G4Media.ro

Academia Română intră oficial în zodia naţionalismului. Noul preşedinte Ioan Aurel Pop…

Academia Română intră oficial în zodia naţionalismului. Noul preşedinte Ioan Aurel Pop e protectorul lui Ponta şi un admirator al curentului naţionalist din Ungaria, Polonia şi Cehia

Istoricul Ioan Aurel Pop, ales joi preşedinte al Academiei Române, s-a remarcat pe scena publică prin câteva gesturi controversate. În 2012 a votat împotriva verdictului de plagiat la doctoratul lui Victor Ponta, iar în acest an a refuzat să-şi asume semnătura pusă pe o scrisoare de susţinere a ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop a promovat constant un discurs naţionalist, cu accente protocroniste.

Nu mai departe decât în luna februarie, Ioan Aurel Pop făcea direct apologia naţionalismului promovat agresiv de câteva ţări vecine, unde programa şcolară e modificată cu rapiditate pentru a pune accentul pe propaganda ideologică.

„Uitați-vă ce se întâmplă şi mai aproape de noi, în Polonia, în Cehia, în Ungaria, cum reînvie aceste tradiții, inclusiv prin școală. Eu nu pledez pentru închiderea în sine și nici pentru naționalismul înțeles ca o apăsare și ca un egoism de tip etnico-național, Doamne fereşte!. Dar militez pentru demnitate în afirmarea propriilor valori. Dacă nu vom reuși să-i învățăm pe tineri să prețuiască valorile în mijlocul cărora s-au născut, atunci vor rămâne tot mai mulți în străinătate și vor crede că o școală din Elveția e mult superioară, deşi mulţi nu se adaptează”, declara Ioan Aurel Pop într-un interviu tv în luna inuarie.

Pop a şocat comunitatea academică în 2016, când a caracterizat generaţia tânără, numită de el „generaţia Google, Facebook, SMS” ca fiind alcătuită din „oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză”. Pop nu şi-a oprit aici diatribele, continuând într-o notă conspiraţionistă: „Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”.

De altfel, Ioan Aurel Pop este cultivat intens de site-urile care promovează teorii ale conspiraţiei şi ideologii anti-occidentale.

Pop a avut în acest an un moment extrem de delicat, când a lăsat senzaţia că fuge de răspunderea propriilor acţiuni. Astfel, în timpul discuţiilor pentru formarea guvernului Dăncilă, numele său a apărut pe o scrisoare de susţinere a lui Valentin Popa ca ministru al Educaţiei, scrisoare semnată de majoritatea rectorilor din România. După ce apariţia scrisorii a declanşat un scandal public, Pop s-a delimitat, deşi surse politice au declarat pentru G4Media.ro că el şi-a dat explicit acordul pentru semnarea documentului.

Un alt moment controversat al carierei sale a fost în 2012, când, ca membru al Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare (CNATDCU), s-a delimitat de verdictul de plagiat dat de consiliu.

Citeşte aici CV-ul oficial al lui Ioan Aurel Pop

Pop a câştigat alegerile pentru preşedinţia Academiei Române în faţa lui Victor Voicu. Alegerile au fost organizate după decesul lui Ionel Valentin Vlad.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Tipic romanesc sistemul de a arunca cu noroi in orice personalitate marcanta a vietii publice,
  amestecand merite profesionale cu o pozitionarea politica(judeca superficial).
  Distrugem foarte usor valorile si negam competentele celor 85 de membrii ai academiei si recunoasterea internationala necontestata a Dl. Academician.
  Este un adevarat roman(ardelean) care fara un nationalism exagerat a reusit sa combata stiintific istoria fantezista(de bulevard) a Dl-ui Boia.
  Trebuie sa fim mandrii ca poporul roman (cultura romana) a dat nastere unei personalitati
  de anvergura Acad. Ioan Aurel Pop.
  Ziarismul de aceasta calitate ,repezit, numai pentru a fi original,nu face cinste acestui inceput promitator al G4Media .

  • Confunzi opera stiintifica cu pozitia institutionala. Nu i-a negat nimeni (in articol, cel putin) valoarea operei. I-a contestat adecvarea in conducerea unei institutii. Asta nu-i tot un drac. Si ar trebui sa dea de gandit chiar si celor mai intepeniti …

   Academia Romana nu e chiar Royal Society. Asa cum a fost membra Elene Ceausescu, probabil mai sunt cativa care nu stiu nici ei ce cauta pe acolo … da’ le place.

  • @Isobar
   Cu susținători agramați ca dumneata, dl Pop nu mai are nevoie de dușmani.

   Poți argumenta ce este fantezist în lucrările dlui Lucian Boia?

