G4Media.ro

A murit unul dintre cei mai mari torționari ai dictaturii argentiniene, condamnat…

Sursa Foto: diarioelzondasj.com

A murit unul dintre cei mai mari torționari ai dictaturii argentiniene, condamnat de nouă ori la închisoare pe viață / A condus aproximativ 20 de lagăre de tortură, unde mii de persoane au fost ucise după ce au fost răpite

Unul dintre cele mai emblematici torţionari ai dictaturii argentiniene (1976-1983), Miguel Etchecolatz, condamnat de nouă ori la închisoare pe viaţă, a murit sâmbătă la vârsta de 93 de ani, au anunţat organizaţii de apărare a drepturilor omului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Fost şef adjunct al poliţiei din provincia Buenos Aires, Miguel Etchecolatz a condus aproximativ 20 de lagăre de tortură, unde mii de persoane au fost ucise după ce au fost răpite.

El a murit de insuficienţă cardiacă într-o clinică unde fusese internat acum câteva zile, conform unor media.

„Nu a avut niciodată un cuvânt pentru dispăruţi”, şi-a exprimat regretul deputata şi activista de stânga Myriam Bregman.

„Din cauza postului pe care îl ocupam, am fost nevoit să ucid, iar dacă ar fi să o fac din nou, aş face-o”, a spus el în timpul unuia dintre numeroasele sale procese.

Miguel Etchecolatz a fost condamnat în mai de un tribunal din La Plata (60 km sud de Buenos Aires) pentru sechestrarea şi torturarea a şapte persoane şi pentru asasinarea a patru dintre ele, fapte care au avut loc în 1976 la centrul de detenţie clandestin din La Plata.

A fost a noua pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pronunţată împotriva lui Etchecolatz, care era închis la Ezeiza, la sud de Buenos Aires, şi care a urmărit verdictul de la distanţă, spitalizat din cauza unui acces de febră.

Fostul torţionar a fost condamnat anterior la închisoare pe viaţă la sfârşitul lui 2020, la finalul unui proces de doi ani alături de alţi zece acuzaţi, în legătură cu 84 de cazuri de răpiri, acte de tortură şi crime.

Unul dintre martorii-cheie din numeroasele sale procese, Julio Lopez, fost deţinut torturat sub dictatură, a „dispărut” când se ducea la o audiere la tribunal în 2006. Dispariţia acestui bărbat de 77 de ani, care a stârnit o indignare profundă, nu a fost elucidată niciodată.

Conform organismelor de apărare a drepturilor omului, circa 30.000 de persoane au dispărut sub dictatură.

De la reluarea proceselor dictaturii la mijlocul anilor 2000, după peste un deceniu de măsuri şi legi de amnistie extrem de controversate, aproximativ 1.060 de persoane au fost condamnate pentru crime împotriva umanităţii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. … cit a fost de mare, 300cm/300kg 😁 ?!

 2. Intre noi fie vorba, nu avea de ce sa regrete tortura aplicata unor jigodii comuniste, care jigodii ar fi fost mult mai animalice daca ar fi avut posibilitatea! Orice act impotriva jigodiilor comuniste este un gest de aparare a libertatii! Impuscarea, torturarea sau condamnarea la puscarie vesnica a jigodiilor comuniste sunt acte necesare si demne de toata admiratia!

  • Aprob acest mesaj 😀. Exemplu relevant la ce a dus comunismu, imediat acicatelea – rusia

  • Buey ăstea două sxursuri de mai sus, sunteți fix la fel de abjecți la orice altă l3pră comunistă, fascistă, sau de orice altă ideologie fanatică. Să pugeți sula!

 3. O informatie esentiala lipseste din titlu.. dictatura argentiniana sustinuta de SUA..

 4. Cainele-copil .. e mai rau ..

  e MARX.IST !!!!!!!

 5. In Romania, tortionarul primea de la PSD (si aliatii lui) pensie speciala nesimtita si era protejat in fata justitiei, nu primea inchisoare pe viata, ca-n Argentina.

 6. Rog g4media sa interzica comentariile postacilor rusofiliii

  • Eu nu sunt deloc postac rusofil, din contra, dar cu exceptia catorva articole nu am acces la sectiunea comentarii, nu exista casutele comenteaza, raspunde…Are cineva idee ce se intampla? Am suparat cumva si sunt blocat?

 7. ”Unul dintre cele mai emblematici torţionari”. Minunată exprimare!

 8. Intotdeauna, intr-un conflict, cand se calculeaza numarul victimelor, din total se scade numarul comunistilor pentru a afla numarul exact. Comunistii, revolutionarii, nu se pun la socoteala!

 9. …azi s-a dat liber la ucis comunisti, ca prea seamana toti cu rusii. Dictatura oricare ar fi aceasta, distruge vieti pentru a proteja confortul altora. Dictatura Carlista (legionarii ucisi ptr asasinarea lui I G Duca), Dictatura Antonesciano legionara(asasinarea lui Iorga, etc), Dictatura lui Hitler, a lui Stalin, Franco in Spania.Singurul loc relativ recent fara dictatura comunista, mai soft, Polonia sub Jaruzelski. Turcia lui Erdogan ce e? Iran? Citesc tot felul de ziceri ai unor descapatanati, doctori in democratie si crestinism, ba anti Rusi, ba anti USA. Slavă cruciadelor oricare ar fi ele impotriva oricui.

 10. – Bine ai venit, Miguel Etchecolatz!
  – Cine?? Señor Nea Nelu Ilici Iliescovici? Nu e aici, mai trăiește minim 200 de ani, dar de venit tot aici vine.