G4Media.ro

A murit scriitorul Dinu Săraru / Înainte de Revoluție, a fost membru…

Captura YouTube

A murit scriitorul Dinu Săraru / Înainte de Revoluție, a fost membru al CC al PCR

Omul de cultură Dinu Săraru a murit sâmbătă, a anunţat scriitorul Ştefan Mitroi pe pagina sa de Facebook, transmite agenția Agerpres.

„A murit Dinu Săraru! În spatele acestei ferestre (casa omului de cultură – n.r.) am ascultat mii de poveşti. Dinu Săraru, cel care mi le spunea, a murit acum un sfert de oră!”, a scris Ştefan Mitroi.

A fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. După Revoluție, Vladimir Tismăneanu a vorbit despre “mizeriile scrise de Dinu Săraru împotriva Monicai Lovinescu și a lui Virgil Ierunca” în paginile revistei Flacăra.

Radu F. Alexandru l-a acuzat pe Dinu Săraru că a fost un “delator” al fostei Securități, într-un articol publicat pe Contributors.

“Dinu Săraru, directorul teatrului, îl con­voa­că pe mr. de Securitate Măierean Va­sile și îl informează despre intenția dra­ma­turgului Radu F. Alexandru (Feldman) să trimită în străi­nătate textul unei pie­se, în situația în ca­re nu i se aprobă de către Consiliul Culturii și Edu­cației So­cia­liste punerea în scenă în România.

Dinu Săraru îl informează, de asemenea, pe ofițerul de Securitate că Radu F. Ale­xandru a luat legătura te­le­fonic cu poetul dizident Dorin Tudoran, față de care are o mare admirație, și i-a spus acestuia că este alături de el”, a scris Radu F. Alexandru. Articolul poate fi citit aici.

Maria Ţoghină, om de radio şi o apropiată a familiei Săraru a spus că „ne-a părăsit un titan al culturii naţionale”.

„Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale! Am pierdut un om special, pe care l-am preţuit şi a cărui prietenie m-a onorat! Rămâneţi în sufletul meu, maestre”, a scris Maria Ţoghină pe Facebook.

Dinu Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, la Râmnicu Vâlcea.

A debutat în presă la numai 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română şi a condus numeroase ziare şi reviste.

Între anii 1977 şi 1990, a condus Teatrul Mic, fiind şi creator al Teatrului Foarte Mic, iar în perioada 2001-2004 a fost director al Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în 2001.

A scris numeroase romane, printre care ”Nişte ţărani”, ”Clipa”, trilogia ”Dragostea şi revoluţia”, ”Un fluture alb cu sânge pe aripi”, ”Iarba vântului”, ”Trilogia ţărănească”, ”Crimă pentru pământ”, ”Ciocoii noi cu bodyguard”, iar unele dintre cărţile sale au fost ecranizate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Dar… „titan al culturii nationale” !!?? Pai Eminescu ce-o fi atunci? … sau, despre ce tip de cultura vorbim? … poate despre o cultura a delatiunii? In cazul asta, Dumnezeu sa-l ierte, ca are pentru ce!

  2. O l/e/p/r/ă comunistă mai puțin.