G4Media.ro

Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina cu o încetare a focului negociată care să recunoască actualele linii de luptă, au declarat patru surse rusești pentru Reuters, afirmând că este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au afirmat că veteranul lider rus și-a exprimat frustrarea față de un grup restrâns de consilieri cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările susținute de Occident de a bloca negocierile și față de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile.

„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a declarat un alt membru al celor patru, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin și care are cunoștință despre conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Acesta, la fel ca și ceilalți citați în acest articol, a vorbit sub rezerva anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al subiectului.

Pentru această relatare, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt în lumea politică și a afacerilor. Cea de-a cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe fronturile actuale.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, răspunzând la o solicitare de comentarii, a declarat că șeful Kremlinului a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele, afirmând că țara nu dorește „război etern”.

Ministerele ucrainene de externe și de apărare nu au răspuns la întrebările Reuters.

Numirea, săptămâna trecută, a economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării al Rusiei a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali ca plasând economia rusă pe picior de război permanent pentru a câștiga un conflict prelungit.

Aceasta a urmat presiunii susținute pe câmpul de luptă și avansurilor teritoriale ale Rusiei din ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, sursele au declarat că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar prefera să folosească impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. Acestea nu au comentat direct cu privire la noul ministru al apărării.

Pe baza cunoștințelor lor despre conversațiile din rândurile superioare ale Kremlinului, două dintre surse au declarat că Putin era de părere că câștigurile obținute până acum în război sunt suficiente pentru a vinde o victorie poporului rus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Vecine, dacă îți ocup o jumătate din casa esti de acord sa facem pace, după un an voi ocupa și cealaltă parte.

    • Bine spus. Problema stiti care a fost? Ca dupa ce au rupt o bucata fin Georgia in 2008, nimeni nu a facut nimic, dupa ce au rupt din Ucraina in 2014 nimeni nu a comentat la el, doar au cazut pe discutii, l au ambitionat pe diliu si mai mult.

  2. M as mira sa iso doreasca asta. Am tot citit ca atat el, cat si Lavrov, Peskov isi doresc asta si au spus o. Probabil el deja se considera invingator. A vazut ca tarile din UE si Nato au inceput sa iso cumpere diverse si anunta fel si fel de inzestrari si probabil e agitat. Plus ca… Sa nu uitam, China le dicteaza astora totul de acum incolo. Daca China are nevoie sa faca afaceri cu UE, isi opreste cainele la poarta.

  3. Deci hotii iti intra in casa, iti face ravagii, iti ocupa vreo doua camere din cele 5 dupa care vin si zic: băi gata, ne lasi noua ce am luat si lasa-ne in pace.
    Rusia trebuie rasa de pe fata pamantului.

  4. Acum e momentul ca ucrainienii sa atace. Asta e momentul asteptat. Push maxim.

  5. În principiu Putin poate oricând să afirme că și-a atins scopul. Se pare că acum se simte într-o situația mai favorabilă. În context, iată care este scopul narativei pacifiste a Ungariei ( o goarnă a lui Putin ) orice ”pace” în prezent inseamnă de fapt recunoașterea înfrângerii de către ucraineni. Pe de altă parte este puțin probabilă o expulzare totală a rușilor în viitorul imediat. Astfel că până la urmă ucrainenii trebuie să decidă momentul.

    • Exact. Tocmai de aia a iesit si Victorel sa latre. Din pacate… Am vazut si eu, am citit pe cnn ca adjundctul din serviciile secrete ucrainene, declara ca sansele ca ei sa ii impinga afara din tara sunt aproape imposibile. Si xhiar si daca ar reusi asta, tot trb sa negocieze o intelegere cu ei, ca tot sunt vecini.

  6. Sovieticii trag de timp,asteapta sa vina Trump care va oferi Europei protectie doar contracost,Europa de Vest va fi ok,are de unde.
    (Putin oricum nu o viza, acolo poate face si el ceva bani)
    Dar Europa de Est(cu exceptia Poloniei care se afla sub protectia directa a UK,aia care au fost singurii care nu au acceptat nici in WW2 infrangerea) e gata,Cortina de fier cade din nou,pana cand Trump da coltu’ ,ca de data asta nu va mai pleca de bunavoie.