G4Media.ro

Academia maghiară de științe îi dă o replică premierului Viktor Orban: “Oamenii…

foto: Academia Maghiară de Științe

Academia maghiară de științe îi dă o replică premierului Viktor Orban: “Oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii”

Prezidiul Academiei Maghiare de Științe i-a dat o replică premierului Viktor Orban, în urma discursului acestuia despre rase. Academia Maghiară, în declarația adoptată în 4 august, a notat că „oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii”.

„Oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii (Homo sapiens), ai cărei membri diferă între ei prin culoarea pielii, tipul de corp, trăsăturile faciale etc. Niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă, iar amestecul lor este la fel de vechi ca istoria omenirii.

Orice restricție sau stigmatizare a acestui proces este incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creștinismul și cu drepturile omului. O cultură poate fi creată de diferite grupuri de oameni, care, de obicei, diferă nu prin rasă, ci prin geografie, istorie, limbă sau identitate națională.

Amestecul cultural poate avea un efect fertilizator, contribuind la dezvoltarea socială, dar poate fi și o sursă de tensiuni considerabile. Este responsabilitatea politicii și a societății să mențină diversitatea culturilor, îmbogățindu-se reciproc și păstrându-și identitatea, să coordoneze întâlnirile dintre ele și să reconcilieze diferențele care apar, în beneficiul națiunilor și al umanității. Uneori, experiența istorică amară ne învață să ne ferim de răspunsuri prea simplificate”, se arată în rezoluția Academiei Maghiare de Științe.

Aflat la Tușnad, premierul Orban a declarat pe 23 iulie: „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metiși… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”

Declarația sa a fost criticată în România și în alte state membre ale Uniunii Europene.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Ia d’aicea maica, ca-i greu cu loazele de nu pun mana pe carte dar se cred inteligente: Specia-i una singura, si aia-i specia umana, in cadrul ei sunt mai multe rase (nu exista rasa superioara sau inferioara): „Rasa umană este un concept social utilizat pentru categorisirea oamenilor (adica in cadrul speciei) în grupuri mari și distincte bazându-se pe aspecte anatomice, culturale, etnice, genetice, geografice, lingvistice, religioase și/sau de afiliere socială. Etnia este „ o comunitate caracterizată prin omogenitatea limbii , culturii , tradițiilor și amintirilor istorice , alocată în mod tradițional unui teritoriu specific.” (de la Wikipedia citire). Cam asa sta treaba cu stiinta si istoria umana, poate-i spui si lui Orban, ca prea imprastie spume peste tot, si lumea-i ocupata cu treburi serioase, n-are timp cu toti frustratii politic!

  • Lasă că ungureii și ei o tochitură de giene amestecate,ungurii ăia ”reali” au murit cu Arpad,cu Mohaciul.Dacă îi scuturi bine sunt și de ascedență slavă,sarmată,turanică chiar și getodaci la o adică,așa că maghiarii să-și vadă de limba lor,de obiceiurile primitive de tată gazdă conservator.

  • Corect și elementar: suntem o singură specie, dar rase diferite. Care se amestecă de multă vreme, și nu văd o problemă în asta. Mai greu este cu amestecul cultural, pentru că oamenii se vor raporta diferit la valori. Dar este inevitabil. De dorit este ca cei veniți să-și însușească, ori măcar să cunoască cultura poporului gazdă.

 2. Aceeasi specie, alta palarie

 3. Nici noi maiştrii superiori în stilul pur pamfletist nu am am fi atâta de elocvenţi.
  Ascultaţi la noi că au stil bun, bate stilul Chuck-Norris-Orban cu ochii închişi şi o mână la spate.😏

 4. Daca tot nu putem comenta la articol (pentru ca nu ne pricepem) asteptam si Academia Română este simbol al spiritualităţii, forum al … sa nu spuna nimic pentru ca ei nu fac politica, ne lasa pe noi…

 5. Care zic că sunt unguri si țin cu Orlando să place in Ungaro,noi avem persoane de etnie maghiara care nu le past de ce Mr. Orban

 6. Prieten@Corect.

 7. EU personal văd cultura fiecărei națiuni o problemă…asta când se ciocnesc unele de altele! Dacă mai intervine și cea economică …una hăis și alta cea….ajungem nicăieri! Specia rămâne aceeași. Dar se lasă cu bombe.

 8. Mai stim noi niste Specii …

 9. Personal pot să spun că aici în Banat de etni și ne înțelegem perfect.Avem la origini și români, nemții, ungurii,slavi și cine mai știe ce așa că ducase undeva.Bașca Orban e cam negricios la ten așa că…..

 10. Era DE PREFERAT o mai buna replica : Un SUT IN COOR hortystului V. Orban !

 11. Nu băga antihrismul în Creștinism.
  Creștinismul este împotriva amestecului de culturi și idei religioase. Celelalte nu au decât să facă ce au făcut și până acum: o mie de religii, de râd și dracii de ei. Dacă nu ai habar de asta până acum, ești doar născut creștin.

 12. Aveți dreptate suntem într-adevăr o singură specie în simțire și mai ales în nesimțire.
  Unii îi spun homo-sapiens, eu nu sunt sigur că am ajuns toți atât de „evoluați” după apucatură, după vorba, după port, așa că avem mai multe variante.
  Probabil mai multe șanse de supraviețuire sau anihilare ( după o viață încă nu sunt asa sigur ce vrea specia asta). ((((((