persoana 2, persoana 3, asa era mai PC!

  • @ Alina Z
   Ai dreptate, am observat și eu dar am trecut mai departe în ideea că e alt articol tradus la kilogram, fără să mă gândesc că dacă eu nu dau importanță, nici alții nu vor da importanță vocii femeilor.

   Cât despre Tulthor și anonimul de lângă el, sunt doar niște frustrați care pot vedea lumea dintr-un singur unghi, numit și punctul lor de vedere, genul de om cu idei fixe. De câte ori faci o obsrvație de bun-simț, sar ei opăriți. Cu flit scapi de ei.

 10. Mie imi plac torturile, mai ales cu frisca

 11. tortura e buna in turcia si oriunde in lume, in special in america latina, asia de sud est,africa, daca e facuta in numele democratiei, economiei de piata , drepturilor omului, samd…
  si in turcia a fost buna cu ocazia loviturilor de stat, si ar fi fost buna daca reusea aia deacum doi ani, in grecia idem,vezi regimul coloneilor…nu e buna daca o face erdogan , si nu uitati nici de uiguri!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.