  • Se scrie “mandri” nu “mandrii” :)) 84 de lipitori la bugetul de stat, asta sunt academicienii nostri si academia in general. In rest, slava domnului ca mai avem inca SUA sa se mai inventeze cate ceva revolutionar care sa se si aplice practic, ca somitatile noastre produc doar maculatura pentru citari la scolile doctorale :)))

 2. Pozitia institutionala este confirmata de rectorul celei mai mari universitati a tari si nu
  se bazeaza pe supozitii de tip ponta , generatia google,ideologi-antioccdentale.etc.
  Mai bine sa asteptam o prima declaratie si apoi sa cotcodacim

 3. supozitie de tip ponta ?! daca aceea a fost supozitie care o fi realitatea ?
  e clar ca omul este sub vremuri. cat despre coloana vertebrala …

 4. Articolul este o mostra de fake-news de tip Scânteia anilor 50, prin superficialitate, partialitate, interpretari partizane si omiteri grosolane.
  1. Paragraful citat in primele randuri nu evoca nici pe departe accente protocroniste si nici de natura nationalist-extremista. E un discurs echilibrat. E vorba de demnitate, nu de nationalism de tip Dragnea.
  2. In privinta generatiei Facebook, interpretarea pe care o dati e excesiva si de rea credinta ( conspiratie…)
  3. A anuntat ca NU a semnat acel document de sustinere a agramatului de la educatie. Citati sursele politice pe care le invocati ca sustinand contrariul.
  4. Argumentele lui Pop vorbesc de la sine in privinta plagiatului lui Ponta. interpretarea dvs e partizana, din optica oarba anti-PSD/anti-Ponta. Va lipseste dreapta judecata, e trist.

  In concluzie, domnule Pantazi, ati pierdut stima mea acumulata de-a lungul multor ani. In noua lumina a acestui articol, opiniile dumneavoastra jurnalistice nu reprezinta doar o „gandire avortata”, ci si revelatia unei gandiri otravite.

  • Aurel s-a desfiintat singur cand s-a ocupat de teoriile conspiratiei si cand a decis ca Puie Monta nu a plagiat.
   In rest poti sa numeri cate oua vrei. Oricum ma indoiesc ca un pesedist ce-l tine pe Monta in brate l-a apreciat vreodata pe Pantazi.

  • Ioan Aurel Pop este un protocronist si un sustinator al tezelor nationaliste antiunguresti, desuete! A fost colaborator al Securitatii, probabil ca mai are si acum dosar. Deci, e santajabil. Are niste lucrari cel putin umoristice, valabile doar in Romania. E pe linia Daicoviciu-Pascu, linie careia i s-au mai raliat si alte non-valori, dar dureros e ca Ioan Aurel Pop e un pseudo-intelectual, cu o opera dubioasa, ce exploateaza surse marginale, discutabile. In fine, nu e locul aici sa dezbatem axiologic chestiunea. Insasi colaborarea cu Ioan Bolovan (alt pseudo-istoric) spune multe. Nu va faceti iluzii ca ar fi de partea V4 sau alte situari care ar fi fericite pt. Romania, e doar un mic trepadus ce va face jocurile statului paralel. E un pupicurist marunt. Va trafica pozitii in Academia aia jalnica. Diferenta dintre el si Alexandru Birladeanu, e ca cel putin Birladeanu tacea din gura aia.

 5. De ce nu in zona patriotismului (horribile dictu / nomina odiosa ) ? Ați citit cărțile lui despre Transilvania? Dansul a făcut ceva durabil pentru țară. Cu capul, nu cu gura. Sa vedem ce va reuși sa facă din această poziție, în anul centenarului, în pofida dezinteresului psd. Sau trebuie sa recunoaștem psd-ului o calitate :nu este naționalist – ca un adevărat partid de stanga.

 6. Cu porcaria asta de articol ce denota o ignoranta crasa a-ti pierdut un cititor al vostru. Imi permit sa spun chiar, ca tot ceea ce sustineti mai sus este de-a dreptul formulat intr-o logica de gradinita, nici macar nu va straduiti sa intelegeti ce vrea omul ala sa spuna, daca e sa ne legam doar de pozitia lui institutionala, cu siguranta nu se va trezii nimeni sa-l egaleze vreodata. Sunteti de-a dreptul ridicoli si chiar scarbosi. La buna vedere !

  • :)) sunteti cumva soferul, menajera sau secretara domnului pop? Stapaniti limba romana scrisa cam la nivelul de profesionala :))

 7. Un alt moment glorios al lui Ioan Aurel Pop este punerea semnaturii pe lista lui Stelian Tanase trimisa la Bruxelles pentru sustinerea puciului din vara lui 2012.

 8. Va imaginati cat de stricata este aceasta Academia Romama , daca in fruntea sa, academicienii romani, isi aleg singuri ca presedinte un plagiator, Ioan Aurel Popa! http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.crono.htm

 9. Şmecherii nu vor respecta Academia decât când i se va tripla finanţarea şi va fi membru permanent în CSAT.

 10. Sincer, la cum baga capul in pamant academia cand in tara se dezbat subiecte precum corputia, plagiatele, reforma invatamantului, chiar nu cred ca are vreo importanta cine e sef pe acolo.

 11. gretos modul in care moderatorul de la Realitatea TV, ii canta osanale lui I.A.P..